Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб окт 02, 2021 6:14 pmiliya_i написа:
съб окт 02, 2021 5:06 pmAstroKid написа:
Но въпреки всичко това, интересува ме, как, и от къде мога да купя земята горе в балкана.
Предполагам може да се купи от собственика и, ако е частна. Ако е държавна - почти невъзможно, ако нямаш братовчед министър.
А така описана - 750-800 м надморска височина с гледка към Бузлуджа не попада ли в природен парк "Централен балкан"?
Не попада в графата природен парк Централен балкан.
съб окт 02, 2021 5:07 pmMamaMy написа:
Пич, ако те затиря в някой буетак ще развееш бял байрак още в първата седмица. Да не говорим, че в природата няма да намериш ядене даже и под носа да ти е. Пък за чистата храна това е присъщо на същата порода хора които описах. Ти ако опиташ истинска лютеница или супа от домашно пиле, няма да я оцениш. Толкова си свикнал с вкуса на чистия "кетчуп" и бройлерите. Познавам много деца на демокрацията и всички са с объркани и повредени вкусови рецептори. :wink:

Относно строежа на трудно достъпно място, без достъп на тежка строителна техника, просто забрави! На времето са строили така, но с помощ от цялото село или най-малко родата. Това са били поне 20тина човека. Ако ще строиш сам, без електричество, без машини, няма да ти стигне живота. Щом живееш на село знаеш колко време коства да отрежеш едно дърво с верижния трион. Е, с ръчния времето е поне 10-20 пъти повече. Влаченето и зидането с камък са още по-пипкави и уморителни неща. Къща или бунгало, няма значение. Ще установиш колко е евтино времето на строителите. Даже и да имаш доходи пак ще видиш звезди през деня.
Първо: Твърде много ме подценявате. Живял съм на места, на които Вие няма да издържите още в момента на пристигане. Ял съм чиста храна, и повярвайте ми, знам какво е истинска домашна лютеница, знам какво е пилешка супа, знам и много други неща за вкусната и домашно приготвена храна. Не ям глупости като кетчуп, майонеза и всякакви такива. Старая се да си правя абсолютно всичко домашно. Рядко си купувам нещата от магазин. В двора си имам всичко, а зимата е в парник. Хапвам си домати, краставици, други зеленчуци, купувам си месо от местните жители, които отглеждат животни, и така.
Второ: Имам си екип с който ще я построим. Това не е абсолютно никакъв проблем.
И трето: Нямам нужда от много машини. Говорим за тежка техника като камиони, багери и т.н. Колкото до преноса на материали, ще се използва тежък хеликоптер, който ще помага с преноса на по-тежките неща.
Има ли нещо друго което да ви интересува?
И моля, престанете с епитетите и т.н.
Нека не си мерим селянията из форумите.
Благодаря.
gnt69 - майстор
съб окт 02, 2021 6:45 pmAstroKid написа:
Не попада в графата природен парк Централен балкан.
Отиваш на село в хоремага, черпиш селяните каквото пият и питаш кой продава.
Друг вариант ОТВАРЯШ ТУК харесваш си парчето земя и бягаш в поземлената или в общината или при геодезист или в агенция за имоти има и други начини да намериш собственика.
Относно разрешителните за строежа има начини, някои са скъпи някои са по евтини ама кеф цена няма.

Малко не разбрах за мястото харесъл ли си го вече, купил ли си го или само имаш мерак. :partyman:
hidrazin - майстор
пон сеп 27, 2021 12:06 amAstroKid написа:
1. Колкото и глупаво да звучи, мога ли първо да си купя някакво място горе в балкана/планината където да си построя къщата?
2. Ако може, от къде се "купува" така да се каже?
- можеш да си купиш място в балкана
- само от частно лице. От горския фонд е 99,9999% невъзможно.
- но ще си имаш място в балкана без къща. Поне без законна къща.
Не е достатъчно парцела да не попада в границите на природен парк Централен балкан или друга защитена територия.
За да отпишеш имота от горския фонд той трябва да попада в одобрен Общия устройствен план на общината за застрояване.
Демек - мисия почти невъзможна.
И това с невъзможността за строителство е добре.
В противен случай една камара зад...ници да са нацвъкали балкана (и не само) с кочините си.
:partyman:
infomar
Провери някъде не продават ли стари не ползвани хижи? На времето се продаваха.
kr1100 - майстор
съб окт 02, 2021 6:57 pmAstroKid написа:
В двора си имам всичко, а зимата е в парник. Хапвам си домати, краставици, други зеленчуци, .....
На 350 м надморска височина парника сигурно има отопление през зимата :wink:
ИЛи само си чувал ,че в парник стават нещата :?

Хидра остави го на мира човека , ома хеликоптер и екип :shock:
Cpk - специалист
Темата е любопитна, но защо е в раздел"отопление"?
gnt69 - майстор
Тинки се появи и иска къща в балкана да си ходи с хеликоптера и от време на време с пасата. :partyman:
MamaMy - майстор
съб окт 02, 2021 6:57 pmAstroKid написа:
Първо: Твърде много ме подценявате. Живял съм на места, на които Вие няма да издържите още в момента на пристигане. Ял съм чиста храна, и повярвайте ми, знам какво е истинска домашна лютеница, знам какво е пилешка супа, знам и много други неща за вкусната и домашно приготвена храна. Не ям глупости като кетчуп, майонеза и всякакви такива. Старая се да си правя абсолютно всичко домашно. Рядко си купувам нещата от магазин. В двора си имам всичко, а зимата е в парник. Хапвам си домати, краставици, други зеленчуци, купувам си месо от местните жители, които отглеждат животни, и така.
Второ: Имам си екип с който ще я построим. Това не е абсолютно никакъв проблем.
И трето: Нямам нужда от много машини. Говорим за тежка техника като камиони, багери и т.н. Колкото до преноса на материали, ще се използва тежък хеликоптер, който ще помага с преноса на по-тежките неща.
Има ли нещо друго което да ви интересува?
И моля, престанете с епитетите и т.н.
Нека не си мерим селянията из форумите.
Благодаря.
Я посочете епитетите, че ми стана интересно! Посочете и някое място където сте живели и е по-неприятно от Камбоджа или Авганистан! Или място пред което Кербала ще е като детска градина :-D
Lutchezar - майстор
АТВ, кросов мотор, както и други високопроходими машини със сигурност са забранени. Не съм сигурен как стои въпросът ако са електрически, но за момента разрешените строителни работи се извършват само с жива сила - коне и магарета... Доколкото знам тежък хеликоптер в България няма. Дори и в армията.
Прекарване на ток пък камо ли вода - и двете в кофи, токът във вид на гориво за генераторите.

Ако там няма хижа на която да се цаниш за хижар, идеята остава в графата мечти...

Тема "Искам да построя къща на високо място в балкан." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: