Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dancho87 - напреднал
чет апр 23, 2020 8:59 pmandy_forresite написа:
С комрад не. Ако можеш да ги видиш на място ще е добре. Вкъщи съм с с турски радиатори Старпан. Най-малкият е 600/1000, а най-големият 500/2200. Слагах ги без помощ на стойките. Със сигурност 600/1800 и 500/2200 са над 50 кг всеки. Това говори че в тях има материал, а не просто нагърчена тънка ламарина. Конвективните ламели, които се виждат отгоре през решетката, е добре да са по почти цялата височина на радиатора. Да остават едни 5 см отгоре и отдолу да кажем.
Термоглавите са ми хъниуел тера 4. Вече са остарял модел, механични, но това ми е досегът с тази марка. И радиаторните вентили, и термостатните глави са хъниуел. Разграфени са от 0 до 5, като значенията на числата означават съответно:
0 - спряна циркулация
* - 6°С (против замръзване)
1 - 14° в стаята
2 - 18 градуса
3 - 21 градуса
4 - 24 градуса
5 - 28 градуса или максимално отворен проток, не знам кое точно щото не мога да вдигна толкова през отоплителния сезон
След всяка цифра има точка, която отговаря на 1°С.

Когато се отопляват всички стаи и бойлера главите са доста точни. Бих казал че става дума за десети от градуса. Когато обаче няколко помещения се загреят и термоглавите на радиаторите им намалят водния поток през тях, тогава останалите все още отворени термоглави подминават зададената температура. Сега в сравнително топлото време ми се случи да подмине с почти 1,5 градуса - зададена някъде 23,5 и постигната 24,9. Топлят ли всички радиатори, показанията на цифровия стаен термометър съвпадат с деленията по термоглавата.
Няколко пъти ми се случи на единия радиаторен вентил (хъниуел както казах) да му се спече стерженчето. Слагам главата на 5, отвивам ѝ гайката и я изваждам. След това с нещо твърдо натискам 10-15 пъти докрай и отпускам рязко стержена да се раздвижи и радиаторът отново загрява в пълен обем. Иначе топли само горната половина или дори по-малко от това. Такава гимнастика на този вентил съм правил 4-5 пъти и се оправя.
Благодаря колега много при това.
Радиаторите на място мога да ги видя но изглеждат ми нормално, конвекторите били през цяло на радиатора ми казаха в магазина.
Ще отоплявам всичко дори и гаража мисля да го топля до някаква степен.
А относно термоглавите гледах и електронни, но само онлайн в този магазин нямат такива екзотики така да се каже.
:drinkers:
Данчо, Анди е много приятен за четене, освен ако не се срещнеш с проблемите на собствената му инсталация, разхвърляни из всички чужди теми, щото той собствено, проблем няма- топли си се вече няколко сезона, понеже му е хванал цаката. За тия сезони, успешно смени реактор, като напоследък клони към "пълна промяна"- отказ от пелетно отопление. На негово място не бих имал лице да пиша коментари по темата. Потребявам си от сайта и толкос.
Това поне може да се покаже от форумната история.
Dancho87 - напреднал
пет апр 24, 2020 1:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Данчо, Анди е много приятен за четене, освен ако не се срещнеш с проблемите на собствената му инсталация, разхвърляни из всички чужди теми, щото той собствено, проблем няма- топли си се вече няколко сезона, понеже му е хванал цаката. За тия сезони, успешно смени реактор, като напоследък клони към "пълна промяна"- отказ от пелетно отопление. На негово място не бих имал лице да пиша коментари по темата. Потребявам си от сайта и толкос.
Това поне може да се покаже от форумната история.
Здравей :)
До момента много ми помогна, купих си радиаторите Comrad.
Но сега пак се нуждая от помоща ти, искам да ги монтирам и ПАК да напълня системата за да видя че няма проблеми, след това трябва да ги демонтирам за да се дошпакловат стените и минат с латекс. Питането ми към теб е ако ги сваля след като съм ги пълнил веднъж и останат празни за няколко месеца ще хванат ли ръжда от вътре
И какви са ми вариантите
ср май 06, 2020 8:55 amDancho87 написа:
...И какви са ми вариантите
Не бих пълнил и после оставял радиаторите празни.
Искаш да изпиташ инсталацията?
Монтираш само крановете на тръбите, като секретните затваряш, а на вентила не монтираш термоглава. Обезвъздушаването през всеки секретен и всеки вентил, като отваряш по малко, докато протече вода. Ако имаш някъде монтиран и манометър, още по добре.
andy_forresite - майстор
Що не си изпиташ твоята инсталация така?
За да не олее стаите трябва да сложи термоглави като ги постави на 0 (нулата).
ср май 06, 2020 3:20 pmandy_forresite написа:
Що не си изпиташ твоята инсталация така?
За да не олее стаите трябва да сложи термоглави като ги постави на 0 (нулата).
Браво Анди!
Естествено, че още на първата тръба щях да врътна капачка на вентила, а на Данчо се извинявам.
Бе да ти кажа, 90% от заварките по медта си е моя направия, ма не ми се е надигнал паркета. Благодаря за забележката!
Данчо, слагай на нула и надувай!
morfei1 - специалист
Оправи си стаите нареди си радиаторите и котлето и тогава прави тестове. Ако прокапе някъде ще пристегнеш някоя връзка и те така. Ако не прокапе си свиркаш до есента. Няма смисъл от излишни гимнастики.
Dancho87 - напреднал
ср май 06, 2020 9:40 amТрифон П.Трифонов написа:
ср май 06, 2020 8:55 amDancho87 написа:
...И какви са ми вариантите
Не бих пълнил и после оставял радиаторите празни.
Искаш да изпиташ инсталацията?
Монтираш само крановете на тръбите, като секретните затваряш, а на вентила не монтираш термоглава. Обезвъздушаването през всеки секретен и всеки вентил, като отваряш по малко, докато протече вода. Ако имаш някъде монтиран и манометър, още по добре.
Инсталацията е от ППР и миналата есен я вързах към водопровада и беше ОК. Направиха замаската и пак всичко стоя пълна до преди да застудее , после я източих долях малко течност протиз замръзване специална за парно и сега се чудя вече има ли смисъл да я пробвам пак преди да се лепят плочки, да се слага ламинат и т.н.
Благодаря
Dancho87 - напреднал
ср май 06, 2020 5:00 pmmorfei1 написа:
Оправи си стаите нареди си радиаторите и котлето и тогава прави тестове. Ако прокапе някъде ще пристегнеш някоя връзка и те така. Ако не прокапе си свиркаш до есента. Няма смисъл от излишни гимнастики.
Инсталацията е от ППР и миналата есен я вързах към водопровада и беше ОК. Направиха замаската и пак всичко стоя пълна до преди да застудее , после я източих долях малко течност протиз замръзване специална за парно и сега се чудя вече има ли смисъл да я пробвам пак преди да се лепят плочки, да се слага ламинат и т.н.
Благодаря
ср май 06, 2020 7:26 pmDancho87 написа:
Инсталацията е от ППР и миналата есен я вързах към водопровада и беше ОК...
Ясно, че заради заварките в замазки и мазилки искаш тест, но щом си го правил е излишно втори път.

Тема "Съвети за отопление на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: