чет фев 17, 2022 5:20 pmChristo написа:Именно и аз споделям същото!чет фев 17, 2022 4:33 pmФитилчо написа:С уговорката, че става въпрос за конкретна инсталация, със 150KW се произвеждат 2 тона на час. Мели се на два етапа, грубо и фино. Няма белене и кой знае какво голямо сушене. С други думи, за един тон пелети отиват 75KW/h или 0.075MW/h. 100 лева за мегават = 7,5лева, 200лева за мегават = 15лева, 400лева за мегават - 30 лева. Ако инсталацията прави пелети от сурови дърва още с шумата по тях, ще трябва белене, по-мощен шредер и по- голямо сушене. Сушилните работят с обелените кори. Допълнителен ток се харчи за разпалване, подаване на въздух, транспортьори и т.н. Разходите за заплати, поддръжка и др. едва ли са с качили значимо от преди година. Как цената хвръкна от под 300 до над 600? Дървата за огрев от 60-70 лв/тон отидоха на 120лв. Бензинът беше по спомен около 2.30, сега е около 2.50. Заплати, масла, вериги, резачки, колко да са поскъпнали? В същото време тук колега беше публикувал фактура за пелети от Одрин за 200 лева на тон.ср фев 16, 2022 6:19 pmChristo написа:Колко % е електричеството в тази цена, винаги ми е било интересно?
Цена над 400лв/тон си е жив обир.
Лошото е, че ти нямаш избор. От мен тази година вместо 5 тона - 0 тона! Термопомпа ще монтирам и да се оправят! Около мен 3 човека също го направиха вече. Сами си го направиха.