Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladislavpet - напреднал
plastkomfort написа:
vladislavpet написа:
след доста игра с клапата на Виадруса.....котлето почна да побелява, гофрето към комина е с приблизителна темп. като на тръбата на изходящата вода от котела....
Дай малко подробности че и аз съм с един виадрус и ми предстой купуване на горелка :?
Viadrus U22...9 секции....ГП 20 гореше по 5,6 чувала на 24 часа :shock: ....сложих стаен термостат...горелката я направих първоначално зареждане 20 сек, намалил съм го до толкова защото и след като влезне в режим пак ми го прави това първоначално зареждане,..не знам защо???....време на подаване 8 сек.,..време на изгаряне 11 сек..,..време на изгаряне на първа доза 30 сек...клапата на горелката сам я отворил около 1 см....клапата на котела към комина е бутната на пред плътно...в смисъл ръчката :roll: ..вси4ко е правено на око и допир :rock: в момента разход 2,5 чувала...водата в режим си я държи 65 гр..горелката ми е слагана преди три години...имам само две плочи...едната седи изправена на горната вратичка...другата е легнала зад нея..от Ерато си ги сложиха...котлето в момента побеля,а гуфрето е топло колкото тръбата на изходящата вода...в момента отоплявам бойлер 80 литра един мезонет 160 кв. и един етаж 68 кв...нямам термоглави...нямам и буфер...нямам и трипътни вентили...на пролет мисля да ги добавя ,но без термоглавите...тремостата е седмичен и не съм му пипал настройките...изолация,пвц дограма
gizdo - специалист
2,5 чувалчета за 24 часа е чудно за тази квадратура.
nnikbg - специалист
Малко извън темата но не съвсем. Какво може да се получи ако на това нещо от снимката вместо 24 V напрежение ,както се вижда от табелката, му подадем 14V .
Прикачен файл:
DSC05435.JPG
saraneron - специалист
Няма да заработи!!!!!!!
Ако е за кратко няма да се повреди ,но за по далго време може да го повредиш тотално,
24волта, около 3 ампера /постояно напрежение,ток/ трябва да търсиш токоисточник /захранване/ може да използвш временно два акумулатора по 12волта последобателно свързани ,за проба,иначе всеки електрончик ще ти направи стабилизирано захранване на сносна цена!Ако объркаш поляритета при свързване има голяма вероятност от повреда :sad:
nnikbg - специалист
Това нещо работи и още как. Притеснява ме колко дълго ще изкара. Ето още един жокер.

Прикачен файл

DSC05433.JPG
bobi72 - напреднал
Работи когато си иска! :)
saraneron - специалист
На празен ход или малко натоварване може и да работи ,но при оптимален режим или голямо моментно натоварване може просто да спира! Трябва да си внимателен при експериментите ,реално мощноста му при 12 волата е два пъти по-малка!Защо искаш да работи на 12 в, по-скоро измери колко ампера е тока и колко е напрежението в оптимален режим на машината и тогава ще коментираме отново,
може причината да е в захранването но може и да е в механизма!
Последна промяна от saraneron на вт фев 14, 2012 5:06 pm, променено общо 2 пъти.
bobi72 - напреднал
saraneron написа:
На празен ход или малко натоварване може и да работи ,но при оптимален режим или голямо моментно натоварване може просто да спира! Трябва да си внимателен при експериментите ,реално мощноста му при 12 волата е два пъти по-малка!
Какво ли ще кажат умниците от Ерато?
vache - специалист
vladislavpet, и аз има проблем с разхода... за 110 кв. апартамент (неотопляема сграда)+100 л бойлер разход около 4 чувала по 15 кг за 24 часа :? Сигурна съм, че всичко е до настройки. Цял ден седя и мъдря... времена, пускане... и честно казано нищо не разбрах.. променям параметри и записвам... и се оказа, че колкото Т4 е по-малко, а Т6 по-голямо, се получава по-голяма инерция, в смисъл след като мобилния датчик спре помпата на системата горелката продължава да гори 15 минути (при мен толкова е зададено) и термостата на ризата надхвърля зададените 60 градуса с около 20 градуса. В същото време, обаче като падне Т на водата под 60 градуса, независимо от стайния датчик горелката тръгва. Бойлера пък хич не го знам кога се пуска.. той си има 2 датчика :cool: Според мен трябва да се сложи датчик на помпата на системата, който да я държи пусната примерно между 40 и 90 градуса. Т.е. да я спира само на ниски Т, или просто да си е пусната непрекъснато без никакви датчици, с независимо захранване. Не знам дали съм права в разсъжденията. А пък мобилния датчик би трябвало да командва само пуска и стопа на горелката. Кашата е пълна.
Можеш ли да ми кажеш какво комадва при теб горелката? Според мен при мен има някаква каша в управлението, освен, че не са настроени времената.

Бих пробвала твоите настройки, но ми се струва, че проблема при мен е и на други места. При цена на чувал пелети 8 лв ми излизла по-евтино да се топля на ток или така :partyman: :-D
Последна промяна от vache на вт фев 14, 2012 5:25 pm, променено общо 3 пъти.
nnikbg - специалист
Нека bobi72 да коментира защото за сега той има проблем. Напълно съм съгласен с saraneron. При 24 V и 2,2 А силата на този актуатор е 750 N. При 14 V не знам колко е, а това е напрежението което измерих. От Ерато са имали нещо в предвид и мисля да ги питам деректно. Абе тези хора не следят ли този прекрасен форум. :-D

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: