Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
krasen1 написа:
Искам да ми предложите котел за 80 м3 къща с южно изложение и пвц дограма без изолация,като съм сметнал че ще ми трябва 20 кв мощност.
Добре дошъл! Явно е, че си искал да пишеш 80м2, а не 80м3, нали? Ама дори и за 80м2 къща не мога да си представя нужда от 20кВт мощност за отопление. Посмятай наново :wink:
krasen1 - специалист
Работата е такава че жените у дома искат да е пустинен климат :lol: ,къщата е с 4 стаи от които две са по 12м2 а другите две са по 11м2,коридор 16м2 + още една стая 14м2 и бойлер 120 литра.Максималната мощност от радиаторите и бойлера е към 18 кв и остават 2 кв резерва за в бъдеще пък и да не работи на макс системата.
Какъвто и пелетен котел да сложиш на 80м2 все ще е мъка. За пелетна камина си
VLADO66 - майстор
Що бe Лaзaрe.с eднa модулирaщa горeлкa и eдно спрeтнaто котлe нямa ли дa стaнe?
krasen1 - специалист
В момента съм с камина на дърва но искам да премахна хамалогията,тя е 12 кв но идва вече малко защото не отоплявам коридора.Според тебе Лазаре защо не е добре да е котел а камина?Нали и двете могат да работят на някаква минимална мощност на която ще е по голямата част от режима на работа.Според вас да не се занимавам с котел а да се насоча към камините,дайте някакви предложения за таза квадратура на къщата колко кв да е камината.
Не че искам да препоръчам камина пред котел, но просто най-малките котлета са 25-30кВт, с минимална мощност 8-9кВт, а за 80м2 къща това в 90% от времето е висока мощност. Ще ти дойде по мярка само в най-големите студове. Какъв е смисъла от това, че може да модулира, като ще се кара само на минимална мощност и то на ключване/изключване. Наблщденията от тази зима са, че 9кВт на пелети са достатъчни за отопление на 160-200м2 къщи. Може и за 80м2, не че не може, ама за предпочитане е една каминка 12кВт да речем, която да работи постоянно. Като казваш, че твоята е била недостатъчна - тя няма нищо общо с пелетната, където мощността е гарантирана. Не че са евтини камините на пелети - пак колкото котела ще излезе
syncho - майстор
Krasen, LazarGanev е прав за мощностите. Няма смисъл да слагаш голям котел на такъв апартамент. Ще ти се вдигне много разхода за няма нищо. По-добре наистина с каминка. Там регулираната мощност е в доста по-голям диапазон в близост до тази, която ти е необходима.
Choch - специалист
krasen1 написа:
.......
При мен казуса е същия (84 м2 площ и 190м3 обем )и след двумесечно проучване се спрях на вариант преработка на чугунен котел+модулираща горелка.Причините поради които реших че за мен е по удачно да преработя котел а не да купувам готов пелетен са няколко като на 1во място е нежеланието ми да се ангажирам с един вид гориво.Освен това след положителен отговор на отправено запитване до http://www.reecl.org/bg/ дали котела и горелката подлежат на кредитиране съм стартирал и тази процедура,така че чакам само одобрение .Не знам дали съм направил най -точния избор,това ще си проличи идващия отоплителен сезон.

Поправете ме ако бъркам ама номиналната мощност на котела е изчислена при температури 90/70 нали?Аз не познавам човек с какъвто и да е вид на горивото да държи постоянни 90/70.При 70/50 колко би била мощността?Казвате че ще повиши разхода-с колко и съпоставено с кое?Сега на дърва се отоплявам с 10 м3-тоест 700 лв +ежедневна мизерия и пределно ми е ясно че няма да ми стигнат 2 тона пелети(по скоро 4)!Факт е ,че колкото е по автоматизирано->толкова първоначалната инвестиция както и месечното цакане са по големи.

http://www.bgtherm.com/products/prices/OPOP_ORLAN.pdf според този линк Opop имат и по малки котли,също и най малкия фероли беше под 20квч http://www.klivento.net/files/files/201 ... +P7-12.pdf

Малко оффтопик-вентилаторните конвектори наистина ли са добра инвестиция или само рекламата им е голяма? http://www.utilitiesbulgaria.com/konvektori.htm
turistak - специалист
Моля за помощ!
Докато бях командировка, се получи аварийна ситуация:
пушък и саждо в мазето :-) жената звъни на пожар къщата се напълни с пушък.

Та се оказа, че мазето наистина беше пълно със сажди издухано през извода за конденз на коминните тела от неръждавейка 150мм?
Дали са се срутили сажни отгоре и са образували тапа, та вентилаторът на котелът като не е могъл да издуха пушекът нагоре?

Пратих майсторите и надругият ден казаха - няма нищо, котелът работи без проблем, има тяга????

Ползвам пелетерм:
download/file.php?id=52541&mode=view

Благодаря предварително!
fox_vt - майстор
Здравейте отново намерих пелетен котел Аеге производство от айтос като му дават мощност от 4,5-20кв като мисля че този котел ще работи на 50%мощност.Като смятах отново радиаторите си излизат 13кв +бойлер 80л и лира за баня,със тенденцията бойлера да стане 150л.Имате ли някакви наблюдения и мнения за този модел котли и ще ми върши ли работа.
Ларзар ганев може ли да ми пратиш на ЛС телефон за връзка да те попитам това онова.
Пп тука малко се обърках пиша от името на колегата krasen1 и забравих че съм с моя акаунт та за него става на въпрос и ако може ЛС то да е към него.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: