• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Зависи от Ф -то на тръбата ,ще разбереш като я пробваш.Аз бих направил студения щранг с по-дабела тръба до колектора ,после от колектора до ДС с по-тъка и след ДС отново с по-дебела ,ДС бих поставил над серпентината ,така ще помогна на помпата с напора .
Andri01 - майстор
Е сега и аз да кажа нещо. :) Като пуснах темата дадох линк към едно клипче,но мисля че малко от тука писалите са го погледнали.Замисълът за тази система е малко по друг,от коментираните схеми.Целта ми не е източване на колектора към Дс ,след спиране на помпата.Когато бойлера загрее до към 90гр.,помпата спира от диференциалния термостат,колектора продължава да вдига температура/от слънцегреенето/,пропиленгликола се разширява ,/започва изпарение-не знам при колко градуса обаче/ и се прехвърля в ДС. Предполагам 100% от него-точно това е показано на клипчето/системата "Back Box eco"/. Обратния/невъзвратен / клапан ще е монтиран на входа на бойлера.Целта му е да възпрепятства връщене на топлина към ДС,когата бойлера са загрява от водната инсталация на камината /втората серпентина/. По груби сметки вместимоста на системата,без ДС е към 12л.,за това ще сложа 20-30л. съд.
Смятам да сложа 10-12 вакуумни тръби,те са с колектор в горната част. Дали ще има проблем ако този колектор се изпразни към ДС и загряващите елементи останат сухи?
fbr - майстор
Гледах го клипа няколко пъти, но имам чувството, че или не разбираш смисъла на този род системи, или не можеш да ни обясниш замисъла си. И как така, ще се получи че, течността ще остане в колекора, а няма да се върне в ДС. Аз много добре виждам в клипа, че течността се връща в ДС и изпразва колектора. И защо въобще трябва да изпаряваме течността, нали целта е, да предпазим течността от изпарение или замръзване. А за да се предотврати движението на топлинна енергия от горивна система към соларна система има къде по изтънчени методи.
Andri01 - майстор
fbr написа:
Гледах го клипа няколко пъти, но имам чувството, че или не разбираш смисъла на този род системи, или не можеш да ни обясниш замисъла си. И как така, ще се получи че, течността ще остане в колекора, а няма да се върне в ДС. Аз много добре виждам в клипа, че течността се връща в ДС и изпразва колектора. И защо въобще трябва да изпаряваме течността, нали целта е, да предпазим течността от изпарение или замръзване. А за да се предотврати движението на топлинна енергия от горивна система към соларна система има къде по изтънчени методи.
да говорим като хора,технически грамотни,без заяждане!!! Не знам какво си гледал ,но като чета написаното от тебе...:).Да съм писал някъде,че течноста остава в панела?И как ще предпазиш течноста от изпарение,след като се нагрява от слънцето?Ще покриеш панела? От замръзване-нали за това се слага не вода ,а етилен-гликол!! И какви са тези споменати "изтънчени "методи? Освен невъзвратен клапан,може с магнет вентил с управление по температура,по ниво на водния стълб!
fbr - майстор
Аз ли съм невменяем или какво. Как в панела не остава течност пък се изпарява. Ей туй не мога да си обясня.
Andri01 - майстор
fbr написа:
Аз ли съм невменяем или какво. Как в панела не остава течност пък се изпарява. Ей туй не мога да си обясня.
Първо-питай този,който е правил клипа.Второ-обещавам ,като направя системата да ти обясня.Е,така и не каза за другите " изтънчени методи" нещо :).
fbr - майстор
Порови се из форума и ще намериш.
Andri01 - майстор
fbr написа:
Порови се из форума и ще намериш.
:) ОК,айде дай линк/ако имаш разбира се/? Иначе става чиста проба заяждане,май? :)
fbr - майстор
Ами това което първо ми идва наум, е долна серпентина се връзва на соларния панел, а горна серпентина на горивен котел. Така със солара се топли до определена температура, макар и нодостатъчна за ползване, а се доподгрява с гориво.
Andri01 - майстор
[quote="fbr"]Ами това което първо ми идва наум, е долна серпентина се връзва на соларния панел, а горна серпентина на горивен котел. Така със солара се топли до определена температура, макар и нодостатъчна за ползване, а се доподгрява с гориво.[/quot
Не говориш сериозно,нали? Зимата бойлера като вдигне 90гр.от камината и...топлината ще спре до долния край на горната серпентина,така ли? И друго-ако серпентините са "интегрирани"/ знаеш ги ,нали/? Как ще спреш топлоносителя да не "тръгне" на горе към ДС?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Разшеретелен съд или Back Box ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: