Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
rosso666 написа:
Тези материали имат много ниска температура на разтапяне на пепелта. Застиналата пепел автоматично вади от строя приспособените котли и печки, предназначени за дървесина или въглища
Не бива да се горят пелети от слама или слънчоглед в недобре приспособени котли.??????
Не мога да не се намеся.Виждам ,че скачаш от една идея на друга без да можеш да се обосновеш.Нещо бъркаш нещата.Котлите са достатъчно добре конструрани и изчислени,дори и тези на по 20 години имам предвид руските.След като са устискали толкова години на сярата във въглищата едва ли пелетите биха им навредили толкова.Може би имаш предвид горелките ,че не могат да изгарят или по точно да подсигурят необходимите условия за изгарянето на слънчогледовите и сламени пелети.Всички производители на такива горелки се хвалят ,че ги горят ,ама нада ли?Не съм и предполагал а и едва ли някой знае и го споделя ,че сламата съдържа доста сяра съпоставимо може би с въглищата.Оттам и тези пелети съгласен съм в крайна сметка не са от най безобидните особено когато, не се изгарят правилно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Проблемът на сламените пелети е не толкова сярното съдържание, а пепелта
Radoslaw - специалист
LazarGanev написа:
Проблемът на сламените пелети е не толкова сярното съдържание, а пепелта
Съгласен съм.но явно съчетанието е доста неприятно и водещо до шлаката,която си е голям проблем за всички горелки.А иначе слънчогледовите пелети дават доста повече пепел,но пък не правят толкова шлака.
Явно си нямаш представа за пелетите от слама - количеството пепел е почти колкото количеството пелети :)
rosso666 - специалист
Колега Радославе просто питам.Това дето съм го поснал е една рекламна статия за некви си котли ""-които били по-добри от другите,и затова те можели да горят слънчогледови пелети""
За това питам тук има ли нещо вярно за тези пелети.Досега никой не отговаряше на въпроса ми .Благодаря ви за отговора.
agro - специалист
Освен количеството на пепелта от дадено гориво, от значение е и температурата на размекване на образуваната пепел. За чистата дървесина тази температура е над 1400 градуса, за пелетите от слънчогледова люспа - над 1100, а за сламата - над 780. Разтопената пепел в контакт с околните повърхности залепва и като изстине - няма чистене. Затова реторните горивни камери имат предимства - при тях разтопената пепел се избутва към пепелника от новопостъпващото гориво, без да успее да полепне по частите на камерата.
За да е пълно изгарянето /добро КПД/ и да са в норма емисиите, всички горивни камери се стремят към възможно най-висока температура на изгаряне. При сламата обаче много по-лесно може да се стигне до изнасяне на разтопени пепелни частици към по-студените топлообменни повърхности на котела, където те ще залепнат и ще влошат топлообмена, а оттам и КПД-то. Остъклени по този начин топлообменни тръби се чистят ръчно чрез изчукване, което е неприятно и трудоемко.
Пепелното съдържание на сламата от пшеница е около 6.5 %, с много малко надвишава това на слънчогледовата люспа. Сламата съдържа обаче повече хлориди, които имат гадното свойство да освобождават хлор, който да образува хлороводород, а той при конденз на димната водна пара - солна киселина. Затова, когато горят слама в промишлени енергийни инсталации, я мият или пропарват, за да намалят предварително съдържанието на хлориди. Подобен ефект се получава и ако сламата престои дълго на полето, за да я измият дъждовете. Изобщо, слама може да се гори, но трябва да не се позволяват високи температури в горивната камера, което автоматично означава по-малко КПД и по-лоши емисии.
plamenmaistora - специалист
горелката сия направих като на шега по време на работа обаче топли отлично.Е накичихя с няколко релета и цяла зима нея спирам.Но наистина слънчогледовите пелети правят пепел, но шлаката е като царевични пръчици и е малко.
filmatoplo - майстор
:) За сега знам само 1 горелка от купешките да се справя добре със сламени пелети .
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
:) За сега знам само 1 горелка от купешките да се справя добре със сламени пелети .
.
Би трябвало да е ретортна.Турски ,полски ,чешки нямая значение.Просто принципа им на действие позволявада се справят със сламените пелети а и не само с тях.В най скоро време ще се опитам да направя един видео клип с изгарянето и на сламени и на слънчогледови ,въглищен прах ,чипс.Тогава ще мога да кажа всичко ,предимства недостатъци.Засега впечатлениятя на всички ни са епизодични ,чул ,видял споделил.Никой не е споделил и опитал с всички материали.
Greyko BMG е тубусна, но се справя със сламените пелети успешно. Новия модел RB е ретортна, но със сламените пелети има проблем - фотодатчика губи огъня и горелката тръгва да загасва. Затова се мисли за замяна на фотодатчика с датчик на димните газове

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: