• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasen1 - специалист
nelim написа:
Търся си някакъв пелетен котел или камина да топля къща на 2 етажа по 50квадрата...
В повечето теми - само лаладжийски истории - човек докато изчете всичките неща и отсее ценното инфо - брадясва - 5-10% макс :)
Почнах да чета темата от началото, към 8мата страница взе да ми писва, цъкнах на последната и продължава същия спор със същите хора, основно офтопик, лошото е че на повечето теми е едно и също и то кажи речи едни и същи хора.. друга работа нямате ли ? :)

Въпрос към притежателите на Торч котели
Основното което ме притеснява при избора на котел е че повечето са с голяма мощност, а при моята квадратура реално нямам нужда от нещо супер мощно, пък предпочитам да сложа нещо в мазето, отколкото да ми шуми в хола, та въпроса ми е - какъв е разхода който ви дава котела - къде се намирате и какво отоплявате, основно питам красен и фокс.

Интересува ме този 3-20кВ, и какъв е минималния разход когато поддържа въпросните 3кв примерно, ако го оставя да топли само долния етаж през деня - като цяло сега е сравнително меко времето а горния (спалните) да се топлят само вечер, какъв разход може да се очаква през деня, до колко пада на час? (в упътването пише мин 585гр на час, въпроса е колко е реално в перфектните условия, когато имаме нужда от точно 3 киловата и сме с качествени пелети да горим 0.6кг на час примерно) :)
Отоплявам около 90кв.+200 литра бойлер който служи и за буфер.Изолация на тавана 3см. стиропор, друга изолация няма.ПВЦ дограма половината с хубави стъклопакети.Относно разхода от 23 часа снощи до 7 часа сутринта 7 кг.съм изгорил.Като поддържам в трите спални температурата на 20 гр.,в коридорите 18 гр.,в банята 20 гр.В дневната до 6 часа са 18 гр.В спалните и дневната са със програмируеми термо глави.В останалите помещения са обикновени.Този разход е за температура около нулата.
При мен минималната мощност е три кв.и мога да огранича на пет кв.максималната.Котела ще работи в този режим на 3-5 кв.Новия торч 2, може максималната да се ограничи на 3 кв.и няма да ходи по нагоре.Относно въпроса за интернета, трябва да питаш производителя.При минимална мощност разхода който е даден е реален но зависи от качеството на пелетите.
andy_forresite
Nelim
Ако сте близо до търново заповядайте да го видите на живо.
andy_forresite - майстор
За да не се притесняваш, че мога да се изтърся на гости у вас :) да споделя, че искам да го видя, но съм на 150 км. от Велико Търново.
Не знаех, че има нов модел. Други разлики има ли?
А, забравих да попитам досега, този котел има ли възможност да управлява клапа на комина? "Фокс" пише, че може да се добави "ламбда" контрол върху качеството на газовете, та да питам наистина ли може? Интересува ме от екологична гл. т., защото и у нас, когато и да стане това, ще се обърне внимание на замърсяването на атмосферата през отоплителния сезон. Чак глоба в първите години не вярвам, но може пък да ми намалят данък сгради или нещо такова. Всъщност основната причина да гледам към модернизирани отоплителни инсталации е, че обичам горите и природата и ми става жал да се секат дървета, които след това да режа и горя. Най-голям фен съм на пелети от всякакво естество, само да не са от дърво. Ако са от дърво, то да са резултат на отпадъчен продукт от мебелна промишленост, дървообработване и т.н., а не да отсекат дърво, което да бъде смляно за да се направят пелети от него. Автоматизацията на горивния процес е само един бонус за мен, който няма да откажа :tonqe:
nelim - специалист
plastkomfort написа:
nelim написа:
kuuuuuul написа:
Най-доброто решение за теб е термопомпа! Информирай се за нея.
Наистина термопомпата е възможно най-доброто и икономично в дългосрочен план решение, за съжаление живея на едно от Пловдивските тепета и нямам възможност за сонда заради скалите, а двора не е толкова голям че да заравям серпентини :)

ПС. В упътването виждам че може да се задава максимална мощност, като минималното което може да се зададе е 5кв
Това значи ли че тогава котела ще върви само от 3 до 5, дори когато затопля първоначално ще ходи до макс 5кв и няма да прави разход за повече?
Да може да се ограничи на колкото киловата искаш.
По въпросас когато останеш без интернет че неможеш да го бъзикаш просто той няма нужда от постояно ръчкане ако са му нужни 10 кв. той сам ще си вдигне мощноста.
Мен не ми е идеята да го ровичкам, реално не искам да пипам нищо по конфигурацията, а по-скоро да имам достъп до параметрите за да може да го добавя примерно към другите графики вкъщи за потребление на ток, температури и т.н. който не са за последните 24 часа ами и за цялата година, отделно че да мога да го пусна от хола без да слизам до мазето ако случайно нямам интерньет :)
Това ще го задам като въпрос към производителя защото в крайна сметка не е чак толкова важно.

@krasen1 - Мерси много за инфото, доста полезно, не планувам за сега идване до Търново, ако ми се отвори път ще свиркам :)
fox_vt - майстор
Лазаре :lol: много се палиш.Ти какво очакваш от термоглавите,айде няма да го пиша модулация а регулиране по стайна температура.Как я виждаш тая модулация по стайна температура със намаляване на мощноста на котела :?: Това може да стане единствено ако топлиш едно помещение и се следи температура вътрешна в една точка.Как мислиш ще стане със много точки на консумация?Защо топлофикация не работи така както казваш а работи и тя по обичайния начин-подава се вода в определени граници,ако намалее потреблението са намалява мощноста ЧАК тогава и да по температура на водата.За трети път ти казвам котела си е котел,той ще си намали мощноста когато започне да излиза от параметри и грейко и торч.Със стайния какво ще направиш?Отделни кръгове като Трифонов които пак да регулираш дебита и отново да достигнеш до работа по температура на котела.Можеш и един стаен който да спира целия дебит,но това е кофти вариант.Покажете една графика от грейко или друг котел как работи само с термоглави.
ето шошко пак не са му ясни данните от графиката,една обикновенна графика не можете да разчетете.Донякъде това е защото мислите спрямо работата на вашите котли.Котела шоши не е ограничен на 6 нито на 8 нито на 3 кв.Моментната консумация е била толкова,виж във минимума че започва да чертае права линия и тогава някъде отваря термоглава.И шоши не скача като грейко директно на 6 кв от 3 минава на 3,5/4/4,5/5/5,5/6 кв.Може да ти изглежда че линията е директна но не е,надолу като слиза пак така слиза.Водната система е инертна система няма как да затоплиш моментално водата която идва от изстиналия радиатор.И тук е разликата спрямо другите котли с 3-4 степени-може ако няма резки колебания да изчертае права черта цял ден.Да и грейко може като нагласиш съответната степен,но днес чертата е 4 кв утре ще е 10 кв вдругиден ще е 6,5 кв.Това са термоглави не стаен термостат с он-офф работа.

nelim ако спре интернета не можеш да се свържеш със котела тъй като данните отиват на сървър на фирмата и от там се пращат към теб и твоя потребителски профил.Разбира се винаги може да слезеш долу и да си ръчкаш каквото искаш.

andy_forresite ламбда ще се добави от фирмата производител чак когато влезе такъв закон.За в момента няма нужда,а и най вероятно ще трябва да се направят промени на софтуерно ниво което за един клиент няма как да стане.Не мога да кажа и цената колко ще скочи.
kuuuuuul - майстор
nelim написа:
kuuuuuul написа:
Наистина термопомпата е възможно най-доброто и икономично в дългосрочен план решение, за съжаление живея на едно от Пловдивските тепета и нямам възможност за сонда заради скалите, а двора не е толкова голям че да заравям серпентини :)

ПС. В упътването виждам че може да се задава максимална мощност, като минималното което може да се зададе е 5кв
Това значи ли че тогава котела ще върви само от 3 до 5, дори когато затопля първоначално ще ходи до макс 5кв и няма да прави разход за повече?
Пропуснал си най-лесната въздух-вода.
fox_vt написа:
не скача като грейко директно на 6 кв от 3 минава на 3,5/4/4,5/5/5,5/6 кв.Може да ти изглежда че линията е директна но не е,надолу като слиза пак така слиза.Водната система е инертна система няма как да затоплиш моментално водата която идва от изстиналия радиатор.И тук е разликата спрямо другите котли с 3-4 степени-може ако няма резки колебания да изчертае права черта цял ден.Да и грейко може като нагласиш съответната степен,но днес чертата е 4 кв утре ще е 10 кв вдругиден ще е 6,5 кв.Това са термоглави не стаен термостат с он-офф работа.
Не само посочената , а и никоя горелка не може да скочи директно от една степен на друга,независимо нагоре или надолу.Просто се изписва къде ще се установи,след като достигне необходимите параметри.За това си мисля,че докато тече процеса,при торч го онагледяват през половин киловат,докато при другите се изписва заданието.Ако поседиш няколко часа само до коя да е горелка , ще го разбереш.Дори и Ф1 не реагира веднага ,според положението на дроселовата клапа.Компа казва-Газ,искаме 700к.с. ,но докато повиши обороти , минава време.
За стайния,при система с буфер е ясно , но ако е свързан с горелка,мисля,че Грейко не изключва веднага,а работи още известно време,на ниска степен и евентуално минава в изчакване ,което зависи от настройката , според инсталацията.Ако всичко се синхронизира,няма да има гасене, а стайния ще каже на горелката че няма нужда да харчи гориво в този момент.
За ламбда контрол ,гласувам с двете ръце.Май Натурела имат такъв контролер.Дано и другите вървят в тази насока!
Видях Грейко как работи само с термо глави. Собствената инсталация на специалист в тази област.
Просто перфектно подбрани компоненти според нуждите на сградата.Средно дневната консумация отговаряше на малко под 4 киловата мощност,за над 100кв.м.жилище , при температури 0-10 гр. Значи се справя. Торч също ще се справи абсолютно по същия начин , но ще виждаме различен дисплей с други цифрички.
Гледах го Торча ,в нета, преди да започна моята инсталация , но беше скъп за мен и прецених , че мога да направя инсталацията постепенно, с други компоненти ,които ще стоплят къщата ми не по зле.
nelim - специалист
kuuuuuul написа:
nelim написа:
kuuuuuul написа:

Пропуснал си най-лесната въздух-вода.
Нея не съм я включил като вариант защото прекалено много зависи от външните атмосферни условия и се съмнявам че ще ми свърши работа в евентуален голям студ, като гледам как се държат климатиците в мъгла и студено.

Вероятно щях да я сложа в сметките ако вместо радиатори бях сложил подово отопление и имах възможност да се топля с нискотемпературна инсталация.

@fox_vt някакви твой впечатления и разходи да споделиш, че май сте единствените с Красен1 с този котел, за него разбрах какво и как топли, при теб как седят нещата? :)
plastkomfort - специалист
Не само посочената , а и никоя горелка не може да скочи директно от една степен на друга,независимо нагоре или надолу.Просто се изписва къде ще се установи,след като достигне необходимите параметри.За това си мисля,че докато тече процеса,при торч го онагледяват през половин киловат,докато при другите се изписва заданието.
Тук мисля че бъркаш.
Всички горелки директно почват да си птскат по-голямата доза няма междини.
При Torch дозата се вдига постепено спрямо киловатите който и трябват.
И при моето IVG е нещо подобно но това е друга тема.
fox_vt - майстор
nelim аз не ползвам такова отопление :) колкото и да им е чудно на някои хора тук как може хем да нямам изобщо пелетен котел хем да говоря за него :wink:
Ти всъщност защо се плашиш от това котела да работи и през деня,че искаш да го ограничаваш?То повечето хора са така и не само с такъв тип отопление и това в доста случаи води до обратен ефект относно разхода.Реално при започване на застудяване палиш и спираш ръчно само когато ще почистваш.През деня в помещенията които не се ползват се задава програма дали със термоглави дали със стаен да се поддържа по ниска температура.Принципа е да не се намаля ниската температура повече от 3-4 градуса спрямо нормалната.Или ако искаш докато си там да е 23 градуса то нощната и когато ви няма да е 19-20 градуса.Ако през деня само поддържаш загубите то вечерта няма да има ненужно форсиране съответно загуби,а и усещането ще е доста по комфортно.
plastkomfort написа:
Не само посочената , а и никоя горелка не може да скочи директно от една степен на друга,независимо нагоре или надолу.Просто се изписва къде ще се установи,след като достигне необходимите параметри.За това си мисля,че докато тече процеса,при торч го онагледяват през половин киловат,докато при другите се изписва заданието.
Тук мисля че бъркаш.
Всички горелки директно почват да си птскат по-голямата доза няма междини.
При Torch дозата се вдига постепено спрямо киловатите който и трябват.
И при моето IVG е нещо подобно но това е друга тема.
Да , веднага се променя дозата , но горивната камера не се запълва моментално , нито горенето се променя така.Отнема време.Погледай си горелката като си променя мощността и помисли.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: