чет ное 15, 2018 7:52 pmfilmatoplo написа: На пръв поглед нещо такова , да се има предвид линиите покрай външните стени -една мислена ивица да бъде така -4 на брой линии да са със стъпка 5 см , след това още 4 броя със стъпка през 10 см до края на ивицата , след тази ивица навътре стъпката през 15 см .Та като посмяташ малко метража ще си проличи кое по колко .Е ако сгъстя толкова стъпката покрай външните стени или ще трябва да я отворя навътре или наистина ще има още кръгове. Дали има логика да се пусне един отделен кръг в голямо помещение като хола с настройка за по-висока температура, който да обиколи само покрай външните стени, ще се събере за 3 навивки?
Имам за домашно да мисля за подово на 600 кв.м на 1 етаж![]()
![]()
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius
- майстор
3351 мнения в "Водно подово отопление"
icog
- напреднал
шоп
- майстор
@icog,
точно така се прави, както написа филма.
От към външните стени се прявят 2-3-4 навивки през 5 см.
Така се елиминират последващите въпроси: защо имам конденз, мухул и т.н на ъглите. МИ ЗАТОВА!
Относно въпроса за дължината на кръговете... При кръгове над 60-80 метра следват въпроси, защо не грее, защо е студено, как да обезвъздуша, каква помпа, дали да сменя помпата с по-мошна и по-скъпа......
За да се елиминират последните въпроси...кръгове по 40-50 м и си свирукай с евтина помпа на степен 1.
точно така се прави, както написа филма.
От към външните стени се прявят 2-3-4 навивки през 5 см.
Така се елиминират последващите въпроси: защо имам конденз, мухул и т.н на ъглите. МИ ЗАТОВА!
Относно въпроса за дължината на кръговете... При кръгове над 60-80 метра следват въпроси, защо не грее, защо е студено, как да обезвъздуша, каква помпа, дали да сменя помпата с по-мошна и по-скъпа......
За да се елиминират последните въпроси...кръгове по 40-50 м и си свирукай с евтина помпа на степен 1.
icog
- напреднал
пет ное 16, 2018 2:09 pmшоп написа: @icog,Аз с тези 90м и 17х2 тръба опитах да постигна разумен вариант с еднакви по дължина кръгове. Мога да добавя още един и да сваля всички на по 80м, но поради разположението на колектора нямам как да влеза на по 50м (то тогава май и втори колектор ще трябва, ще имам едно 14-15 кръга). Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!
точно така се прави,...
filmatoplo
- майстор
Тя с какви параметри е , с Т помпата имаш ли схеми -едва ли я дават за директен монтаж към подово .
шоп
- майстор
пет ное 16, 2018 5:35 pmicog написа: Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!Това е доста често срещан въпрос:-)
Според мон отговора е: не е желателно.
Дори и оригиналната циркулационна помпа в термопомпата или в газовия или в газовия кондензен котел да е достатъчна или на ръба, то системата ще работи по-добре с по-мощна цирк. помпа.
filmatoplo
- майстор
Не по малко от 1,5 бара -и нагоре зависи колко е водния стълб .
icog
- напреднал
шоп написа:пет ное 16, 2018 5:35 pmicog написа: Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!Това е доста често срещан въпрос:-)
Според мон отговора е: не е желателно.
Дори и оригиналната циркулационна помпа в термопомпата или в газовия или в газовия кондензен котел да е достатъчна или на ръба, то системата ще работи по-добре с по-мощна цирк. помпа.
пет ное 16, 2018 5:42 pmfilmatoplo написа: Тя с какви параметри е , с Т помпата имаш ли схеми -едва ли я дават за директен монтаж към подово .Единственото, което изрових за помпата е : Макс. налягане mH2O 7.50, 3 скорости.
Намерих някакъв менюъл на английски, в който има схема за свързване и даже са снимали свързан колектор, никъде няма допълнителна помпа, само байпас вентил. Нали правилно разбирам, че допълнителната циркулационна помпа реално дублира тази в термопомпата?
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература