Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mutibg - напреднал
120кв. 180лв. эа декември.
radius - майстор
Тихо, стига си лъгал :lol: . Признай си колко чувала с пелети набуха.
mutibg - напреднал
Даже и кумин нямам да си сложа една каминка.
radius - майстор
Аз пък си направих 230мм изолиран иноксов (направо е грехота да стои такъв хубав комин, но...) , да си го гледам колко е лъскав отвътре.
joroY - напреднал
Такива и отговори очаквах :-D
Не се заяждам колеги , това е форум и е в помощ на всички , и в един такъв спор много хора ще си направят изводите за себе си.
Та така де , хайде малко сметки 200лв = 1000KW дневна или 2000KW нощна .... приемам средно 1500KW
При ТП въздух-вода да кажем умножавам по 3,5 (почети невъзможно :-D ) и получавам 5250KW
Така при 170 кв. ще имаме около 100кв. прозорци (освен ако не е бункер ) и прекрасен коефициент на загуби от 0.8 W/м при външна температура около 0 а в жилището около 23 градуса като сметна това излиза че загубите за час са 1840W а за 24 часа са 44,16 KW а за 31 дни са 1368KW това са загуби само от прекрасните прозорци + коефициент на ТП който е непостижим за ТП въздух-вода при 0 градуса да не говорим че при минус 10-15 градуса този коефициент е клонящ към 1 :shock: а изчерпах почети 1/3 от 5250KW без да се смятат другите загуби
На прав път ли съм ??
Ако нямате изградена вентилация система ? макар и при нея да има загуби и то не малки
Ако стените ви пода и таваните нямат топло загуби ?? 5см. външна изолация е мижай да се лъжем но все пак има малка файда

Искам да се извиня ако с горе написаното обиждам някой , но дайте да помогнем на човека ..... в спора се ражда истината
radius - майстор
Няма проблем да поспорим, но не и за неща които вече са писани ! И то неведнъж.
За 170кв.м. 100кв.м. прозорци е нещо голямо. Аз имам за 210кв.м. към 45 квадрата прозорци, а обичам светлото, та не са ми малко.
Прочети тази тема и ако имаш коментари и забележки, съм готов да ти отговоря viewtopic.php?f=10&t=53799&hilit=%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0
шоп - майстор
preslav написа:
Шоп ще каже най-точно и си мисля, че няма да излъже, но ако говорим само за отоплението не виждам какъв е проблема да се вместиш в тази сума
За съжаление и аз още не знам отговора. ТП ми работи вече 3,5 месеца, но само на нощна тарифа.
През деня паля котела на твърдо гориво с цел да се изчисти двора от дървени строителни отпадъци след ремонта на покрива.

За тези месеци разхода е от 350 ( октомври) до 539 киловатчаса ( декември)

539х 12,23 ст тарифа на ЧЕЗ е 65лв ток

ако хипотетично приемем, че и през деня ТП ще харчи 2х539=1078 киловатчаса х 21,27ст дневна=229,3лв

демек 65+229,3=294,3лв за месец

Мен тази сметка ме устройва, защото топля 200м2 + 40м2 лятна кухня. Кухнята е без изоляция, с вееща дървена дограма и постоянно отворена малка кучешка вратичка.
Изолацията на къщата е мижави 5 см стиропор + ПВЦ дограма
вкъщи се поддържа деноношно над 25,5-26,5 градуса. В момента е над 26.5

Разбира се, при добра изолация и 23 градуса темп. в имота, + логиката, че дневните външни темп. са по-високи от нощните студове-сметката намалява. Трябва да се вземе под внимание и че още няма зима :-D

Надявам се съм бил обективен и полезен.

Прикачен файл

SAM_9418.JPG
radius - майстор
И друг път съм се чудил как живеете в тая жега, мен почва да ме цепи главата. Не сте родени за ТП :lol:
шоп - майстор
radius написа:
И друг път съм се чудил как живеете в тая жега,
Много си ми е добре да се разхождам само по гащи вкъщи, а най-обичам да гледам и жената само по гащи :-D
Andri01 - майстор
" - Обуй си панталона,не ходи по гащи. След малко ще дойдат гостите - казва жената / която НЕ е по гащи :)/
- Няма да се обуя,да видят хората колко съм слаб,че не ме храниш!
- Ами тогава си свали и гащите - да видят защо не те храня..."
Шопе, ти не си слабичък,нали :) :partyman:

Тема "Отопление със соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: