Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
rosso666 написа:
и на мене ми стана интересно каква марка е тоз котел на колегата s_s...
kostrzewa pellets fuzzy logic 2

Дискутиран е в тази тема: viewtopic.php?f=10&t=43381

Нямам много време да пиша, но ще се постарая да отговоря на колегата Радослав в темата.
rosso666 - специалист
Колега искам да те питам колко градуса са излизащите градуси от кумина на котела???
Извинявам се ако е съм допрочел някоя тема където го пише.
поздрави
rosso666 - специалист
Колеги използвате ли пелетните си котли за затопляне на водата в бойлера през ЛЯТОТО.Излиза ли по-евтино от тока?
vrangelov - специалист
Привет,
Много интересен въпрос! Според мен излиза по-евтино само на теория. Грубо един киловат от пелети излиза около 7-8 стотинки, а токът осреднено излиза около 15. Обаче...ако се вземе предвид, че голяма част от пелетите ще отидат за загряване на котела, икономията отива на... . Освен всичко се чудя, дали серпентината на бойлера може да предаде толкова топлина, без да има други консуматори.

Поздрави!
filmatoplo - майстор
По евтино е на пелети , имам изградени такива инсталации само за БГВ на хотели - предимно 1000-2000 литрови , бойлерите въобще нямат ел захранване , сами си сметнете колко ток ще харчи 1000 литров бойлер с 2 нагреватела по 7,5 киловата всеки :wink: .След монтажа на такова отопление за гбв -енергото мисли че се краде ток понеже сметките падат от 1200 лв на 200-300 лв.
fbr - майстор
filmatoplo написа:
.След монтажа на такова отопление за гбв -енергото мисли че се краде ток понеже сметките падат от 1200 лв на 200-300 лв.
Енергото сигурно това си мисли, а продавачите на пелети какво ли мислят. И те деца хранят. Ами зареждане с пелети, място за пелети, човек за зареждане на бункера. Това да не е без пари.
filmatoplo - майстор
:) Нямаш опит с хотелите , на всеки хотел има човек за всичко от чистене на басейна , градинар че до барман -ще наглежда и котлето :wink: .Сега пресен случай -утре ще зареждам 3 тона пелети за топленето на 1000 литра вода за 22 стаи .Има 4 бойлера по 500 литра , но 2 стигат защото е на чехи , като мине на Софианци (българи) ще включи и другите 2 броя :) .Котела е турски Мактек 46 киловата с горелка ГП 4 Ерато , 2 тона ще му стигнат , но за всеки случай взима 3 , и тях да изгори пак е на файда защото си знае тока над 1000 лв за месец , сега за 3 те тона пелети ще даде 750 лв :wink: .
s_s1 - специалист
rosso666 написа:
Колега искам да те питам колко градуса са излизащите градуси от кумина на котела???
Извинявам се ако е съм допрочел някоя тема където го пише.
поздрави
Не мога еднозначно да отговоря.
М/у 110 и 180 С. НО: Софта на горелката продължава да ме изненадва.
1. при темп над 130 и няколко С започва да намалява мощността.
2. Ако доста време е намалил мощността и темп. на котела не се повишава софта увеличава плавно мощността.
3. Във варианти 2. при достигане 150 и няколко С започва да намалява мощността.
4. Ако пак е варианта 2, пак следва увеличаване до достигане на ТК 180С.
Това нещо съм го установил с несистематични наблюдения и си мисля /но не знам дали е вярно/, че играят роля и темп изх/вход вода и кислородния сензор.
vrangelov написа:
Привет,
Много интересен въпрос! Според мен излиза по-евтино само на теория. Грубо един киловат от пелети излиза около 7-8 стотинки, а токът осреднено излиза около 15. Обаче...ако се вземе предвид, че голяма част от пелетите ще отидат за загряване на котела, икономията отива на... . Освен всичко се чудя, дали серпентината на бойлера може да предаде толкова топлина, без да има други консуматори.

Поздрави!
Така е за битово потребление, защото поне на моя котел термоизолацията не е добра и котела като работи най-топло е помещението в което е котела /това при външни температури по-ниски от -5С. За да стопля 80 л. вода в бойлера топля още 100 л. в котела и системата, заедно с още 300 кг. железа. Освен това 10-тина минути разпалва със запалка и вентилатори близо 1 кв., а после още 15-20 мин гори не икономично докато горелката влезе в оптимален режим.
А за серпентината на бойлера може и това зависи от серпентината. Пробвал съм 200 литромвия бойлер със стария котел на дърва Линг 25Д топли водата в реално време. Пускам бойлера да затопля от котела и при темп. 48С на бойлера започвам да пълня хидромасажна вана с обем около 47 л. без потопени в нея тела. Изкъпваме се общо за около 2 часа, като през това време почти не е спирана топлата вода, защото точим през преливника. Като излизам от банята поглеждам термометъра на бойлера, който показва близо 60С. Темп на котела беше 70-80С.

Според мен за големи консуматори като ресторанти, хотели и ХВП е оправдано, но за домашно ползване е все едно да стреляш по мишка с топ.
Radoslaw - специалист
Ne си си чел упътването,почти всички контролери имат зимен летен,че даже пролетен и есенен режим.Със съвсем малък разход могат да поддържат битовата гореща вода.
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
Ne си си чел упътването,почти всички контролери имат зимен летен,че даже пролетен и есенен режим.Със съвсем малък разход могат да поддържат битовата гореща вода.
Напротив, чел съм го, има 3 основни режима на работа "постоянен", "време" и "летен", но като го пусна на "летен" пак топли целия котел, но затваря напълно четири пътния вентил и върти само малкия кръг. Проблема е, че както вече писах котела не е добре термоизолиран и при тези температури навън гаража в който е монтиран става най-топлото помещение в цялата къща. Може би щеше да има полза, ако топли по-големи обеми вода. В горния пост съм го описал вече.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: