ср окт 13, 2021 12:03 amprascho написа:А бе не ти се вярва, но във Варна вече има цена 460 за слънчогледови. До това водят дефицитът и спекулата. За бога братя - не купувайте при тези силно спекулативни цени! Сигурен съм, че в следващите дни и седмици производството от новата реколта слънчоглед ще се отпуши и ще има тренд на цените надолу до под 300лв, а може и под 250лв, но след като се задоволи пазара, т.е. - след Нова Година. Така че не купувайте наведнъж цялото необходимо количество - в противен случай дефицитът ще се поддържа дълго време и цените няма да падат. Днес едни клиенти ме изумиха - купили са дървесни пелети на цена 11лв/чувал, което е над 730лв/тон! И то за горелка Грейко, за която имаше до преди седмица слънчогледови на цена 260лв! За дървесните пелети не мога да прогнозирам кога ще се възстановят цените в по-нормални граници (под 600лв), но вероятно пак към Нова Година. Тъй че и при тях, щом сте пропуснали лятото за покупка, то сега не купувайте наведнъж, а на по-малки порции - след декември цените ще почнат да падатвт окт 12, 2021 1:59 pmls1 написа: Купих миналата седмица Керпи на 336лв. Тази седмица са 453лв. Осмислям още факта.На 30.08 заредих на 290лв/тон. Спекулацията изпреварва реалната инфлация...450лв за слънчоглед, не ми се вярва....
ср окт 13, 2021 12:03 amprascho написа: . Спекулацията изпреварва реалната инфлацияВъзможно е да има и спекула, но това си е част от пазарната цена. Има го и страха на производители и търговци. Опасността да произведеш или продадеш един продукт и след месец да кажем с тези пари да не може да произведеш или купиш същото количество е реална.
Цената на промишлената ел.енергия не е както за бита, тя е основно перо при производството на пелети и знам там каква секира наточиха.