Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rusko_k - напреднал
шоп написа:
Защитата от прегряване работи както при всички авариини серпентини. Трябва да са захранени със стъдена водопроводна вода и да има канал.

Присъединявам се към мнението на kuuuuuul и на почти всички колеги взели отношение. Избран е лош източник на топлина, скъп и трудоемък. Мръсотията и хамалогията не ги броя. Тях питащият ще ги усети още първият отоплителен сезон. Цената не коментирам! Дори да съм в апартамент бих избрал друг източник на топлина.

В къща никога не е късно да направиш пристроено котелно и външен комин. Тръбите от средата на стаята ще се изведът до котелното.

Живият огън е за кеф и не се пали всеки ден. Една обикновенна или етанолова камина върши същата работа.
Успехи!
Благодаря за отговора, ...очевидно са сбъркани нещата, до колкото разбирам веднага трябва да взема мерки и да мисля за котел, но не мисля че пелетния вариант е по - икономичен, удобед ДА, но съдейки по разходите, споделени от приятели, изобщо не са малки. Да считам ли че според теб изцяло следва да се откажа от вариат отопление камина с водна риза ?
Последна промяна от rusko_k на ср яну 13, 2016 2:52 pm, променено общо 1 път.
rusko_k - напреднал
andy_forresite написа:
Във вариант ако в стаята ще се готви и искате да гледате огъня докато гори, може да се насочиш към готварска печка с водна риза, също много мощна, но по-слаба от тази. 17 кв по вода и 7 на излъчване ... трябва да погледна ако ти е интересно.
Мощна камина = голямо количество дърва за огрев каквото и да си приказваме.
По отношение на цената ... за 1600 лева мисля че я гледах въпросната сръбска печка. Много е готина. Фурната е относително малка - 33 см по спомен. Жената трябва да има по-малки тавИ като ти пече питки :-D
Кухнята е отделно помещение, малко но затворено и ще се готви там :)
шоп - майстор
rusko_k, мога да споделя аз какво бих направил. Решението ще си вземеш ти.
Отоплението с дърва е по-евтино от това с пелети. Дървата обаче трабва да са сухи ( мин. 1 година стояли под навес и просъхнали. Ако ще купуваш дървата септември или октомври и ще се грееш с тях...няма да ти е ефективно.

Аз бих купил котел на дърва, в който да влизат дърва с голям диаметър и дължина 500-550мм. В протичен случай ставаш хамалин от към рязане и цепене на дърва. Ако имаш мерак и си тех. грамотен можеш сам да си направиш предкамера към обикновен евтин чугунен котел за да гориш метровки. Ако прибавиш и буфер към системата ще е направо приказка и дори и при -30 градуса може да имаш едно палене на котела за 24 часа.
rusko_k - напреднал
шоп написа:
rusko_k, мога да споделя аз какво бих направил. Решението ще си вземеш ти.
Отоплението с дърва е по-евтино от това с пелети. Дървата обаче трабва да са сухи ( мин. 1 година стояли под навес и просъхнали. Ако ще купуваш дървата септември или октомври и ще се грееш с тях...няма да ти е ефективно.

Аз бих купил котел на дърва, в който да влизат дърва с голям диаметър и дължина 500-550мм. В протичен случай ставаш хамалин от към рязане и цепене на дърва. Ако имаш мерак и си тех. грамотен можеш сам да си направиш предкамера към обикновен евтин чугунен котел за да гориш метровки. Ако прибавиш и буфер към системата ще е направо приказка и дори и при -30 градуса може да имаш едно палене на котела за 24 часа.
Благодаря ти за изчерпателния отговор :) Ще го мисля и се надявам да взема добро решение.
Ето как решават някои
https://youtu.be/UapVUDUdFeY
6500 лв. за камината, в началото на темата, са пари на вятъра.
За тези пари има перфектни пелетни котли,а за 10тина хиляди термопомпа.
С 5-600 лв. каминка в хола,водна риза......радиатори.Щом парите сега не достигат,може да се започне от тук.
Дали ще е котел,по късно или термопомпа,отделно помещение ще трябва. Винаги могат да се пристроят около къщата няколко квадрата.
rusko_k - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
Ето как решават някои
https://youtu.be/UapVUDUdFeY
6500 лв. за камината, в началото на темата, са пари на вятъра.
За тези пари има перфектни пелетни котли,а за 10тина хиляди термопомпа.
С 5-600 лв. каминка в хола,водна риза......радиатори.Щом парите сега не достигат,може да се започне от тук.
Дали ще е котел,по късно или термопомпа,отделно помещение ще трябва. Винаги могат да се пристроят около къщата няколко квадрата.
Прав си определено, за момента търся разумен вариант, в последствие ще видим на къде :?
kuuuuuul - майстор
За да не съм голословен ще споделя някои от недостатъците на камината.Дори и да има целодневно човек който да я поддържа,все пак той трябва и да спи,а с едно зареждане колко ще изкара?Ставаш на сутринта и студ.Почти при всяко отваряне ще излиза по малко пушек и почти всяка година пребоядисване.КПД-то трудно ще достигне това на котел на дърва.Много ми е интересно защо си се спрял на конвектори с камина?Говориш за недостиг на средства, а си се спрял на изключително скъпа камина,по скъпа от пелетен котел, че и от термопомпа.(дори и не предполагах че камина може да струва толкова).Ако беше дал повече подробности какво точно ще се отоплява и на какъв етап е строежа можехме да ти дадем и някакви по конкретни съвети. Аз когато нещо не ми е ясно не ме е срам да питам:partyman:
rusko_k - напреднал
kuuuuuul написа:
За да не съм голословен ще споделя някои от недостатъците на камината.Дори и да има целодневно човек който да я поддържа,все пак той трябва и да спи,а с едно зареждане колко ще изкара?Ставаш на сутринта и студ.Почти при всяко отваряне ще излиза по малко пушек и почти всяка година пребоядисване.КПД-то трудно ще достигне това на котел на дърва.Много ми е интересно защо си се спрял на конвектори с камина?Говориш за недостиг на средства, а си се спрял на изключително скъпа камина,по скъпа от пелетен котел, че и от термопомпа.(дори и не предполагах че камина може да струва толкова).Ако беше дал повече подробности какво точно ще се отоплява и на какъв етап е строежа можехме да ти дадем и някакви по конкретни съвети. Аз когато нещо не ми е ясно не ме е срам да питам:partyman:
Да споделя, че и мен не ме е срам да питам, а също така смятам че няма глупави въпроси, а глупави отговори :-D Както и да е ...
Не съм се спрял на тази камина, просто ми я препоръчаха и аз като един доверчив наивник почти се бях съгласил. Значи ще се отоплява дневна с трапезария около 25 кв.м. / тук разчитам само на камината / , три спални на втория етаж със сумарна площ около 40 кв.м. / като постоянно ще се отоплява само едната, детската, която е около 20 кв.м. / и две бани / около 12 кв. общо /.
Положени са замазките на пода, като тръбите на втория етаж са прокарани и съответно под замазка вече, сложена е и дограмата.
Идеята за конвекторите, е че при следващ етап да се ползват и за охлаждане, поне така ми обясниха, че ако в системата лятото се пусне вода от кладенеца, биха могли да охладят до известна степен разбира се. Това са фактите. Дано съм успял с моите лаишки познания да пресъздам обстановката.
kuuuuuul - майстор
О хоооо,имаме и кладенец,остава да кажеш и че има много вода в него?
rusko_k - напреднал
kuuuuuul написа:
О хоооо,имаме и кладенец,остава да кажеш и че има много вода в него?
Не, още няма кладенец, тепърва ще копаем евентуално. До колкото ми е известно от живеещите в района водата е на около 4 м, но дебита не ми е ясен още.

Тема "Камини ClAM" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: