Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
radius написа:
Шидел е 1300 лв за 8 м ,но за ф160.
А котлите, ако искат 230-250мм, тогава цената ще е друга.
radius,не съм сигурен,но мисля ,че до 30квт ф200 ще са достатъчни.Нека спецовете кажат!
LazarGanev - "Велик майстор"
Всеки производител на котли би трябвало да дава препоръки за комина. Едни от най-взискателните котли относно комина са Дакон/Юнкерс/Бош, понеже са триходови и искат голяма тяга. В паспорта на котела е дадена следната таблица:

Прикачен файл

Komin_Junkers.jpg
radius - майстор
Таблицата на ЛазарГанев е доста строга и подкрепя моето мнение ( което не е мое, а това на изявени форумни спецове по отопление). Не знам къде е истината, ако колегата си ползва котела със 8м Шидел 160мм.
kalin72 - майстор
Много е интересно къде е истината, защото в моите инструкции на котела е посочено друго...

Прикачен файл

Untitled.jpg
radius - майстор
За въглища пък искат 10м при ф160 :rolleyes:
kalin72 - майстор
Данните са от един и същ производител, моля за тълкуване :)
minca - специалист
Я го сметнете от това, което е качил Антон
Прикачен файл:
Komin.rar
(7.67 KиБ) Свален 169 пъти
Не можах да разбера дали го качих
    Ами аз знам, че има разлика в двете ръководства - старото на Юнкерс и новото на Бош, затова съм си запазил таблицата с по-големите изисквания за по-сигурно докато практиката не покаже. Щом като ти нямаш проблеми с твоя комин, значи и по-либералната таблица е вярна. Просто производителят е преразгледал своите възгледи, предполагам на базата на натрупан опит :)
    kalin72 - майстор
    minca написа:
    Я го сметнете от това, което е качил Антон
    Прикачен файл:
    Komin.rar
    Не можах да разбера дали го качих
      Според това излезе, че комина ми е на границата. Интересното е, че когато котела е изчистен, при запалването на котела нямам връщане на дим, а след 2 седмици без чистене връщането е силно.
      Мислите ли, че ако увелича с 1 метър комина ще се подобри нещо?
      Разбира се. Явно наистина си на границата и ти сам го усещаш. В смисъл - няма рязка граница. За това Бош са направили и втора таблица - старата е по-консервативна, с по-голямо застраховане. Новата е с по-малки изисквания, разширява се кръга на потенциалните клиенти, но в някои моменти могат да имат леки проблеми, както в твоя случай. Това може да стане при задръстен котел (както при тебе), при ниско атмосферно налягане, при лош приток на въздух в помещението и др.

Тема "Съвет за котел на Твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: