Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет апр 30, 2020 3:23 amccvetanov95 написа:
колко съм прост,
Не си прост, мързелив си и смяташ другите за прости. Не 3 минути, а поне 3 деня съм отделил само аз на тая тема, която тебе те мързи да прочетеш, а заедно с мен поне още десетки будали, дето по 100 пъти се отговаря на едни и същи въпроси, чак става банално. Ама всеки хитрец като влезе във форума и се регистрира, вместо първо да прочете каквото има по темата, веднага почва да пише и да кълне, ако не му отговарят, а го карат да чете и бърза да обясни, че Чукча не читатель, Чукча писатель!
"Каква тръба да си купя?" - толкова е изтъркан този въпрос, толкова има писано по него, че не 200, а 50 страници да прочетеш, 5 пъти ще се натъкнеш на него и сам ще почнеш да псуваш, че може да се питат такива тъпи неща.
"Тази схема дали ще работи?" - защо трябва да прочета какви схеми се ползват, като мога да си измисля някаква схема и да питам във форума дали ще работи и какви са и кусурите. Те са длъжни да ми отговорят, ако не - ще обявя форума за български и ще настоявам да се затвори! :-D
1115 - специалист
Има малко право човека - темите са огромни и се четат с дни. Ако човек рови за информация ще му стане лошо (от опит казвам).
В една тема един писал едно, а друг го контрирал без доводи - намесва се трети със снимки от ибей, които не са актуални и липсват, част от линковете не работят и т.н. Да не споменавам, че има калъфи, които само дращят обиди и се заяждат. Аз ги игнорирам но се сещам за един, който слава Богу изчезна - idio ...indio или нещоот сорта беше.

Сега обаче да кажа и на автора - абе младеж, аз лично отделих повече от 5 мин, честно. Може да съм тъп и за това да не съм схванал, но това са драсканици на 6 годишен в детска градина. Имах желание да отговоря, но не съм сигурен в чертежа ти.
Иначе ако беше както трябва щеше да стане ясно не за 2 минути, а за 2 сек......и да получиш отговор за още 2 сек.
ccvetanov95 - специалист
чет апр 30, 2020 7:48 am1115 написа:
Има малко право човека - темите са огромни и се четат с дни. Ако човек рови за информация ще му стане лошо (от опит казвам).
В една тема един писал едно, а друг го контрирал без доводи - намесва се трети със снимки от ибей, които не са актуални и липсват, част от линковете не работят и т.н. Да не споменавам, че има калъфи, които само дращят обиди и се заяждат. Аз ги игнорирам но се сещам за един, който слава Богу изчезна - idio ...indio или нещоот сорта беше.

Сега обаче да кажа и на автора - абе младеж, аз лично отделих повече от 5 мин, честно. Може да съм тъп и за това да не съм схванал, но това са драсканици на 6 годишен в детска градина. Имах желание да отговоря, но не съм сигурен в чертежа ти.
Иначе ако беше както трябва щеше да стане ясно не за 2 минути, а за 2 сек......и да получиш отговор за още 2 сек.
Трябваше да седна на компютъра. Нарисувай онова на тела и то с мишка... Мъка си беше.

Иначе се опитах да "прочета" темата. То има доста теми. От всички по малко, а големите ги прескачам през няколко страници и в повечето случаи не намирам нещо подходящо за моя случай. Голям късметлия трябва да съм - или много опорите и няколко свободни дни...

Иначе благодаря. Явно не всички се заяждат. Точно за следващият ми въпрос съм търсил и тази тема и в много други и не попаднах на отговор, а иначе беше задаван, но прескачан. Ако тръбата е ф17х2 с температура 40 градуса и кръг от 100 метра с 3-4 см замаска над подовото (терена не ми позволява повече) и да сметнеш всички топлинни загуби... С външна изолация.То самият въпрос си е сложен... Колко w приблизително да очаквам в тоя 100 метра, ако сложа плочки или нещо дървено или мокет. Благодаря:)
1115 - специалист
... Точно за следващият ми въпрос съм търсил и тази тема и в много други и не попаднах на отговор, а иначе беше задаван, но прескачан. Ако тръбата е ф17х2 с температура 40 градуса и кръг от 100 метра с 3-4 см замаска над подовото (терена не ми позволява повече) и да сметнеш всички топлинни загуби... С външна изолация.То самият въпрос си е сложен... Колко w приблизително да очаквам в тоя 100 метра, ако сложа плочки или нещо дървено или мокет. Благодаря:)
Аз минах точно по този път и ще ти кажа, че няма точен отговор, даже няма и приблизителен отговор.

При изчисляване на топлозагуби се отчитат много параметри, които ти не си дал. Това се:
- какво има под пода (мазе, земя, отопляем етаж...)
- задава се средна зимна температура за района (мисля за София -16˚C)
- задава се температура на помещенията - всички (отопляеми, неотопляеми...)
- височина на тавана
- изолация на таван
- изолация на под
- изолация на стените
- дограма
- врати
....
Страшно много параметри.
Вървейки по твоя път стигнах до извода, че е извън възможностите ми да пресметна и колега от форума ме свърза с фирма за проектиране на отоплителни инсталации.
За сумата от 460лв ми беше изготвен проект на базата строителна документация и налични при мен материали (тръби, колектори, изолации).
Съветвам те и ти да постъпиш така. Имам някакво спокойствие, че няма да разбивам новата си къща заради грешка в изчисленията (поне по моя вина).
ccvetanov95 - специалист
чет апр 30, 2020 9:26 am1115 написа:

Аз минах точно по този път и ще ти кажа, че няма точен отговор, даже няма и приблизителен отговор.

От провинцията съм тук такава фирма е лукс, а да извикам от друго място ще ми излезе много скъпо. Имаше един Парнаджия, но вече не се занимава с това. Налага се сам да се справя.

Маш ли идея замаската какво съотношение трябва да бъде цимент-пясък 1/3, 1/4, 1/2 ?!! Благодаря за помощта :)
1115 - специалист
Нещо си объркал с цитатите.
Част от цитата не е мой.
Фирмата за проекта не е от София, а е от Пловдив. Разстоянието не е от значение.
ccvetanov95 - специалист
[/quote]

Така ли? Баси наглия келеш бих казал пък аз!
[/quote]

Лази, полипропиленовите тръби с Ал. Вложка стават ли да се скрият в подовата замаска?
ccvetanov95 - специалист
чет апр 30, 2020 6:57 amLazarGanev написа:
чет апр 30, 2020 3:23 amccvetanov95 написа:
колко съм прост,
Не си прост, мързелив си и смяташ другите за прости. Не 3 минути, а поне 3 деня съм отделил само аз на тая тема, която тебе те мързи да прочетеш, а заедно с мен поне още десетки будали, дето по 100 пъти се отговаря на едни и същи въпроси, чак става банално. Ама всеки хитрец като влезе във форума и се регистрира, вместо първо да прочете каквото има по темата, веднага почва да пише и да кълне, ако не му отговарят, а го карат да чете и бърза да обясни, че Чукча не читатель, Чукча писатель!
"Каква тръба да си купя?" - толкова е изтъркан този въпрос, толкова има писано по него, че не 200, а 50 страници да прочетеш, 5 пъти ще се натъкнеш на него и сам ще почнеш да псуваш, че може да се питат такива тъпи неща.
"Тази схема дали ще работи?" - защо трябва да прочета какви схеми се ползват, като мога да си измисля някаква схема и да питам във форума дали ще работи и какви са и кусурите. Те са длъжни да ми отговорят, ако не - ще обявя форума за български и ще настоявам да се затвори! :-D
Защо не ми отговаряш?
шоп - майстор
Как искаш да ти отговори Лазар, като си е глътнал граматиката с Вас?!

То и аз си я глътнах като прочетох това: "Лази, полипропиленовите тръби с Ал. Вложка стават ли да се скрият в подовата замаска?"

И това при положение, че ми писахте 2 лични съобщения, където съм си загубил доста време да отговоря обективно, че полипропилен във ВП не се използва, а тръби с ал.вложка е меко казано нож с две остриета.
Да използва се, но ако пречупите тръбата на 25ят метър от 50 метрова линия какво правите?!?!?!?!?!?
вариант 1
изхвърляте 25м тръба и почвате от начало....дано пак не пречупите тръбата!
вариант 2
продължавате, заливате замазката и лепите греса. Ако след време има теч от пречупеното изхвърляте тръба, замазка и грес.
Успехи
Аз бях дотук и съм пас като Лазар:-)
ccvetanov95 - специалист
пет май 01, 2020 2:43 pmшоп написа:
Как искаш да ти отговори Лазар, като си е глътнал граматиката с Вас?!

То и аз си я глътнах като прочетох това: "Лази, полипропиленовите тръби с Ал. Вложка стават ли да се скрият в подовата замаска?"

И това при положение, че ми писахте 2 лични съобщения, където съм си загубил доста време да отговоря обективно, че полипропилен във ВП не се използва, а тръби с ал.вложка е меко казано нож с две остриета.
Да използва се, но ако пречупите тръбата на 25ят метър от 50 метрова линия какво правите?!?!?!?!?!?
вариант 1
изхвърляте 25м тръба и почвате от начало....дано пак не пречупите тръбата!
вариант 2
продължавате, заливате замазката и лепите греса. Ако след време има теч от пречупеното изхвърляте тръба, замазка и грес.
Успехи
Аз бях дотук и съм пас като Лазар:-)
Лази не ми отговаря, щото е дискриминатор. Има проблем с циганите.

Разстоянието на тръбите няма да е по-дълго от 7 метра. То ест 2 по 7 за студената и топлата вода. Купих ги, но няма драма, ако трябва куоувам други. Продават се по 3 метра. Попитах консултанта в магазина - каза ми, че стават за замаска - дори каза да не ги гофре(тизирам). Това се случи вчера, затова отново питам тук, ако някой е запознат конкретно със замаски, не че Ви нямам доверие. Просто много мнения.

Вчера взех и тръбата като вашата. Колко метра е препоръчително да е макс един кръг, след като е ф17 - 90 м. стават ли. Благодаря :)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: