Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
boretobobo написа:
Нали имаше проблем циркулацията виж как са монтирани помпите за да бута в котеле
Не мисля, че причината е в това къде е помпата. Моята е монтирана на горещата вода, но след трипътен винтил, това за радиаторите.
n92420 - помощник
Имам въпрос към boretobobo защо ползваш топлообменник между котела и останалата система а не въртиш самата вода от котела, каква е идеята и следващият въпрос е Какъв топлообменник ползваш пластинчат или тръбен? Кой е по-добър?

Преработих малко схемата може ли да хвърлите по едно око и да кажете каква автоматика мога да ползвам за да регулирам температурата. Например: Ако радиаторите в стаите са успяли да загреят помещенията до определена температура то този кръг да спре. Ако подовото е успяло да затопли първият етаж достатъчно да може то да спре пък останалата част от системата да продължи да работи.

Трябва ми термо вентил или нещо подобно с което да мога да спирам определени кръгове от системата. Моля ако имате опит и със безжични устройства, защото съм забравил да пусна кабели за термодатчици във всички стаи.

Мола за коментар върху схемата на системата.
Прикачен файл:
Parno1.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре, да попитам по-кротко - нарочно ли соларната серпентина е отгоре котелната или грешка от разсейване? В проекта как е начертано?
n92420 - помощник
LazarGanev написа:
Добре, да попитам по-кротко - нарочно ли соларната серпентина е отгоре котелната или грешка от разсейване?
Грешка от разсейване по-скоро.

Идеята е сега да изградя системата с котел, бойлер със серпентина и колектори за радиаторите.

Въпросът е, че в последствие ще включа солар към бойлера, ако съм си купил бойлер с една серпентина ще ми излезне доста солено. Искам да избегна грешки от този род. Първоначално няма да има ТП и соларни панели, въпросът е как след това с минимални усилия да се надгради системата с солари, ТП и прочие.
LazarGanev - "Велик майстор"
А като не стига кеша, защо ти е топлообменник, ами не направиш системата затворена. Вместо за топлообменник, по-добре си дай парите за буфер - ще е добре и за котела, и за термопомпата. Само не са ми ясни сметките - каква ще е мощността на термопомпата за да замени котела, при положение, че котела е 35кВт? И как ще работи термопомпата с радиатори при положение, че водата е 40*С :?
boretobobo - специалист
[quote="n92420"]Имам въпрос към boretobobo защо ползваш топлообменник между котела и останалата система а не въртиш самата вода от котела, каква е идеята и следващият въпрос е Какъв топлообменник ползваш пластинчат или тръбен? Кой е по-добър?

Преработих малко схемата може ли да хвърлите по едно око и да кажете каква автоматика мога да ползвам за да регулирам температурата. Например: Ако радиаторите в стаите са успяли да загреят помещенията до определена температура то този кръг да спре. Ако подовото е успяло да затопли първият етаж достатъчно да може то да спре пък останалата част от системата да продължи да работи.

Трябва ми термо вентил или нещо подобно с което да мога да спирам определени кръгове от системата. Моля ако имате опит и със безжични устройства, защото съм забравил да пусна кабели за термодатчици във всички стаи.

Мола за коментар върху схемата на системата.
Прикачен файл:
Parno1.jpg
[/quote
Топлообменника е пластинчат и работи перфектно за тръбните не знам.
Така ще пълня с гликол само колекторната система а не цялата парна другото е че парното не
работи постоянно.
Като влезе в работен режим (зимно време ) горелката работи около 30/40 минути и после
30/40 минути почива така ползвам само вода над 50С за подгряване за кратко време.
С магнет вентилите затварям притока към колектора за да не го грея нощно време или когато
котела е достигнал температура за подгряване на бойлера.
За автоматиката ти е нужно само термо глави на радиаторите те се нагласят на определена
температура и спират притока на вода когато я достигна.
Но зависи каква ще е на дърва,въглища,пелети,газ.
Ако си на пелети там всичко става много бързо и едвали ще сработят термо главите.
Но ако си на въглища както бях аз е друго като заредя котела с 20 кг държеше 12 часа
имах термостат на котела който отваря и затваря клапата на вратата и подържа горенето
между 55/60с .
Тогава водата върти по системата а термоглавите спират определени радиатори когато преценят.
За тези 3 и 4 пътни вентили не съм фен сработват по дълго време а с магнет вентила е друго
става за секунди насочваш водата на кадето си искаш. :)
filmatoplo - майстор
Колега каква им беше марката на вентилите , нормално затворени ли ползваш .Че веднъж се прецаках с едни на Торк , без яко налягане не пущаха циркулация на вода , а 1 брой струваше 250 лв :wink: , тези твоите свободно ли протича течност :? :) .
шоп - майстор
Аз си купувам магнет вентилите от ebay

http://www.ebay.com/itm/Electric-Soleno ... 3425wt_932

цените са им между 4 и 7 $ с безплатна доставка до БГ .Това са цени за 1/2 цола. Има нормално отворени има и нормално затворени. Има на 220V, има и на 12V. Едно такова китайче работи на бойлера у нас вече 4 година
kuuuuuul - майстор
Отдавна ги заглеждах тези вентили ама нещо не ми вдъхваха доверие,я разкажи повече,от веднъж ли отварят или плавно,тази цедка не е ли много гъста :?
шоп - майстор
Цедките ги махам на парното, защото моята инсталация от котела тръгва с 2.5 цола черни тръби,с чугунени радиатори е и направата е от 1981 год. Предполагам има доста боклуци. На соларите не ги махам. Действа като ел. магнитно реле. От веднъж отваря и затваря. Даже се чува щракането ако си в помещението.

Вземи си с месингови фитинги за 7$, а не с пласмасови за 4$ и предпоалагам няма да имаш ядове. Кво му плащаш? :-D

Тема "Локално Парно със Соларен панел за подпомагане на Отоплениет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: