marin_ks написа:Параметър 55 ми е 150 но многократно ги надвишава. На степен 2 при запалване достига 230 240 градуса, а после подържа между 160 и 170 градуса на изгорелите газове (ако правилно си го превеждам). Стайна температура съм направил 28 градуса и досега не съм я достигнал. На 1 степен наистина не смогва, за час работа температурата на водата едвам достига 50, но това със старите пелети. Иначе и аз ползвам термодвойката към камината но все още не мога да и намеря място и предпочитам да се водя по температурата на водата.
P. S. Голям проблем имам с пепелта. За два дена кошницата прелива, горе има натрупала пепел около горелката, по ръба на стъклото има натрупано, и това с всички видове пелети които съм пробвал (румънските,Трон, от Равда, от Айтос а сега от Топливото). Това нещо има ли оправяне? Чета че други съфорумци изхвърлят на три дена по шепа две а аз пълна кошница и отгоре.[/quote]
Добре де, това е обяснено на много места тук. Пар. 55 е реално двойно от стойността която виждаш. (ако пра 55 ти е 150 реално е 300 ако е 50 реално е 100. моя е 65) При запалването е нормално да надвиши темп на димните газове, защото все пак са нужни пелети за да запали. В фазата на горене е добре да не ги надвишава. Според мен това е грешно да се управлява системата по темп на вода. Целта е да се топлиш и да ти е уютно а не да поддържаш темп на водата. При хубав и слънчев ден камината пак ще работи защото темп на водата си е ниска. Датчика сложих в най-студената стая и останалите с термоглави. Темп на водата ми е 70. ПАр 95 и 96 по 10. Така когато остане само стаята където е студена и тя се затопля защото другите са се спрели. нагласил съм го така, че в другите стай темп да не ми пада под 21,5 градуса. Колко пелети гориш за 24 часа. Пепелта зависи най вече от качеството на пелети . Според мен намали пар 55, за да се спъва и да влиза в модулация иначе камината непрекъснато работи на максимална мощност. Също препоръчвам да се контролира и темп на стаите. 28 ми се вижда множко и хистерзис поне 1,5-2 градуса, за да не гаси и пали непрекъснато. Аз иначе съм с румънски пелети и от два тона имам половин чувал пепел. Чистя я всеки ден, но и съм я оставял три дни да работи и няма проблем.[/quote]
Да обяснено е но повечето пишат явно градусите по две. Както и да е. Колкото да управлението на системата по температура на въздуха, незнам. Можеби си прав да е така а не по водата. Аз реално отоплявам около 76 кв. три стаи с три радиатора. На всеки радиатор има термоглава. В момента е на 2 степен и работи на 6 мощност. Когато пали вдига на 11 мощност. Ще намаля ПАР 55 на 70 и ще кажа какво е станало. За количеството пелети, зависи. Когато беше по-топло около 15 кг за 20 часа. В момента са около кило кило и малко на час. Не мога да засека точно защото все още изпробвам с различни пелети. Но като количество пепел всички ми дават горе долу едно и също количество което мене доста ме изненадва. Много ми хвалеха Трон но и те препълват кошницата. Румънските трудно се запалваха и те препълват. Лайфпака пък ми направиха стъклото черно за два часа и за два изгорени чувала от четвъртък вечер до събота, кошницата долу е пълна и прелива и всичко вътре е в пепел.