• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Точно..
dilait19 - специалист
Нещата, опират по някога и до капацитет. Какво имам на предвид. Човек започва да прави нещо
което му носи удоволствие, можего, разбираго. Прави неща за себе си, после за приятели и т. н. Преломен момент е когато почне да печели от всичко това. Познавам поне 5 човека който след това се провалили .Говоря за различни професии, почват да имат много работа, поръчки :prayer: даи Бог всеки му, но нямат физически възможности. И приключват, аз мисля че, това е преломният момент и за Ванко, Емо е тръгнал по друг път, надявам се, а и крайна сметка си зависи от Човека :?
filmatoplo - майстор
От .човека зависи в нормалния човешки план ,изключение прави само когато се нввлезе в политиката ,там ставаш друго нещо.
Ahmakov - специалист
шоп написа:
phoenix написа:
... Поддържам Т на водата такава, че бойлера да е винаги топъл, когато се загрее системата се балансира и консумира... постоянен ток... към 600вата... Когато му задам по-ниска Т през дистанционното климатика започва почти да спира да консумира докато изстуди бойлера и останалата вода в системата и след като се балансира цялата система консумацуията става пак същата като преди около 6-700вата. Консумацията е почти еднаква ако поддържам Т на водата 45°С или 38°С
...Не мога да се въздържа да не пиша, защото се пишат неверни и подвеждащи неща. За да не бъда обвинен в избирателен копи/пейст цитирам всичко, а червеното болдвано е откровенно невярно.

При всяка ТП, когато увеличаваме температурата на кондензация с 1 градус по С, понижаваме хладопроизводството на компресора с 1%, а КОПа пада с 3%

За някой "колеги" ако 21% по-нисък КОП е "почти еднаква консумация" за мен не е!

Ужасявам се като знам, че някой "колеги" правят ТП срещу заплащане!
Аз не познавам лично, нито phoenix, нито шоп. "Познавам" ги само по това, което пишат.
По принцип, не вземам отношение, когато човек който няма претенции, за професионалист или "разбирач" пише откровенни глупости. Но когато някой си повярва, че е от друга категория, ще трябва да си носи последствията. Опитвал съм да "подсказвам" и на двамата. phoenix веднага е разбирал за какво става дума, докато при шоп "диалога" не се получава. Някой ще каже, ама ти само се заяждаш, може така да изглежда, но в "заяждането" ми, има много полезна и конкретна информация, стига да имаш очи да я видиш.
А сега конкретно за "червеното болдвано". За инверторна система, си е напълно нормално, при посочените условия. Компресор, вентилатор, еТРВ - това са променливи величини, контролирани от 4 - 7 температурни датчика. А ако някой не е съгласен, нека да сподели колко часа е прекарал над компютър да "смята" кое, как, колко и защо, а след това до инверторен климатик с включени манометри, термометри, ампер клещи и т.н.
Може да сме увеличили температурата на кондензация с 1 градус, но не знае с колко се е променила температурата на изпарение, за да можем да твърдим, че понижаваме хладопроизводството на компресора с 1%, а КОПа пада с 3%.
Човек трябва да осъзнае, че всичко на този свят си има цена и за всяко нещо се плаща.
шоп - майстор
Ahmakov написа:
Може да сме увеличили температурата на кондензация с 1 градус, но не знае с колко се е променила температурата на изпарение, за да можем да твърдим, че понижаваме хладопроизводството на компресора с 1%, а КОПа пада с 3%.
Ахмаков, аз за изпарението нищо не съм написал.
То не зависи от нас след конфигурирането на една ТП самоделка или купешка ТП.
Ако е инвестирано в топлообменник ще имаме прилична температура на изпарение, ако е пестено ще имаме изпарение с 10-15 и дори и повече градуса спрямо въздуха при въздушни ТП
Писал съм само за температурата на кондензация, която зависи само от потребителя колко е задал в управлението.
Мога да напиша и с колко ще се вдигне копа при всеки допълнителен градус при изпарение.
За мен ТП е ефективна само когато имаме малка разлика между изпарение и кондензация. Който е разбрал това основно правило ще е доволен от КОПа.
Не трябва да се лъжем от рекламни брошурки, ЕТРВ, инвертори, впръскване на течен фреон... помагат, но не вършат чудеса ако имаме изпарение при -30 и кондензация при +45
6osi6 - майстор
шоп написа:
Ужасявам се като знам, че някой "колеги" правят ТП срещу заплащане!
шоп написа:
Затова преди "конфигурирането" и маркетинговата лексика :wink: се прави консултация и се плаща за проект. Иначе, термопомпата работи 6 мин. и 20 почива, което е натоварване от 23% в условия на 0 и 24°C външна и вътрешна температура. При една по-често ползвана температура от 22°C, работата отива към 20% от КПД на машината.
Събраната така помпа, не виждам как ще се вкара в един гъвкав и плавен работен режим при време като сегашното - 5°C.
шоп написа:
Не трябва да се лъжем от рекламни брошурки, ЕТРВ, инвертори, впръскване на течен фреон... помагат, но не вършат чудеса ако имаме изпарение при -30 и кондензация при +45
При минус 30 се включват подпомагащи мощности. Така работят всички системи.
ЕТРВ е за други цел. Не върши работа когато, както в случая горе, си забил компресор 30кВ и искаш да го ограничиш на 3.
Може на 5кВ., което също е по-добре от 30. Водната помпа ще работи със 900 л/ч със същата температурна разлика от 5°C.
Така ще е винаги, независимо дали мощността е 30 или 5кВ. От едната страна помпата държи температурната разлика с промяна на потока на водата, от другата е вентилът.
С инвертор и един малък буфер, може да загрява топла вода за бойлер, вместо да се прави измислената и несъществуваща екзотика - "предкондензатор". След това с допълнителна циркулация водата в бойлера се изравнява за целия обем на 45-50°C.
Ahmakov - специалист
шоп написа:
Ахмаков, аз за изпарението нищо не съм написал.
Ако е инвестирано в топлообменник ще имаме прилична температура на изпарение, ако е пестено ще имаме изпарение с 10-15 и дори и повече градуса спрямо въздуха при въздушни ТП
Писал съм само за температурата на кондензация, която зависи само от потребителя колко е задал в управлението.
Мога да напиша и с колко ще се вдигне копа при всеки допълнителен градус при изпарение.
За мен ТП е ефективна само когато имаме малка разлика между изпарение и кондензация. Който е разбрал това основно правило ще е доволен от КОПа.
Шоп ,ти не си писал нито за изпарение, нито за прегряване, нито за дебит на компресор, нито за импулси към еТРВ, нито за дебит на вентилатора, нито за температурните датчици.
Прави разлика между нещо по принцип и нещо конкретно.
Предполагам нямаш никакъв опит с инверторни машини.
Само за сведение, съществуват климатици, който бълват горещ въздух с КОП 5...
dilait19 - специалист
    Към ШОП :Знаеш ли че, вече има залози за следващия ти проект, след ТП? :prayer:Ти се опитваш да се добереш до неща които., японски, шведски, американски и т.н. ИНЖИНЕРНИ ЕКИПИ се стремят с години.Разбериме :prayer: правилно, и Аз ти се кефя на работа, но :?
    шоп - майстор
    Ahmakov написа:
    то няма нищо конкретно, затова коментираме по принцип. Тя истината за добър КОП при хладилните машини е една
    Ahmakov написа:
    Опит колкото и 99% от хората в този форум. Ако под опит с инверторни машини е на един фабричен климатик да му монтирам един пластинчат топлообменник и да ползвам външната и вътрешна електроника, да махна турбината от вътрешният двигател и той да си върти. Да, такъв опит имам, но не ми е интересно, нито резултатите ми харесват. Климатика работи с 10-15% по неефективно така преработен. Разбира се преработката има и предимства ако се съчетае с водно подово.
    Ahmakov написа:
    Колко горещ, Ахмаков?
    Този КОП при каква външна температура е?
    Каква марка и модел е климатика и колко струва?

Всички знаем за съществуването на хубави японски климатици, където не е спестено от топлообменници.
    Ahmakov - специалист
    шоп написа:
    Ahmakov написа:
    то няма нищо конкретно, затова коментираме по принцип. Тя истината за добър КОП при хладилните машини е една.
    има Емо говори конкрето за неговата ТП, а не по принцип.
    шоп написа:
    Ahmakov написа:
    Опит колкото и 99% от хората в този форум. Ако под опит с инверторни машини е на един фабричен климатик да му монтирам един пластинчат топлообменник и да ползвам външната и вътрешна електроника, да махна турбината от вътрешният двигател и той да си върти. Да, такъв опит имам, но не ми е интересно, нито резултатите ми харесват. Климатика работи с 10-15% по неефективно така преработен. Разбира се преработката има и предимства ако се съчетае с водно подово..
    С две думи, нямаш никакъв. А Емо и "конпания" са доволни, разбраха къде бъркат, поправиха си грешката, продадоха си неправилно подбраните неща, а други гледат като зомбирани гурото и чакат да се случи Чудото...
    шоп написа:
    Ahmakov написа:
    Колко горещ, Ахмаков?
    Този КОП при каква външна температура е?
    Каква марка и модел е климатика и колко струва?

Всички знаем за съществуването на хубави японски климатици, където не е спестено от топлообменници.
    60С устройват ли те?
    -15С устройват ли те?
    Потърси, качвал съм снимки на модела и то в режим на работа.
    • 1
    • 31
    • 32
    • 33
    • 34
    • 35
    • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: