• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Интерсно ми е какво става със сметките, когато вземем нещо, което не е произведено в Китай :? Като това например:
http://www.bgtherm.com/products/prices/ ... 011_BG.pdf
saraneron - специалист
Навремето в казармата ротния правеше всяка седмица анализ на дисциплината.......и като ни набие чемберите. завършваше:,,ГОВОРИМ ,ГОВОРИМ, НАМ КВО ,НАМ ЩО И НАКРАЯ ,КАКВО?.....ТАКВОЗ!!! :heart: :heart: :heart: :
AntonBM - специалист
Petar59, отказвам се да те вразумявам! Купи си, колкото си искаш тръби (пеперуди) и си ги монтирай, както намериш за добре.
Относно твоето сравнение:
Ти сравняваш Слънчев колектор Standart 2,70 с абсорбираща площ 2,23 м² с 16 тръби пеперуди с абсорбираща площ 3,66/48х16=1,22 м². За да получиш едно и също количество топлина от 1,22 и 2,23 квадратни метра би трябвало тези „пеперуди” да имат КПД по-високо от това на плоският колектор 2,23/1,22=1,82 пъти по-добро. Или ако КПД-то на плоския е 70% то пеперудите ти трябва да работят с КПД 127%. Т.е. да печелят повече топлина от тази, която попада върху тях от слънцето.
Може и да са вълшебни и да го могат... Пробвай и сподели с нас! Така и ние ще научим нещо.
П.П. Аз съм проектант и не рекламирам нищо! Не съм ти предлагал да ми възложиш проект на инсталацията ти, така че не ме обвинявай в користност. Опитвам се да помогна на хората в този форум – безвъзмездно. Ти явно не ми вярваш, така че прави каквото си искаш.
petar59 - помощник
AntonBM. Извинявам се ако съм те засегнал! Поздравления за това което правиш!
Но отново не сам съгласен с тебе. Аз разсъждавам така:
1.Плоския панел, който взеха за пример подгрява 140 лтр вода. Препоръчват го за такъв капацитет.
2. 16 броя вакумни тръби 1800х58 мм загряват 150 литра вода ( това е абсолютно сигурно).
Според твоите изчисления е невъзможно!!!! Значи изчисленията ти са грешни! Защото 15 тръби се слагат на около 150-165 лтр термосифонки.
няма значение дали са китайски или някви други.
Дори и в диапазона на 20 градуса вакумните са по-ефективни.
Нещо в пресмятанията е ГРЕШНО! Може би площите?! Но е абсолютно сигурно че 16 тръби, ако ще и с 0.5 м2 площ ЗАГРЯВАТ 150 лтр.
Тани - модератор
Петре, не ми отговори на моя въпрос!
petar59 - помощник
Тани написа:
Петре, не ми отговори на моя въпрос!
явно не ме бива в пресмятането :). най-добре се допитай до вносителите.
но определянето с точност на необходимите колектори (панели) според мене е невъзможно.
много фактори оказват влияние и е невъзможно да се направи точен математически модел.
мисля, че винаги трябва да се започне с по-малко отколкото предлагат проектантите :)
и да се добавя ако е необходимо :)
armagedamian - специалист
petar59 написа:
1.Плоския панел, който взеха за пример подгрява 140 лтр вода. Препоръчват го за такъв капацитет.
2. 16 броя вакумни тръби 1800х58 мм загряват 150 литра вода ( това е абсолютно сигурно).
Според твоите изчисления е невъзможно!!!! Значи изчисленията ти са грешни! Защото 15 тръби се слагат на около 150-165 лтр термосифонки.
Нещо в пресмятанията е ГРЕШНО! Може би площите?! Но е абсолютно сигурно че 16 тръби, ако ще и с 0.5 м2 площ ЗАГРЯВАТ 150 лтр.
Мисля,че си в грешка!
Плосък панел 2,7м. може да загрее и 200л.вода на денонощие до 60гр.,докато 16 тръби според мен ще им е трудно да се справят с този литраж.Предимството на вакуумните тръби се изразява в по-добрата им работа при ниски температури и оскъдно слънцегреене.Тогава той работи знаяително по добре от плоските колектори поради една много проста причина- минимални топлозагуби,почти пренебрежими.Плоския колектор от своя страна генерира същото количество енергия,като вакуумния,но при много ниски температури,топлозагубите са толкова големи,че количеството на генерирана и изгубена(от топлозагуби) енергия се изравняват.Т.е. няма положителен баланс,не акумулираме енергия.Това е и основното предимство на вакуумния колектор и на това се дължи по-доброто му КПД.Според мен би трябвало да послушаш Антон.Ако използваш сл.колектори основно за подгряване на басейн по-добре заложи на плоските.
filmatoplo - майстор
Отопление на басейн нее проста работа особено на хотел с взискателни туристи и риск от провал , виж там за хоби отопление може да го докарате .
Тани - модератор
Тя сметката е проста! Нали ги смяташ на литри! РАздели 20 000 на литрите които са ти дали и готово!
petar59 написа:

20 000/140 = 142 панела

20 000/150= 133 панела х 16 тръби = 2133 тръби!

Както виждаш се получават адски много колектори, така че твоя метод на смятане е в грешка когато става въпрос за басейни!
petar59 - помощник
Разбира се че тази сметка е грешна.
Ето моята за 20 кубика басейн ( след консултация ):
- необходими са 4 х SG48. Цена 1449 или 1199 лв за бройка. вземам по-скъпия вариант със стойка от неръждавейка.
Или за колекторите 5800 лв с ДДС.
Директно се връзват към помпата на басейна. Тръби и арматура за още 300 лв.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: