Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
чет фев 17, 2022 5:20 pmChristo написа:
чет фев 17, 2022 4:33 pmФитилчо написа:
ср фев 16, 2022 6:19 pmChristo написа:

Цена над 400лв/тон си е жив обир.
Колко % е електричеството в тази цена, винаги ми е било интересно?
С уговорката, че става въпрос за конкретна инсталация, със 150KW се произвеждат 2 тона на час. Мели се на два етапа, грубо и фино. Няма белене и кой знае какво голямо сушене. С други думи, за един тон пелети отиват 75KW/h или 0.075MW/h. 100 лева за мегават = 7,5лева, 200лева за мегават = 15лева, 400лева за мегават - 30 лева. Ако инсталацията прави пелети от сурови дърва още с шумата по тях, ще трябва белене, по-мощен шредер и по- голямо сушене. Сушилните работят с обелените кори. Допълнителен ток се харчи за разпалване, подаване на въздух, транспортьори и т.н. Разходите за заплати, поддръжка и др. едва ли са с качили значимо от преди година. Как цената хвръкна от под 300 до над 600? Дървата за огрев от 60-70 лв/тон отидоха на 120лв. Бензинът беше по спомен около 2.30, сега е около 2.50. Заплати, масла, вериги, резачки, колко да са поскъпнали? В същото време тук колега беше публикувал фактура за пелети от Одрин за 200 лева на тон.
Именно и аз споделям същото!
Лошото е, че ти нямаш избор. От мен тази година вместо 5 тона - 0 тона! Термопомпа ще монтирам и да се оправят! Около мен 3 човека също го направиха вече. Сами си го направиха.
kalin72 - майстор
То хубаво термопомпа, ама с радиатори как да стане работата възможно най-оптимално откъм цена :) Имам кладенец, не му знам дебита, но не мисля, че е голям. Тогава какво остава, въздух-въздух? Ами то си губи смисъла от радиаторите тогава....
Гледам Дайкин Алтерма R HT на цена от 15 000 до 25 000 лева...и ми се губи смисъла :)
Вероятно има и по-евтини решения, но отновно - заслужава ли си?
IvanGeorgiev13 - помощник
"Отворени са 17 склада за добиване на дървесина за местно население. От тази дървесина няма да се изнася на свободния пазар". Това заяви земеделският министър Иван Иванов пред БТВ. По думите му е предвидено да се отворят общо 56 склада за дърва за огрев, които ще се продават на цените на добитата дървесина.

"Цените ще бъдат тези, на които се продават от горското стопанство. При продажба чрез посредници цените бяха двойни. Миналата година имаше един период, в който имаше липса на дървесина, тя не се добиваше.

За пелетите нищо.... Отново сме прецакани и трябва да се даде гласност.
feikot - специалист
В последните няколко месеца говорих с хора, притежаващи ТП въздух-вода. И с купешки и с преправяни (т.нар. "Пернишки") ами така като гледам май няма никаква полза от оригиналната... Може би от гледна точка на дълговечност, ще издържи повече поради това, че пернишката все пак е ползвана. Разлика в консумацията на ток 15-20% в най-грубиянските сметки. Хора с много сериозни възможности,монтирали си пернишка казват, че плащат по 150 лв. ток. Единия каза, че със правената бил плащал по 200 сега по 180 лв. но това е много относително както всички знаят.
XpacTa - специалист
пет фев 18, 2022 1:45 pmkalin72 написа:
То хубаво термопомпа, ама с радиатори как да стане работата възможно най-оптимално откъм цена :)
Термопомпата си работи с радиатори без проблем. Даже на алуминиевите Helyos пише че са подходящи за нискотемпературни инсталации. Естествено ако стане -15 сигурно ще издъхне или няма да смогва, но нали няма да си изхвърляш котела? Просто добави към системата една термопомпа и в най-лошият случай ще я ползваш в преходните сезони или на нощна тарифа.
ls1 - напреднал
Усмихваше се Лазар, като настоях пиролизния котел да си остане с възможност да е такъв и след монтажа на горелката, да видим дали все пак няма да се наложи да го ползвам така.
kalin72 - майстор
Нова тема :)
Последна промяна от kalin72 на пет фев 18, 2022 6:27 pm, променено общо 2 пъти.
ESPACE - майстор
Заглавието на темата е "Мнение за производители на пелети" и за това се очаква да се пишете в нея.
gruio - специалист
пет фев 18, 2022 5:12 pmXpacTa написа:
пет фев 18, 2022 1:45 pmkalin72 написа:
То хубаво термопомпа, ама с радиатори как да стане работата възможно най-оптимално откъм цена :)
Термопомпата си работи с радиатори без проблем. Даже на алуминиевите Helyos пише че са подходящи за нискотемпературни инсталации. Естествено ако стане -15 сигурно ще издъхне или няма да смогва, но нали няма да си изхвърляш котела? Просто добави към системата една термопомпа и в най-лошият случай ще я ползваш в преходните сезони или на нощна тарифа.
Купешка ЛГ до -17 няма проблем. Сметките са по-скоро към 350 но с два бойлера по 120л и малко бебе и много готвене, миене и къпане.
kalin72 - майстор
Ясно...като гледам, ще си карам на пелети :)
Там по темата. Днес купих 30 чувала слънчогледови пелети в чували без надписи, според продавача били от Добрич. На вид са много добри, като Керпи и Росима, да видим и как ще горят, и колко пепел ще правят :))

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: