Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoy@n - специалист
пет дек 17, 2021 8:25 amшоп написа:
Ако пускаш ел. парното на нощна сметките щяха да са други.

И нощната тарифа е 8 часа (от 22ч. до 06ч.)
По-горе съм допуснал тех. грешка.
Напълно съм съгласен с това, което казваш, обаче това няма да наклони везните в полза на тока, тъй като отоплението се използва главно денем. Ако оставя електрическия нощно време с отворени глави за да поддържа 22-23 градуса едва ли тази температура ще се задържи до обяд ако го спра сутринта.....както и да е за сега ми е по изгодно на пелети. С термо помпа е друга бира :)
:partyman:
пет дек 17, 2021 7:44 amstoy@n написа:
Не знам с какъв калкулатор си смятал….

https://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi ... macia.html
С този

Без да се заяждам за мен енергията се измерва в кв/ч . Не в чували пелети не в сметка за ток. Ако си съгласен с калоричноста на пелетите дето съм писал и кпд на котела и калкулатора на чез бачка вярно, значи нещо при теб не е така
stoy@n - специалист
пет дек 17, 2021 11:11 amloshia74 написа:
https://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi ... macia.html
С този

Без да се заяждам за мен енергията се измерва в кв/ч . Не в чували пелети не в сметка за ток. Ако си съгласен с калоричноста на пелетите дето съм писал и кпд на котела и калкулатора на чез бачка вярно, значи нещо при теб не е така
Не съм споменавал колко чувала пелети съм изгорял, а само колко ми е струвало, което е показател за мен. Колко са калорични пелетите не знам, защото на чувалите не пише нищо. Засичам брояча за пелетите и съответно на електромера.

andy_forresite - майстор
пет дек 17, 2021 7:44 amstoy@n написа:
Не знам с какъв калкулатор си смятал, но при мен цифрите са други... Ползвах електрическото парно за 10 дни и котела на пелети за 10 дни, като и двете съм ги спирал през нощта. Сметките закръглено са- на ток 166 лева, на пелети 97 лева. Последният тон пелети съм ги купил на 600 лева. Цената на ЕВН е 0.24 ст. за Кв/ч.
При равни условия се получават 14,02 стотинки на киловатчас топлинна енергия от 1 кг. пелети.
60 стотинки ти струва 1 килограм пелети: 60 : 14,02 = 4,279 kwh/1 кг. пелети.
При ефективност на котела 91.5% калоричността на пелетите ти без надпис е 4,677kwh. Поне така е по изчисления. Реално цифрите ще са други.
Изгорил си 161 килограма и 642 грама пелети. Не знам на брояча какво е писало :roll:

На практика при 600 лева за 1 тон пелети, тоест 60 стотинки за килограм, става 60 : 4.2 квч за камина = 14,28 стотинки за един киловатчас топл. енергия; а за котел е по-скоро 60 : 3.5 квч = 17,14 стотинки за един киловатчас топлинна енергия.
Това е защото топлинката от горенето при камина остава в "къщата", а при котел това не винаги е така. Обикновено котлите са в мазета или пристройки извън "къщата" и тази топлина не се усвоява изцяло или изобщо направо се губи. Отделно до следващото палене котелът е умрЕл от студ и трябва повече да се наваксва за вдигане градусите на водата. Демек на 600 лева все още има сметка от купуване на пелети при цена на тока 24 стИнки.
Цената за следващия сезон ще е такава, че изчисляващите киловатчасове потребители да се чудят да купуват ли или да не купуват. Изгодата ще е малка. Търсене ще има понеже много народ се отоплява с пелети. Има хора, които ще купят и на 1000 лева/тон понеже топлината от "парното" била нещо върховно, голям комфорт било, не знам какво било ... Както има отопляващи се с електрически котли. Дали радиатори или към подово, само на ток греят вОда и са доволни. Пари си имат, търсят лекотата, удобството, липсата на обгрижване, липса на прахоляци ... и всичко е точно.
nikolson - майстор
https://www.labu24.de/brennstoffe
Цени 340 евро/тон доставени на адрес.
MamaMy - майстор
съб дек 18, 2021 12:03 amnikolson написа:
https://www.labu24.de/brennstoffe
Цени 340 евро/тон доставени на адрес.
Даже 279€ за 990кг.
Ahmakov - специалист
съб дек 18, 2021 12:19 amMamaMy написа:
Даже 279€ за 990кг.
Това е регионална цена, за района на Дрезден, Лайпциг, Кемниц. Завода се намира в този регион.
Цената за другите райони си е 359€. Доставка най рано средата на януари. 339€ е когато връщате палето. В момента палето не се връща. Цената подлежи на договаряне при количества.
Пелетите се произвеждат от отпадъка на основното им производство.
Gladiator_BG - специалист
пет дек 17, 2021 2:06 pmandy_forresite написа:

При равни условия се получават 14,02 стотинки на киловатчас топлинна енергия от 1 кг. пелети.
60 стотинки ти струва 1 килограм пелети: 60 : 14,02 = 4,279 kwh/1 кг. пелети.
При ефективност на котела 91.5% калоричността на пелетите ти без надпис е 4,677kwh. Поне така е по изчисления. Реално цифрите ще са други.
Изгорил си 161 килограма и 642 грама пелети. Не знам на брояча какво е писало :roll:

На практика при 600 лева за 1 тон пелети, тоест 60 стотинки за килограм, става 60 : 4.2 квч за камина = 14,28 стотинки за един киловатчас топл. енергия; а за котел е по-скоро 60 : 3.5 квч = 17,14 стотинки за един киловатчас топлинна енергия.
Това е защото топлинката от горенето при камина остава в "къщата", а при котел това не винаги е така. Обикновено котлите са в мазета или пристройки извън "къщата" и тази топлина не се усвоява изцяло или изобщо направо се губи. Отделно до следващото палене котелът е умрЕл от студ и трябва повече да се наваксва за вдигане градусите на водата. Демек на 600 лева все още има сметка от купуване на пелети при цена на тока 24 стИнки.
Цената за следващия сезон ще е такава, че изчисляващите киловатчасове потребители да се чудят да купуват ли или да не купуват. Изгодата ще е малка. Търсене ще има понеже много народ се отоплява с пелети. Има хора, които ще купят и на 1000 лева/тон понеже топлината от "парното" била нещо върховно, голям комфорт било, не знам какво било ... Както има отопляващи се с електрически котли. Дали радиатори или към подово, само на ток греят вОда и са доволни. Пари си имат, търсят лекотата, удобството, липсата на обгрижване, липса на прахоляци ... и всичко е точно.
В горе упоменатите сметки би било добре да се добави и подгряването на водата в бойлера /серпентината/.

Пробвах с климатик - всяка сутрин се събуждам със запушен нос.
Пробвах с конвекторни печки - гърлото ми пресъхва още преди да заспя.
Пробвах с камината - не знам дали да го наричам комфорт, но е много по - добре от горните две.
шоп - майстор
съб дек 18, 2021 3:42 pmGladiator_BG написа:

В горе упоменатите сметки би било добре да се добави и подгряването на водата в бойлера /серпентината/.
Тук в момента номер 1 е термопомпен бойлер работещ на нощна ел.тарифа.
Номер 2 е обемен ел. бойлер работещ на нощна тарифа
Номер 3 бойлер на твърдо гориво, който не всеки може да го има и ако дървата са евтини или без пари бие класацията:-)
Пробвах с климатик - всяка сутрин се събуждам със запушен нос.
Така е, хората искащи комфортно и евтино слагат ТП с подово
Пробвах с конвекторни печки - гърлото ми пресъхва още преди да заспя.
Какви ли са тези конвектори, хората дават луди пари за адакси, елдоми, тесита даващи мека топлина?!
Пробвах с камината - не знам дали да го наричам комфорт, но е много по - добре от горните две.
Уважавам чуждите мнения. За мен обаче е неразбираемо да носиш пелети, да чистиш прах и налепи, дим и пепел да имаш в дома и да го наречеш комфорт :?
kalin72 - майстор
За мен обаче е неразбираемо да носиш пелети, да чистиш прах и налепи, дим и пепел да имаш в дома и да го наречеш комфорт :?
Ами комфорт е, да. При заварено положение с радиатори, не виждам кое точно ще бие комфорта и цената на обслужване на локалното парно.
Носенето, чистенето на пепелника ми отнема 5 минути дневно. Чистенето на котела веднъж месечно е 30 минути. Не ми е проблем. Дим и пепел...ти като излизаш по софийските мизерни улици цветя и рози ли срещаш и миришеш??
Щото пък за мен да набиеш 15-20К лева в термопомпа е леко смешно.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: