• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
icog - напреднал
2v6 написа:
Да, твоята система е "най-объркана" (разбирай сложна) :)

За разделянето не са необходими много неща - няколко фитинга за 10-на лева. Работата според майстора...
Ще отпадне нуждата от термоглави -може да се окажеш дори на далавера :?
Е как така? Нали ще трябва нова двойка от тия неща, дето тръбите за топла/студена вода излизат от тях?

едит: И още една помпа?
LazarGanev - "Велик майстор"
icog написа:
Няма уред, който да работи оптимално на максимално натоварване според скромния ми опит:). Не го искаме това!
Напротив, повечето уреди работят оптимално при натоварване близко до номиналното! А работата на минимално натоварване обикновено е най-неикономичния режим.
filmatoplo - майстор
:) Това с двете термопомпи да работят в паралел го разисквахме миналата година , ама коя беше темата :? един пич си блъскаше главата по случая.Мисля стигнахме до някакво решение :? Ама майстора , сега разбирам -колко разбира. :wink:
denuchi - специалист
Това колко ТП работят в паралел няма никакво значение според мен. Дали са две отделни машини или два компресора с общ топлообменник е без никакво значение. Въпроса е да се настроят така, че да вършат работа. Нито единият да достига пълната си мощност и да работи там постоянно, нито двата на 50 %. Давам и едно пример че от една действаща машина от същата марка. 2бр. компресори по 75 киловата. 1- вият тръгва на 42 херца при достигане на 76 херца включва другият който тръгва при 42 херца и той. С времето при недостиг на топлина или студ започват с по 3 херца да си вдигат честотата. Имало е моменти и двата да работят и на 100 херца, но в 90% от времето си работят на 90 единият и 85 херца другият. Стремят се да не достигат 100, но и никога не са работели двата на 50 херца. Сега стоя и се чудя, ако колегата беше поставил един такъв двоен топлообменник какво щеше да стане. Къде щяхте да местите всички тези датчици. Не искам да защитавам никой и да упреквам други но според мен не е редно при един е същи изпълнител едните да са много доволни а другите не. Започвам да си мисля, че проблема започва да се крие някъде другаде. Понеже не съм гадател не мога да кажа къде се крие зайчето. Нека доволните да кажат на другата група къде са поставени при тях датчиците и как и тогава вече да се мисли съществото на проблема. Само една забележка или по скоро мое виждане дали така няма да е по правилно свързването на водата.
П.С. Разбирам недоволството на хората, но само с писане и оплакване проблема няма да се реши. Може и да съм в грешка не споря. Моето виждане по въпроса.

Прикачен файл

opt1300723824q.jpg
opt1300723824q.jpg (55.77 KиБ) Видяна 4121 пъти
filmatoplo - майстор
Да точно така Денучи, само че те се опитват със съществуващата електроника да постигнат това за което говориш , в случая единия климатик незнае за другия :? мисля.Веднъж бях в Интиел Поморие , и един клиент си беше поръчал електроника за контрол на такива машини в паралел , които да регулират работата на компресорите .Виждал съм там и други регулатори които пускат един -след друг няколко источници свързани заедно във 1 инсталация .Ако пък може нещо да се направи със съществуващите климатични електроники :? разликата между (майстора) който ползва готова машина, и другите които започват от един гол компресор и сами свързват кабелите е голяма :wink: .
2v6 - майстор
naughty написа:
2v6 написа:
naughty написа:
точно това имам в предвид, моя бойлер е фреонов. няма как да се отговори на въпроса "колко топлина е произвела термопомпата"
Ти имаш 2 в 1 - един компресор грее два топлообменника фреон-вода. Измерването на получената топлина може да стане с два топломера - един за отоплението и втори за бойлера :idea:
Термопомпа понякога "яде" от топлината на бойлера, понякога добавя топлина. разгледай внимателно ЕКГ-то дето съм сглобил. тоест и без да ползвам болера, температурата в него играе нагоре надолу. а ако навън стане по-топло, направо почва да си тегли от бойлера цялата топлинка..

пак прикачам примерче, което обяснява проблема, особенно е актуален при по-високи външни температури, когато фреона не се подгрява достатъчно.

топломер на бойлера не ми е ясно как да се сложи? само с един датчик за температура ли ще е, понеже няма връщаща се вода. И отчитането ще става само за използвана вода, така ли?
Топлината вкарана в бойлера от фреона може да се смята по следната формула:
Q_ref=Q_w+Q_lus-Q_el
Където:
Q_ref - топлина от нагряване на фреона, kWh
Q_w - топлина излязла от бойлера с топла вода, kWh
Q_lus - топлинни загуби, kWh
Q_el - топлина от електрическия нагревател, kWh

Най-лесно се отчита топлината от електрическия нагревател - тока по напрежението.
Топлинните загуби могат да се засекат по разхода на ток за определен период (примерно 24 часа) без да се точи вода, като в началото и в края температурата трябва да е една и съща.
Меренето на топлината излязла от бойлера с топлата вода става с прост топломер.
denuchi - специалист
Филма тук не мога да се съглася напълно с теб. Все пак там си има съществуваща електроника която си работи. Не започват с голи компресори само трябва да се направи (налучка) как да стане това. Аз започвайки от голи компресори и то 3 бр. успявам да ги контролирам и регулирам както си поискам. Не използвам някаква съществуваща електроника. Според мен в случая е по лесно да се направи и изпълни, от колкото да се преправя и наглася нещо вече съществуващо. Е малко им се завива свят на моменти но друга тема на разговор. Едно предложение от мен към "icog"остави единият въздушен датчик там където си е, а другият постави на колектора. Да предположим че двата мерят различна температура, а и контакта с колектора ще е по добър. Желателно е и малко изолация. Още едно въпрос че към icog. Само подово ли е отоплението, каква е температурата в стаите. По някакъв начин контролира ли се тя. Тези 270 лв само от машините ли са. Станаха повечко въпрос четата.

Прикачен файл

opt1300723824q.jpg
opt1300723824q.jpg (53.46 KиБ) Видяна 4092 пъти
icog - напреднал
LazarGanev написа:
Напротив, повечето уреди работят оптимално при натоварване близко до номиналното! А работата на минимално натоварване обикновено е най-неикономичния режим.
Ами не съм сигурен, какво точно в електротехниката имат предвид под "номинално натоварване" но едва ли е "максимално"? Като гледам графиката на bobivg и там предлагат постепенно натоварване, ако правилно я тълкувам.
denuchi написа:
Филма тук не мога да се съглася напълно с теб. Все пак там си има съществуваща електроника която си работи. Не започват с голи компресори само трябва да се направи (налучка) как да стане това. Аз започвайки от голи компресори и то 3 бр. успявам да ги контролирам и регулирам както си поискам. Не използвам някаква съществуваща електроника. Според мен в случая е по лесно да се направи и изпълни, от колкото да се преправя и наглася нещо вече съществуващо. Е малко им се завива свят на моменти но друга тема на разговор. Едно предложение от мен към "icog"остави единият въздушен датчик там където си е, а другият постави на колектора. Да предположим че двата мерят различна температура, а и контакта с колектора ще е по добър. Желателно е и малко изолация. Още едно въпрос че към icog. Само подово ли е отоплението, каква е температурата в стаите. По някакъв начин контролира ли се тя. Тези 270 лв само от машините ли са. Станаха повечко въпрос четата.
Ми много лесно ми е да променя мястото на единия въздушен датчик, но температурата на колектора и на тръбата, където са в момента би-трябвало да е една и съща или с Много малка разлика. Колко топлина да се изгуби за един метър тръба и една помпа?

270лв са само от машините, смятам ги като от общата ми сметка вадя това, което средно плащам без топло. Да кажем, че са 260-280лв. Само подово е отоплението, в стаите гледам да държа около 20-21C, макар че нощем по някаква причина захладнява без да съм променял нищо. За същия ефект говореше и колегата Dimonrb.

Ще меря тия датчици днес за да сме 100% сигурни, че всичко там е еднакво, но май идеята с разделянето на двете тела ми звучи най-добре за сега, особено ако е толкова лесно изпълнимо както казва 2v6. Мога да си оставя 2-та по-големи кръга на едната ТП а другите 3 кръга и бойлера - на втората. Това в цифри звучи като ~120м + бойлер на едната и около 140 м на другата. Хубавото е, че тези 140 м реално са в едно помещение и температурата там ще е супер лесно регулируема.
denuchi - специалист
И в крайна сметка ще го пробваш ли това с датчиците, или ще започнеш да разглобяваш всичко наред. За едно си прав голяма разлика във водата неможе да има, но по някога и малката е от значение. Ти сигурен ли си че двата датчика мерят едно и също, че контактуват по един и същи начин с металната повърхност. Накакъв ефективен контрол на темпер. в помещенията извършваш ли. Как подържаш тези 20-21 гр.
icog - напреднал
Поддържам ги по принципа на нагласацията, тоест уцелил съм някаква температура на дистанционното, при която ми е Ок. Пак да кажа - нощем захладнява.

И друго - в момента в голямата стая пече яко слънце. Гледам термометрите, входящата вода е 30.1, изходящата е 26.5. Тоест без да пипам каквото и да било от вчера температурата на върнатата вода се е повишила с почти 3 градуса (целият хол е с френски прозорци и е на юг а сега пече яко).

Според мен би трябвало в момента помпите направо да не работят или поне да се включват мноооого рядко и в никакъв случай да не поддържат толкова висока температура на вход?

Сега отивам да връткам датчиците, не съм си постоянно в нас.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: