Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет фев 03, 2022 1:09 pmФитилчо написа:
Да попитам нещо ...
Ако имаш хубава външна изолация с която да елиминираш термомоста от плоча към стени, то можеш без никаква изолация.
Фитилчо - майстор
чет фев 03, 2022 1:51 pmJacomo написа:
чет фев 03, 2022 1:09 pmФитилчо написа:
Да попитам нещо ...
На готова плоча, безизолация, ако направя замазка с подово, мога ли да направя изолацията с вата и гипсокартон под плочата и ще е ефективно ли по този начин кто топлоизолация?
Просто трябва да се оправям със заварено положение. Хубавото е, че и под плочата е мой имот .
Не е добра идея, плочата е термомост към стените, ще имаш доста загуби, особено ако не са изолирани. Какво значи заварено положение, щом си на плоча, даже още по-добре, че няма да къртиш готова замазка.
Нямам височина за още 10-15 см да надигна!Надявм се да мина с най ниската възможна замазка. Вече съм ниско и от сега, ще ме захлупи след това.
При това положение ще го играя на конвектори...
чет фев 03, 2022 3:16 pmшоп написа:
Ако имаш хубава външна изолация с която да елиминираш термомоста от плоча към стени, то можеш без никаква изолация.
[/quote]

Трябва да я има по някое време, и имам предвид поне 15 см вата... но кога ще сколасам, нямам представа. :|
шоп - майстор
пет фев 04, 2022 2:01 amФитилчо написа:

Трябва да я има по някое време, и имам предвид поне 15 см вата... но кога ще сколасам, нямам представа. :|
В такъв случай си направи подовото както си решил ( ако не положиш тръби след време ще те е яд), но го пускай да работи едва когато изолираш външно.

В противен случай ще имаш едни сериозни топлозагуби. Направо енергиен вампир. Все едно да изкараш 1-2 радиатора навън и да ги грееш.
Виждал съм снимки с термокамера на подобен обект и плочата свети в тъмночервено, а ограждащите стени, колони и пояси в оранжево:-(
Фитилчо - майстор
пет фев 04, 2022 4:41 amшоп написа:
пет фев 04, 2022 2:01 amФитилчо написа:

В такъв случай си направи подовото както си решил ( ако не положиш тръби след време ще те е яд), но го пускай да работи едва когато изолираш външно.

В противен случай ще имаш едни сериозни топлозагуби. Направо енергиен вампир. Все едно да изкараш 1-2 радиатора навън и да ги грееш.
Виждал съм снимки с термокамера на подобен обект и плочата свети в тъмночервено, а ограждащите стени, колони и пояси в оранжево:-(
Разбрано. Имам към 1 км рехауска тръба, където пипна пускам тръби, дори и да не се използват.
По-добре е да ги има и да не ти трябват, отколкото да ги няма и да ти потрябват. :-D
Sybev - помощник
Здравейте на всички. От доста време чета и следя темата, както и други подобни теми. Мераклия съм за подово отопление и за полагането му сам. Става дума за малък апартамент от около 75 кв.м. Хол -28; стая 1 - 16 кв. м.; стая 2 - 14 кв. м.; баня - 5.5 кв.м. и коридор от 5.8 кв.м. Тръбите ще се полагат върху бонбониера. Обмислям следното разпределение на кръгове. Хол 4 кръга, по 2 кръга за двете стаи, 1 кръг за банята и 1 кръг за конвектори за охлаждане. Ще се реди през 10 см навсякъде дори и на местата където ще има шкафове и кухня. По външните стени и френските прозорци ще започвам от 10 см навътре, като първите 6 или 8 реда ще са през 5 см с постепенно увеличаване на стъпката от 10 см към средата. Всичко добре, обаче, така и не можах да разбера, как без да имам проект с начертана схема/диаграма на кръговете, ще успея да определя с какъв диаметър да напрая кръга, за да мога когато стигна на "охлюва" центъра да съм и точно по средата на тръбата. Да вземем стаята ит 16 кв. м. Със стъпка 10 см в 1 кв. м влизат 10 л.м. тръба, т.е. при два кръга трябва да имам два "охлюва" по 80 метра като нали си изчисля и разстоянието (около 2х5м) от стаята до колекторната кутия, т.е. имам 2 кръга по 90 л.м. Как да знам с какъв диаметър да започна да въртя тоя "охлюва", така че, когато стигна центъра му на съм на 45 метър и веднага след това вече да обърна посоката и да връщам към колектроната кутия. Това е простия пример, а за 4-те кръга във всекидневната...? Отделно, че и със стъпка 5 в близост до външните стените там сметката става трудна за мен и просто не знам методиката за смятане. Някой дали може да ми обясни, за да изчистя това в главата си, понеже това ме спира да започна сам. Освен това, какво какво мислите за броя кръгове, достатъчни ли са или идват малко големи. Имам наличен вече 10-пътен колектор. За водните конвектори, които ще вършат ролята за охлаждане през лятото и евентуално за отопляне през преходните сезони на една линия ли се свързват или и за тях ще ми трябват 3 конвектора = 3 гнезда още в колектора и вече 10-пътния ми колектор ще дойде малък. Ясно е, че в даден момент ще ми трябва помощ от майстор, но се надявам поне тръбите за подовото да направя сам, хем за мерака хем за финикийските знаци. Смятам, че с малко помощ, ще успея да направя замисленото, но ако не си го изчистя в главата, изобщо няма и да се захвана, че всяка грешка струва скъпо и накрая хем ще се плаща за майстор, хем и за нова тръба, а да не говоря, ако е генерално сбъркано.
Моля за някой обяснения, разяснения и съвети дори и не по методиката на навиване.
Не знам как мога да кача снимка на апартамента.
Поздрави
Sybev - помощник
нед фев 06, 2022 8:31 amSybev написа:
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (93.81 KиБ) Видяна 1142 пъти
MishelNikolov - помощник
Здравейте, колеги! Предполагам е разисквано назад в темата, но е доста дълга вече и не успях да открия инфо по въпроса. Става въпрос за миксиране на радиаторно отопление и на такова с подово. Какво ще ми бъде необходимо за да осъществя миксиране на двете с-ми? Смесителна група и колектори с дебитомери са ясни компоненти на системата, също клапан/излезе ми точното наименование/ преди смесителната група,който да поддържа еднакво налягане в подовата с-ма, има ли нещо, което пропускам? Ще усвоявам подпокривно пространство, което много ми се иска да се отоплява с подово. Знам, че е нетипично основния етаж да е с радиатори, а горния с подово, но смятам и основния да се изгради след известно време с подово/подпокривното в момента е основен приоритет поради нужда от още пространство/. Всякакви препоръки и съвети са ми от полза. Благодаря!
iliya_i - майстор
нед фев 06, 2022 8:31 amSybev написа:
Untitled.jpg
С този коридор, 68 см. ако ме викаш да носим мебели, няма да дойда! :-D :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
89см е, можеш да ходиш :wink:
Sybev - помощник
[/quote]
С този коридор, 68 см. ако ме викаш да носим мебели, няма да дойда! :-D :lol:
[/quote]

Здравейте, 89 см е по програма като истината е малко по малко от 1 м., на обекта. Реално ползвах програма от интернет, за да предвидя други неща и да направя някой промени и над 90% размерите и квадратурите си излезнаха точни. Използвах тази снимка, понеже става най-ясно и прегледно.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: