Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
stoyanstoyan написа:
Между другото за моята къща получих отговор от топло инженер,който ми каза че при изолация с 10 см. неопор ми е необходим 10 kw. котел без БГВ, а с 15 см.–8kw. котел без БГВ. (замерването е при минус 16 гр.) Това направо ме учуди. Дали е възможно(имам уверение че въпросния инженер си разбира от работата). Сега въпросът ми е дали да си взема 15 kw. или още малко да се презапася(примерно с 20 kw.). Mоля някой да ме посъветва.
Тази зима монтиран от мен Пелетерм 30кВт на къща с площ 250м2, 10см изолация, троен стъклопакет и 300л бойлер го настроих на минималните по каталог 9кВт. То нямаше и зима, но котела работеше така. Извода оставям за теб :wink:
джеки - специалист
да ви кажа вече се обърках на цяло. предлагат ми от две места пелетерм 30кв за 130кв. казват че било нормално защото имал модулация и стял да работи на 9кв. пални глупости било 15кв да ми стигнат. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Повече от 10кВт няма да ползваш никога, слушай ме! Пък си слагай какъвто искаш.
джеки - специалист
понеже сам имал боилер 150 литра и големи прозорци около 20кв.само на хола отам трябвало по мощен котел
джеки - специалист
лазар ганев какво ти е мнението за пелетерм v.4lt /dakonerata/15кв.
plastkomfort - специалист
stoyanstoyan написа:
Plastkomfort,

ти с какъв котел отопляваш тези 240 кв.?
Viadrus y22+IVG s40
LazarGanev - "Велик майстор"
джеки написа:
лазар ганев какво ти е мнението за пелетерм v.4lt /dakonerata/15кв.
Компактен котел, лесен за обслужване, надеждна модулираща горелка, неизискваща никакви грижи, ако разбира се се ползват стандартни качественипелети. В момента Грейко изкарват на пазара много добър котел, подходящ и за малки жилища - самопочистващ, с високо КПД.
syncho - майстор
джеки, много сериозно се опитват да ти пробутат тоя голям котел. 9кВ са си много за минимум за теб. При теб минимума трябва да е доста по-малко. С тези 9кВ ще има да се включва и изключва постоянно котела. После ще се опитат и буфер да ти пробутат, за да не се изключва постоянно.
jabata - специалист
джеки написа:
понеже сам имал боилер 150 литра и големи прозорци около 20кв.само на хола отам трябвало по мощен котел
Те хората могат да измислят какво ли не, само и само да ти продадат по-мощния котел.
С този 30KW който има 9KW минимална мощност, зимата, само да се вдигне температурата около нулата, и ще започне на On/Off, защото и тези 9 ще са ти прекалено много. И тогава за какво ти е по-мощен, освен ако не искаш да правиш сауна в стаите. Но вече нищо не ме учудва, след като съм виждал да предлагат 30KW за 100кв. къща с изолация.
Някакво малко модулиращо котелче с 15 KW мощност, ще ти е перфектно. То ще работи в диапазона 4-15KW което ти е точно това което ти трябва.
OffTopic въпрос, някой може ли да даде ориентировъчни цени за такива котелчета.
stoyanstoyan - специалист
Бихте ли ми препоръчали някой котел около 15kw. ,който да може да работи с всякакво качество пелети а също и с костилки.(пък ако можа и дърва направо супер).

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: