Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
kapanec написа:
Я да се включа с едно две предположения макар че не съм специалист в тая сфера:
1.ако има чуждо тяло след като се загрее системата се разширява и прави тапа което според мен е малко вероятно
2. Което е по вероятно след като ти загрее помпата спира да работи (може да има хлабава връзка и при нагряване да не контактува) или някакъв подобен проблем с намотките на помпата.
3. сложи друга помпа и ако пак го има проблема значи остава т.1
Дано съм бил полезен и не съм се изложил с мнението си на не специалист в тая тема .
УСПЕХ

Благодаря ти за мнението, но помпата си работи при всякаква температура. Допускам, че проблемът ми е при връщащата (студената) вода. Освен това нямам абсолютно никаква електроника по с-мата. Дори направих помпата да се включва и спира ръчно чрез ключе.
torbalan - Дървен философ
Ако имаш възможност - сложи някакъв стар водомер за да виждаш разхода през системата...
idealist - специалист
torbalan написа:
Някакъв елементарен филтър преди помпата ще реши драмата с чуждото тяло... Дори парче изрязана мрежа поставено в холедъра на помпата ще свърши работа...

Чудя се какъв индикатор да се постави за да е ясно, че помпата работи и водата циркулира... Единствено за водомер се сещам :)

Но автора на темата спомена, че е пробвал с две различни помпи... И двете да дават един и същ дефект ми е много съмнително... Сещам се вица за глухата акула :)
Виж за водомер не се бях сетил. Колкото до глухата акула и свирката без топче .... :supz:
torbalan - Дървен философ
Провери ли проходимостта на тръбите от котела до двата колектора?
idealist - специалист
Да. Разстоянието (тръбите) е около 60 см. Чисти са.
batko66 - помощник
От схемата виждам, че има вентил преди помпата. От какъв тип е? Да не би при загряване той да ти прави мизерии, като се самозатваря? Само предполагам. Ако можеш, разглоби го, за да видиш състоянието му. Да започнем по метода на изключването.
idealist - специалист
batko66 написа:
От схемата виждам, че има вентил преди помпата. От какъв тип е? Да не би при загряване той да ти прави мизерии, като се самозатваря? Само предполагам. Ако можеш, разглоби го, за да видиш състоянието му. Да започнем по метода на изключването.
Да. Преди и след котела са два спирателни крана 1/2 цол. Разглобявявах ги на 29.12.12. Без никакъв проблем, поставени в правилна посока. Но на всеки радиатор имам вентили, които вървяха комплект със стоманените радиатори на едновремешните панелки. Те и радиаторите ми са такива де.
MamaMy - майстор
Едно мнение на лаик. Ако е леко спукана водната риза на котела, при студено състояние няма теч и няма проблем. Като загрее се разширява и има лек теч към огъня. Водата се изпарява и пак не се забелязва, обаче това директно вкарва въздух във водната риза.От тук бълбукане, завиране и скапване на циркулацията. Следва прекомерно разширяване и изхвърляне на вода
:?
idealist - специалист
MamaMy написа:
Едно мнение на лаик. Ако е леко спукана водната риза на котела, при студено състояние няма теч и няма проблем. Като загрее се разширява и има лек теч към огъня. Водата се изпарява и пак не се забелязва, обаче това директно вкарва въздух във водната риза.От тук бълбукане, завиране и скапване на циркулацията. Следва прекомерно разширяване и изхвърляне на вода
:?
idealist написа:
Благодаря за съветите на всички.
Ето какво направих:
1. Свалих помпата от котела
2. Отворих я с шестостен 4 и не открих никакви дефекти
3. С ключе 11 (поне моделът при мен е на този принцип) се опитах да дозатегна работното колело. Безуспешно, тъй като е затегнато и не дава никакви признаци на превъртане спрямо ротора на помпата
4. Включих помпата на сухо и работи без никакъв проблем и върти в правилна посока (колкото и да е невероятно имах известни подозрения)
5. Монтирах помпата
6. Продухах с-мата, като за целта я надувах до около 1,2 атм. и така всеки един радиатор поотделно с надеждата ако има някакво подпушване (незнайно от къде) да излезе
С-мата надувах през РС и изпусках през крана за пълнене/източване (виж схемата по-горе)
7. Запалих печока и сега чакам да видя какво ще се случи
batko66 - помощник
Това ми беше и втората мисъл - за спукан котел. За това ги подкарах подред, по метода на изключването.

Ако е спукан котела, най-добре е щом се появи проблема, да се изхвърли огъня възможно най-бързо, а не да се оставя да угасне сам. И да се огледа за евентуални течове още преди да е изстинала водата.

Тема "Проблем с парно на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: