Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marin_ks - специалист
pavlovip написа:
Темата с тягата и размера на комина е добра. Не бях проверявал но след като прочетох последните мнения се оказа че и аз имам същия проблем. На 3 степен при разпалване стига до 230 градуса, а в режим на модулация е около 160-150 градуса. Колко всъщност трябва да са градусите на различните степени?
Но не за това искам да попитам. Вчера взех за проба нови пелети (Лайфпак). Сега камината работи 30-40 мин. достига до зададената стойност на водата и вместо да влиза в модулация тя влиза в режим на обдухване и се изключва. При падане на температурата на водата с 5-6 градуса се включва отново. Според мен пелетите са по-калорични. Тази въпроса ми е как да я вкарам в модулация а не постоянно да включва и изключва?
Ако пар. 55 ти е 144 и стайната темп. ни е 40 и нагоре градуса точно това трябва да прави. Ако пък все пак искаш да е така трябва да я настроиш така, че на първа степен да не може да смогва (намаляваш количеството гориво и въздух) и тогава ще пестиш откъм запалка и първоначалното количество пелети при палене. Другия вариант ти е с стаен термостат и хистерзис от 2-2,5 гр. Аз съм така и горе-долу съм доволен. Вместо стаен термостат аз ползвам термодвойката която си върви с камината.
Vartasilver - специалист
ubobg написа:
Vartasilver написа:
ubobg написа:
Преди 3 дни и аз си мислех че е от това но след като изчистих всичко пак продължи да се запушва. След направените настройки който ме посъветва нещата са по добре. Оставам под набюдение. Сутринта ми направи впечатление че за 3 час изгори един чувал. Бях му задал 65гр. На водата и беше на ауто степен.
Колко квадрата топлиш колко радитора имаш термоглави имаш ли ?
Апартамента е 85кв. 6 радятора. Имам дограма хубава но нямам изолация. Къщата е тухлена 36см са дебели стените но не е измазана отвън . На пода имам 7см перелит и 5 см замазка отгоре . На всякаде таваните са окачени с вата. На всички имам термоглави и всичките са на 5 степен.
Стаите които не ги ползваш намали радиторите на 3 и остави на 4 мощност камината
А какво стана проблема с препълването ?
pavlovip - напреднал
marin_ks написа:
pavlovip написа:
Темата с тягата и размера на комина е добра. Не бях проверявал но след като прочетох последните мнения се оказа че и аз имам същия проблем. На 3 степен при разпалване стига до 230 градуса, а в режим на модулация е около 160-150 градуса. Колко всъщност трябва да са градусите на различните степени?
Но не за това искам да попитам. Вчера взех за проба нови пелети (Лайфпак). Сега камината работи 30-40 мин. достига до зададената стойност на водата и вместо да влиза в модулация тя влиза в режим на обдухване и се изключва. При падане на температурата на водата с 5-6 градуса се включва отново. Според мен пелетите са по-калорични. Тази въпроса ми е как да я вкарам в модулация а не постоянно да включва и изключва?
Ако пар. 55 ти е 144 и стайната темп. ни е 40 и нагоре градуса точно това трябва да прави. Ако пък все пак искаш да е така трябва да я настроиш така, че на първа степен да не може да смогва (намаляваш количеството гориво и въздух) и тогава ще пестиш откъм запалка и първоначалното количество пелети при палене. Другия вариант ти е с стаен термостат и хистерзис от 2-2,5 гр. Аз съм така и горе-долу съм доволен. Вместо стаен термостат аз ползвам термодвойката която си върви с камината.
Параметър 55 ми е 150 но многократно ги надвишава. На степен 2 при запалване достига 230 240 градуса, а после подържа между 160 и 170 градуса на изгорелите газове (ако правилно си го превеждам). Стайна температура съм направил 28 градуса и досега не съм я достигнал. На 1 степен наистина не смогва, за час работа температурата на водата едвам достига 50, но това със старите пелети. Иначе и аз ползвам термодвойката към камината но все още не мога да и намеря място и предпочитам да се водя по температурата на водата.
P. S. Голям проблем имам с пепелта. За два дена кошницата прелива, горе има натрупала пепел около горелката, по ръба на стъклото има натрупано, и това с всички видове пелети които съм пробвал (румънските,Трон, от Равда, от Айтос а сега от Топливото). Това нещо има ли оправяне? Чета че други съфорумци изхвърлят на три дена по шепа две а аз пълна кошница и отгоре.
marin_ks - специалист
[/quote]Параметър 55 ми е 150 но многократно ги надвишава. На степен 2 при запалване достига 230 240 градуса, а после подържа между 160 и 170 градуса на изгорелите газове (ако правилно си го превеждам). Стайна температура съм направил 28 градуса и досега не съм я достигнал. На 1 степен наистина не смогва, за час работа температурата на водата едвам достига 50, но това със старите пелети. Иначе и аз ползвам термодвойката към камината но все още не мога да и намеря място и предпочитам да се водя по температурата на водата.
P. S. Голям проблем имам с пепелта. За два дена кошницата прелива, горе има натрупала пепел около горелката, по ръба на стъклото има натрупано, и това с всички видове пелети които съм пробвал (румънските,Трон, от Равда, от Айтос а сега от Топливото). Това нещо има ли оправяне? Чета че други съфорумци изхвърлят на три дена по шепа две а аз пълна кошница и отгоре.[/quote]

Добре де, това е обяснено на много места тук. Пар. 55 е реално двойно от стойността която виждаш. (ако пра 55 ти е 150 реално е 300 ако е 50 реално е 100. моя е 65) При запалването е нормално да надвиши темп на димните газове, защото все пак са нужни пелети за да запали. В фазата на горене е добре да не ги надвишава. Според мен това е грешно да се управлява системата по темп на вода. Целта е да се топлиш и да ти е уютно а не да поддържаш темп на водата. При хубав и слънчев ден камината пак ще работи защото темп на водата си е ниска. Датчика сложих в най-студената стая и останалите с термоглави. Темп на водата ми е 70. ПАр 95 и 96 по 10. Така когато остане само стаята където е студена и тя се затопля защото другите са се спрели. нагласил съм го така, че в другите стай темп да не ми пада под 21,5 градуса. Колко пелети гориш за 24 часа. Пепелта зависи най вече от качеството на пелети . Според мен намали пар 55, за да се спъва и да влиза в модулация иначе камината непрекъснато работи на максимална мощност. Също препоръчвам да се контролира и темп на стаите. 28 ми се вижда множко и хистерзис поне 1,5-2 градуса, за да не гаси и пали непрекъснато. Аз иначе съм с румънски пелети и от два тона имам половин чувал пепел. Чистя я всеки ден, но и съм я оставял три дни да работи и няма проблем.
kamina.alba18kw - специалист
[quote="kamina.alba18kw"]Колеги не вярвах, че ще ме застигне и мен рази зла участ, но вчера се запалиха кюнците. Възможно ли е да е от вятъра който беше доста силен и да е блъскал саждите обратно на долу. Сега от красиви иноксови кюнци станаха в шарени боклуци. Кажете от какво мпже да е. С тези си настройки работи повече пт 2 месеца и няма никакъв проблем. Мнения?
pavlovip - напреднал
marin_ks написа:
Параметър 55 ми е 150 но многократно ги надвишава. На степен 2 при запалване достига 230 240 градуса, а после подържа между 160 и 170 градуса на изгорелите газове (ако правилно си го превеждам). Стайна температура съм направил 28 градуса и досега не съм я достигнал. На 1 степен наистина не смогва, за час работа температурата на водата едвам достига 50, но това със старите пелети. Иначе и аз ползвам термодвойката към камината но все още не мога да и намеря място и предпочитам да се водя по температурата на водата.
P. S. Голям проблем имам с пепелта. За два дена кошницата прелива, горе има натрупала пепел около горелката, по ръба на стъклото има натрупано, и това с всички видове пелети които съм пробвал (румънските,Трон, от Равда, от Айтос а сега от Топливото). Това нещо има ли оправяне? Чета че други съфорумци изхвърлят на три дена по шепа две а аз пълна кошница и отгоре.[/quote]

Добре де, това е обяснено на много места тук. Пар. 55 е реално двойно от стойността която виждаш. (ако пра 55 ти е 150 реално е 300 ако е 50 реално е 100. моя е 65) При запалването е нормално да надвиши темп на димните газове, защото все пак са нужни пелети за да запали. В фазата на горене е добре да не ги надвишава. Според мен това е грешно да се управлява системата по темп на вода. Целта е да се топлиш и да ти е уютно а не да поддържаш темп на водата. При хубав и слънчев ден камината пак ще работи защото темп на водата си е ниска. Датчика сложих в най-студената стая и останалите с термоглави. Темп на водата ми е 70. ПАр 95 и 96 по 10. Така когато остане само стаята където е студена и тя се затопля защото другите са се спрели. нагласил съм го така, че в другите стай темп да не ми пада под 21,5 градуса. Колко пелети гориш за 24 часа. Пепелта зависи най вече от качеството на пелети . Според мен намали пар 55, за да се спъва и да влиза в модулация иначе камината непрекъснато работи на максимална мощност. Също препоръчвам да се контролира и темп на стаите. 28 ми се вижда множко и хистерзис поне 1,5-2 градуса, за да не гаси и пали непрекъснато. Аз иначе съм с румънски пелети и от два тона имам половин чувал пепел. Чистя я всеки ден, но и съм я оставял три дни да работи и няма проблем.[/quote]
Да обяснено е но повечето пишат явно градусите по две. Както и да е. Колкото да управлението на системата по температура на въздуха, незнам. Можеби си прав да е така а не по водата. Аз реално отоплявам около 76 кв. три стаи с три радиатора. На всеки радиатор има термоглава. В момента е на 2 степен и работи на 6 мощност. Когато пали вдига на 11 мощност. Ще намаля ПАР 55 на 70 и ще кажа какво е станало. За количеството пелети, зависи. Когато беше по-топло около 15 кг за 20 часа. В момента са около кило кило и малко на час. Не мога да засека точно защото все още изпробвам с различни пелети. Но като количество пепел всички ми дават горе долу едно и също количество което мене доста ме изненадва. Много ми хвалеха Трон но и те препълват кошницата. Румънските трудно се запалваха и те препълват. Лайфпака пък ми направиха стъклото черно за два часа и за два изгорени чувала от четвъртък вечер до събота, кошницата долу е пълна и прелива и всичко вътре е в пепел.
pavlovip - напреднал
Ето така изглежда камината след 30 часа работа и близо 40 кила пелети. Не мисля че това е нормално. Разбирам да е долу в кошницата но тя е навсякъде, а долу прелива и е пълно и около самата кошница.
Прикачен файл:
20180120_132500_resized.jpg
nokoniko - специалист
pavlovip написа:
Ето така изглежда камината след 30 часа работа и близо 40 кила пелети. Не мисля че това е нормално. Разбирам да е долу в кошницата но тя е навсякъде, а долу прелива и е пълно и около самата кошница.
Прикачен файл:
И при мен е така даже за 48 часа е още повече....важното е където гори да е чисто, а от страни здраве да е. Зависи от пелетите.
nelim - специалист
pavlovip написа:
Прикачен файл:

При мен е същото, даже по-зле :)
А долу в пепелника е пълно само отляво и отдясно - в средата си е празен.

Аз ако не я чистя всеки ден, а през ден - като отворя вратата пада пепел :)
Довечера ще снимам и ще покаже какъв е ефекта след 48ч и около 40 кила пелети :)
nelim - специалист
Ето и малко инфо от мен - пелетите имат доста пепел - Диаман

другите който ползвам са ТРОН, с тях е малко по-добре, но не е огромна разликата
досега не съм имал проблеми с камината за палене/гаснене, но не съм си и позволявал да я чистя по-рядко от 2 дни :)

Прикачвам и снимки преди и след чистенето - мен ме устройва че пепелника където горят пелетите е ОК и не се запушва, препълва и т.н. - това че отстрани има пепел не мисля че може да го оптимизирам или намаля - вероятно зависи от качеството на самите пелети а не от камината..

https://youtu.be/Ml7XkjG58fk

Прикачен файл

IMG_20180120_190950.jpg

Прикачен файл

IMG_20180120_190133.jpg

Прикачен файл

IMG_20180120_185758.jpg

Прикачен файл

IMG_20180120_185533.jpg
Последна промяна от nelim на съб яну 20, 2018 7:37 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: