Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт мар 09, 2021 11:11 ampechkata написа:
пон мар 08, 2021 7:43 amТрифон П.Трифонов написа:
За теб може да се случи и триходов Екзотик.
Как ги броите тези ходове не мога да разбера - горивната камера я броите за ход... :-D
Експерта и той е със два хода на димните газове... :supz:
Горивната камера при пелетния котел е една шепа, нагоре е водна риза и димните газове правят първия ход, отразяват се в тавана, който е също водна риза (за разлика от твоя котел), правят втори ход надолу, и после още един нагоре към фукса. Кое не е ясно? Дори водната риза на тавана на първия ход е най-ефективната част от целия топлообменник, там се отнема най-много топлина. Ако нямаше втори ход надолу, котелът щеше да е едноходов, сега е триходов. Бижуто е двуходово, защото липсва третия ход нагоре.

pechkata, сега схвана ли ги ходовете на печката?
stridata - специалист
нед мар 07, 2021 11:24 amgnt69 написа:
нед мар 07, 2021 10:45 amg.gushterov83 написа:
То е ясно, че едва ли има потребител, който да е използвал и двата за да каже разликата. Щеше ми се някой инсталатор, който е монтирал и двата да каже впечатления, но уви...
Аз мога да ти кажа как чистя Експерт 20 при горене на слънчогледови пелети. Всекидневно лопатка или две пепел под горелката с почистване на димогарните тръби с механизма. Един път на месец почистване под димогарните тръби през капачетата с ръженче. Есента преди започване на сезона основно почистване на котела включая и стените на котела. След почистване вдига температура на димните газове за ден два затова избягвам да го чистя. Отначало като го купих си викам прекарах се, в сравнение с Атмоса който смених един неугледен, едни рошави заварки абе викам си смених кон за кокошка ма си работи вече пет- шест сезона и най важното доволен съм, топля си къщата безгрижно лесно и евтино. :partyman:
А самия налеп на котела не смяташ ли, че става като изолация и пада ефективността! Часта коята Ганев казва, че е най ефективната водна риза, дето е под градус ако не сваляш налепа според мен за един сезон, ще имаш сериозни загуби?
pechkata - специалист
Котела се чисти всяка седмица - другото е мързел... :-D
pechkata - специалист
На мен този по ми прилича да е три ходов... :-D

Прикачен файл

Heating-biomass-all-products-2018-vol.2-1919x1280.jpg
вт мар 09, 2021 6:35 pmpechkata написа:
На мен този по ми прилича да е три ходов... :-D
Очаквам да споделиш впечатления.
andy_forresite - майстор
На 1451-вата страница се дискутират колко са ходовете в Котел експерт...
Според мен най-голямото предимство на монтирана на вратичката горелка е лесният достъп за остъргване на нагара в "паницата". Аз съм солета и въпреки това ми е тегаво да чистя там. Освен това не се вижда и трябва опипвайки да стържеш. Моята е странично.
И ходовете са ТРИ. Водната риза отгоре спомага за минаването на пушеците 830 мм надолу посредством намаляване плътността им. Най-много се усвоява в тръбите и по-точно в долната им част където водата е с 10-ина градуса по-малко в сравнение с подаваната (с температура по дисплей). Най-малко се отдава на страничните ризи в първия ход.
pechkata - специалист
вт мар 09, 2021 8:07 pmandy_forresite написа:
Най-малко се отдава на страничните ризи в първия ход.
А при Боша там е най голямо... :-D
И колко градуса ти е кюнеца - при мен е 80 градуса... :partyman:

gnt69 - майстор
вт мар 09, 2021 3:15 pmstridata написа:
А самия налеп на котела не смяташ ли, че става като изолация и пада ефективността! Часта коята Ганев казва, че е най ефективната водна риза, дето е под градус ако не сваляш налепа според мен за един сезон, ще имаш сериозни загуби?
Като почистя и градусите стават 140 ако не чистя си стоят на 120. аз такива градуси като Печката 85 не мога да направя. Котела ми гори на 72-75 градуса от зададени 80 с четири кила пелети в час.
А за натрупванията по стените, ми те като се натрупат повече па си натежават и падат сами, просто трябва да имаш търпение и мързел да ги чакаш и да не ги ръчкаш. :partyman:
вт мар 09, 2021 10:55 pmgnt69 написа:
... с четири кила пелети в час.
А за натрупванията по стените, ми те като се натрупат повече па си натежават и падат сами, просто трябва да имаш търпение и мързел да ги чакаш и да не ги ръчкаш. :partyman:
Руси, не ги слушай тия, дека са топлят с 800гр. на час! Колко газове ше напраят една шепа пелети? Ми то, по котела, само лек ветрец са движи- как да напрай градус в кюнеца!? Четри кила си надуват гайдата и свирня можи да чуйш.
Това, за самопочистването на стените, съм го забелязал и при Боша.
19/20 сезон го оставих докато пропуши. Случи се около десетина дни след почистване, при доста студено време и изгорени пелети.
Беше се задръстил до положение да няма от къде да мине пушека още в 1ви ход, по турболатора, тухличките, както и в прехода между 2ри и 3ти ход, над капачето за събаряне на пепелта.
Не се наблюдаваше драстично повишение Т на газовете- ок 130-140.
Все пак, това си е високоефективен, тунингован Бош!!!
Evgeniy - майстор
Аз пък се радвам на по-високи градуси във фукса.
Колкото по-високи постигна за една и съща доза пелети, толкова по-добро изгаряне за тази доза съм постигнал с настройките.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: