• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Всички тези проблеми при стандартна система под налягане нямаше да ги има. Аз към 16ч мярнах 83*С в бойлера горе. Не знам какво се прехласвате по ДБ система :? .

Прикачен файл

Панел 01.05.2016.jpg

Прикачен файл

Бойлер 01.05.2016.jpg
JohnSmith - специалист
Имам нужда от система, която да работи сама - без нужда от наглеждане и обслужване
за дълги периоди от време, когато отсъствам.

Проста, надеждна и дуракоустойчива е схемата, явно има нужда от настройка на дебита,
според мен.

Може би трябваше да спазя първоначалния замисъл - да сложа и помпата и ДС в банята на ет2
или под покрива. )))

Чакам съвети. :)))
gnt69 - майстор
Аз от 10 години имам система. Три колектора селективни сънсистем и 300 бойлер. Ако искаш безгрижна работа затворена система изхвърляш холендрите. Свързваш с медни фитинги твърдо, наливаш антифриз, помпиш на 2-3 атмосфери, слагаш юпс и ти гарантирам че в следващите 5 години само ще точиш топла вода. :partyman:
JohnSmith - специалист
Системата е с неръждаемо гофре - няма холендри, няма прави, нито остри ъгли.
Панелът е един - 2,7кв.м. и е ориентиран на югоизток, боилер 120л.
Би трябвало да се справи, но явно нещо куца.

BTW по данни от каталога на Сънсистем този СК има обем на топлоносителя 2л.
Но разликата между Min и Max в ДС е около литър, без да вземам предвид тръбите.

Уж всички правила за наклоните са спазени...
Сега съм оставил ДС отворен, да видим дали ще е от значение утре.
gnt69 - майстор
Това ДС за какво е повече топли ли.
Без холендри не е издържано, но става (това към gnt69). От ЮПС няма никаква нужда. При мен вчера е изключила ДТЗ и цял ден е нямало ток, разбрах чак след обяд и докато оправя проблема слънцето си отиде. Единствения негативен резултат е че бойлера остана студен и вечерта трябваше да включа нагревателя, никакви други поразии. Не знам с какво Ви плаши системата под налягане. Всичко е стандартно, независимо от разположението на бойлер, панел, помпа, РС... сглобяваш, пълниш и забравяш. Аз ако трябваше да ходя и с дни да настройвам всяка направена система щех да умра гладен :)
gnt69 - майстор
При мен само проблеми от холендрите допреди 2-3 години направиха ги с медни фитинги оттогава не съм доливал вода. Бойлера обаче събра котлен камък и вдигнах дт на 8 градуса а преди 5-6 години беше на 2. На лято трябва да отворя бойлера и да изчагъртам котления камък по серпентините. А упс мисля че трябва, оня ден профилактика на тока акумулатора заминал към 12 се прибрах да сложа акумулатор друг системата работи 5 минути на HI докато навакса после написа 125 градуса и почна да пада. :partyman:
gnt69 написа:
А упс мисля че трябва, оня ден профилактика на тока акумулатора заминал към 12 се прибрах да сложа акумулатор друг системата работи 5 минути на HI докато навакса после написа 125 градуса и почна да пада. :partyman:
Добре де - даваш 300-400лв за ЮПС+акумулатор и накрая пак не можеш да разчиташ на него, за какво ти е тогава? Кога ще се изплати този ЮПС? Значи тя системата ти макар и с ЮПС реално пак е прегряла и е оцеляла, така както щеше да стане и без ЮПС :)
gnt69 - майстор
Е да де прегря ама не много. Течността е вътре не съм доливал, иначе много сложно трябва да викам да я допълват щот от покрива не може трябва от мазата с помпа. Иначе живея в града тока го спират само за профилактика 1 или 2 дни в годината. От прегряване не ме е страх всичко а бакър изключая крановете и помпата. Би ли ми обяснил за какво ги слагат тез дриин бек системи.
Какво означава "не много"? Как рабра, като контролерът ти не показва? Естествено, че течността няма да е изхвърлена, нали имаш разширителен съд? В панелите имаш 5-6 литра, които отиват в РС и това е, нищо друго не може да се случи щом си с медни тръби! Иначе ДБ системата си има своите предимства и недостатъци, но не е нито по-проста, нито по-безпроблемна. На пръв поглед предимствата са много, но реално е обратното
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: