Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Сега пък се налага да подменя бойлера
Имам изградена преди 10г следната затворена система.Жената ме поправя ,че е от 15г.Цялата е с тръби 16мм с алуминиева фложка.Работеща е ,но и имам някои проблеми.
Мисля , след като изчетох доста теми във форума а и от съветите,че мощността на камината е несъобразена с мощността на радиаторите.За да избегна прегряване,монтирах магнетвентил, който при достигане на 65* ми отваря кръга на банята и по този начин охлаждам ризата.Не смея да я карам на по-висока температура, защото този охлаждащ кръг е доста инертен, а бих искал заради конденза и саждите .Предстои ми да подменя стария бойлер, който беше на дърва и му бях направил медна серпентина с нов бойлер на ток със серпентина 80л/Дипломат/ .Пред дилема съм:
Дали да не оставя стария бойлер и да го ползвам като буфер Ще го вържа последователно ,но новия да загрява с приоритет.
На мястото на магнетвентила вероятно ще трябва да сложа помпа?
Ще трябва ли някаква автоматика?Склонен съм да елиминирам подовото,защото ми се струва неефективно.
Изобщо как трябва да направя инсталацията.?
Благодаря сърдечно за съветите, които съм получил и ще получавам,надявам се ,от Вас!
Прикачен файл:
parno ka6ta.jpg
parno ka6ta.jpg (60.3 KиБ) Видяна 2883 пъти

Прикачен файл

IMGP2206.JPG
IMGP2206.JPG (85.4 KиБ) Видяна 2934 пъти
Последна промяна от minca на пон авг 29, 2011 4:53 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Тези 30 метра тръба за подово на колко квадрата са навити ,ако е 4-5 кв добре -за толкова стигат 30 м.Изолация има ли под тръбата ,просто се чудя от къде иде неефективността му.Мерил ли си температурата на водата която постъпва в подовото при нормална работа на инсталацията , поне 40-45 градуса има ли :? , за дебита е ясно че ще е малък .Хора слагайте за отделните температурни кръгове отделни помпи -сега ги има и за по 70лв.
minca - специалист
Филма,всичко е правено отдавна и аматьорски.Не са замервани никакви температури и т.н.Под тръбите няма изолация а и на това подово никога не съм разчитал да го ползвам за отопление.То е в помещението на камината,а тя е в приземен етаж.Е, в началото преди много години си мислех,че може и да го ползвам,но... Бих искал /на тоя кръг за банята/да пробвам с включване на допълнителна помпа,но каква?Т.е. да я включа на мястото на магнетвентила.Имало някакви малки помпи с холендри на 1/2".От къде ?Също така ,за тоя кръг,последователно ли би трябвало да е вързването.
minca - специалист
Ееее..,добре.На мястото на магнетвентила сложих Грунфост 25/4 на първа степен.Монтирах и нов б-р със серпентина "Дипломат"80л.Но...-появи се нов проблем-при достигане на зададената Т,и след като помпата заработи, температурата много бързо се повишава вместо да охлажда ризата.В същото време радиаторите започват да истиват. Всъщност идеята ми за тоя кръг е при достигане /в случая 65°/,да охлади флуида.
Ами сега-давайте акъл!!!

Прикачен файл

problem.JPG
problem.JPG (42.93 KиБ) Видяна 2835 пъти
minca - специалист
Ето и магнетвентила на мястото на който сложих помпа

Прикачен файл

DSCN1181магнет.jpg
DSCN1181магнет.jpg (19.33 KиБ) Видяна 2832 пъти
vvventsi - специалист
мощноста на камината зависи колко дърва ръгаш вътре ,ако слагаш нормално няма как да прегрее
minca - специалист
Какво значи "НОРМАЛНО"?Ако под това разбираш да гори при ниска температура и да събира сажди в комина,вече съм го пробвал.Едва не си запалих къщата.Не пожелавам на никого.
Има и такава тема за запален комин
vvventsi - специалист
мисля че трябва да вдигнеш дебита на помпата ,колкото по бързо се върти по бавно ще се стопля водата !
minca - специалист
vvventsi написа:
мисля че трябва да вдигнеш дебита на помпата ,колкото по бързо се върти по бавно ще се стопля водата !
vvventsi ,за коя помпа и коя вода имаш предвид?Проблема е ,че като включи помпата за кръга на банята,водата в ризата вместо да се разхлажда,тя започва бързо да се загрява за сметка на радиаторите.На два пъти я хващам на 100°,добре че бях наблизо
filmatoplo - майстор
Втория кръг с новата помпа , не трябва там да се зауства .Двете помпи трябва да се срещнат преди котела на обща тетка ,като пред всяка помпа трябва да има възвратен клапан -драсни сега нова схема с това дето ти казах. :)

Тема "мощност камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: