Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Супер и азсъм доволен дотолкова, че имам една резервна в гаража :lol: :lol:
icog - напреднал
чет ное 15, 2018 7:52 pmfilmatoplo написа:
На пръв поглед нещо такова , да се има предвид линиите покрай външните стени -една мислена ивица да бъде така -4 на брой линии да са със стъпка 5 см , след това още 4 броя със стъпка през 10 см до края на ивицата , след тази ивица навътре стъпката през 15 см .Та като посмяташ малко метража ще си проличи кое по колко .

Имам за домашно да мисля за подово на 600 кв.м на 1 етаж :? :wink:
Е ако сгъстя толкова стъпката покрай външните стени или ще трябва да я отворя навътре или наистина ще има още кръгове. Дали има логика да се пусне един отделен кръг в голямо помещение като хола с настройка за по-висока температура, който да обиколи само покрай външните стени, ще се събере за 3 навивки?
шоп - майстор
@icog,
точно така се прави, както написа филма.

От към външните стени се прявят 2-3-4 навивки през 5 см.
Така се елиминират последващите въпроси: защо имам конденз, мухул и т.н на ъглите. МИ ЗАТОВА!

Относно въпроса за дължината на кръговете... При кръгове над 60-80 метра следват въпроси, защо не грее, защо е студено, как да обезвъздуша, каква помпа, дали да сменя помпата с по-мошна и по-скъпа......

За да се елиминират последните въпроси...кръгове по 40-50 м и си свирукай с евтина помпа на степен 1.
icog - напреднал
пет ное 16, 2018 2:09 pmшоп написа:
@icog,
точно така се прави,...

За да се елиминират последните въпроси...кръгове по 40-50 м и си свирукай с евтина помпа на степен 1.
Аз с тези 90м и 17х2 тръба опитах да постигна разумен вариант с еднакви по дължина кръгове. Мога да добавя още един и да сваля всички на по 80м, но поради разположението на колектора нямам как да влеза на по 50м (то тогава май и втори колектор ще трябва, ще имам едно 14-15 кръга). Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!
filmatoplo - майстор
Тя с какви параметри е , с Т помпата имаш ли схеми -едва ли я дават за директен монтаж към подово .
шоп - майстор
пет ное 16, 2018 5:35 pmicog написа:
Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!
Това е доста често срещан въпрос:-)

Според мон отговора е: не е желателно.

Дори и оригиналната циркулационна помпа в термопомпата или в газовия или в газовия кондензен котел да е достатъчна или на ръба, то системата ще работи по-добре с по-мощна цирк. помпа.
munio - напреднал
Още един последен въпрос към разбиращите, на колко bara да оставя системата, беше два дни на 3, сега я оставих на 2.7 :? Като ТП е един етаж по нагоре
filmatoplo - майстор
Не по малко от 1,5 бара -и нагоре зависи колко е водния стълб .
шоп - майстор
Моята ТП работи на 0,7 бара. Системата е отворена и от ТП до преливника на РС по вертикал са 7 метра.
icog - напреднал
шоп написа:
пет ное 16, 2018 5:35 pmicog написа:
Мога ли на един колектор с 9 кръга и общо около 720м тръба да разчитам на помпата, която идва с термопомпата или задължително трябва допълнителна? Благодаря!
Това е доста често срещан въпрос:-)

Според мон отговора е: не е желателно.

Дори и оригиналната циркулационна помпа в термопомпата или в газовия или в газовия кондензен котел да е достатъчна или на ръба, то системата ще работи по-добре с по-мощна цирк. помпа.
пет ное 16, 2018 5:42 pmfilmatoplo написа:
Тя с какви параметри е , с Т помпата имаш ли схеми -едва ли я дават за директен монтаж към подово .
Единственото, което изрових за помпата е : Макс. налягане mH2O 7.50, 3 скорости.
Намерих някакъв менюъл на английски, в който има схема за свързване и даже са снимали свързан колектор, никъде няма допълнителна помпа, само байпас вентил. Нали правилно разбирам, че допълнителната циркулационна помпа реално дублира тази в термопомпата?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: