• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Само с радиатори съм и Я. Не целя разлика от 10, а констатирам че е толкова. Колебае се между 8,5 и 10,5.
Понеже станаха 12 часа от сутрешното палене, мога да погледна към статистиката и графиката. Там виждам средна мощност 6,6 kw, средна температура 53,1°, изгорени пелети 15 кила - 10 от дърво и 5 от люспа, пити, стъбла и има и семки. Много, малко - това е положението. Трябва да положа изолация на тръбите че нямам. Може пък да има ефект. Дано!
До обяд бях пуснал 4 радиатора с общо 14600 вата маркетингова мощност, а след обяд спрях алуминиев 20 ребра Н500 (3320 вата). В кухнята трапезария термоглавата е на 4, т.е. 24 градуса. Толкова е, имам термометър. В спалнята 46 куб.м с прозорец от старите двойни дървени главата е на 4, а термометърът показва 27. Ето защо бебчо е спал непробудно толкова часове ха ха. Тази не ми работи коректно, но нищо. В съседна на спалнята стая термоглава на 4 - 24°.
За моята система (котел + радиатори + тръби) с ръка на сърце мога да кажа, че с буферен съд ще работи по-гладко. Този вид горене е инертен процес, както добре знаем, но закъснява с реакцията да намали или увеличи. По принцип намалява и от това губи температурата, след което пък качва повечко да я догони, стига я, изпреварва я и пак така. А може да се пипне леко. Знам как трябва да работи, но не разбирам от такива неща. Друга критика ... да го кажа така - 3.0-3.5 киловата грее себе си. Не мога да му кажа да не слиза под 4 и няма да се налага да преследва температурата ... Но нито шнек съм мерил, нито пък знам киловатите. Вятърът е както ми дойде ... бе добре е.
andy_forresite - майстор
stoy@n написа:
...
С каква помпа си, на коя скорост работи? Моята е алфа 2L. Има три скорости, които са обозначение с III II I и след това отдясно има четири квадратчета. С единственото копче на панела на помпата се мести по веднъж надясно зелен индикатор. Някой би ли ми казал за какво служат тези 4 "квадратчета" :?
Напълно е възможно при залепването на ППР тръбите някъде да съм натиснал по-навътре и да съм запушил отвора на връщащата тръба. Така връщащата се вода се бави и изстива. Но не мисля че е така, защото, първо - всяка една тръба съм отбелязвал с 14, 15 и 16 мм за трите размера и не съм вкарвал по-навътре от белега; второ - телата на всичките радиатори са еднакво хладни. В кухнята например показва 36,5°С върху радиатора, а съм задал 55° на водата. Термостатичната глава хъниуел (с радиаторен вентил хъниуел, аксиален) е на 4, което отговаря на 24 градуса и в стаята термометърът сочи 24 градуса. Нормално ли е? В другите стаи също е нещо подобно, в смисъл радиаторите са мноооого под 55 градуса, даже под 50, че нали се губи t по трасето.
Моят сега е 53.0/45.8 лимитиран на 7 киловата че много "рипа" и се престарава. Температурата за трите стаи варира от 52.8 до 56,7 ... нещо такова. Цикли между 3 и 7. Ако се кротне на 5, ще заспи.
stoy@n - специалист
andy_forresite написа:
С каква помпа си, на коя скорост работи?...
Аз съм с WILO и работи на втора степен. На трета мисля, че беше 60W. Пробвал съм и на трите степени и не виждам някаква съществена разлика на входа и изхода.
andy_forresite - майстор
Хм, виждам че си оставил 50° на водата. На колко ти е термостатичния смесителен вентил? При мен е херц с термостатична глава с изнесен сензор. Главата е завъртяна на 50, и поддържа около 46,5. По принцип 2-3 градуса разлика стигат за отопление с уговорката да е в полза на водата (вентила настроен на малко по-ниски градуси). В противен случай няма да топли стаите и единственото, което би се харесало на ползвателя, е разходът на гориво :-D

Аз си обяснявам разликата от 10 гр с термостатичните глави на радиаторите :? Те са притворили и достигнали зададената темп. в стаята и тази вода хладка докато отпътува до котела, изстива още повече. Смесва се с топлата от котела в смесителния вентил и т.н.
stoy@n - специалист
andy_forresite написа:
....Аз си обяснявам разликата от 10 гр с термостатичните глави на радиаторите :? Те са притворили и достигнали зададената темп. в стаята и тази вода хладка докато отпътува до котела, изстива още повече. Смесва се с топлата от котела в смесителния вентил и т.н.
Температурата на водата я намалих днес след обяд, тъй като навън не е чак толкова студено, а радиаторите не се пипат. Сметнах, че 50 градуса са достатъчни. Като застуди пак ще я вдигна на 60, че ако трябва и на 65, но при по-високи градуси и загубите са по-големи. И моят трипътен е като твоят, но аз съм го оставил на 45 градуса по препоръка на човека от Термосиликат. Не съм експерт в тази област и не мога да кажа защо при мен разликата е малка а при теб голяма. При мен и при затворени глави на радиаторите (вечер ги поставям на знака с луната) пак разликата между двете температури е малка.

:partyman:
filmatoplo - майстор
Така кажи де ,аз си помислих че си свързан директно и се чудя каква е тази малка разлика .
andy_forresite - майстор
Същата разлика имах и при печката на дърва. Всичко съм сменил - радиаторите, тръбите, помпата, от отворена към затворена ситема и вече с термоглави и3-пътен вент. Още не съм оставял бойлера да топли от котела. Абе всичко е различно, вкл комина.
Бойлерът също е с херц, но 3/4. Главата и сензора с жицата са същите като на котела. Работи както бях казал, че ще го свържа а именно без байпас и с обезвъздушител в единия му извод. Бачка бе :-D
gnt69 - майстор
Каква разлика имаш че не разбрах.
andy_forresite - майстор
Разликата в температурите между изходящата и входящата вода в котела е около 10°С. Я виж дали можеш да ми кажеш нещо по въпроса ми за термостатичните глави на радиаторите и дали температурата на радиатора е нормално да е 36,5 :) .
Вчера за първи път бях оставил котела да работи 13 часа. Преди беше изгорил 7 кг, а днес вече е 24. Запалих го по интернет за първи път да се уверя че работи и отидох да мазето да видя какво става. Беше в "Запалване". Екстра. Излязох за работа. На обяд се върнах да проверя дали всичко е наред (има ли гориво, пуши ли, вие ли, стърже ли ...). Стаите бяха достигнали желаните температури - 24, 23, 24 (всъщност 26-27) и 23. 14600 вата прикачени радиатори, като един го оставих в почивка - най-малкия щото не ми трябваше. Разликата в t беше 10 гр. Спрях един от радиаторите с мощност 3,3 кв, останаха да работят три броя общо 11300 вата и отидох на работа. Наблюдавах от време на време работата на котела от профила си и все така поддържаше 9-10 гр. Първо го "резнах" на 10 кв, а впоследствие на 7. Така описващата работата му крива се поизправи, а и е някакъв контрол върху разхода. Гледам дали си постига зададената темп и ако може да я стигне, го оставям там, където последно е показал, че може да я достига. По-нагоре за какво да ходи като всичко се е отоплило.
Вечерта превключих всички режими на помпата. В книжката не са обяснени, на сайта също не намерих информация за какво служат ... както и да е... На който и режим да я включвах едно и също. Всъщност на степен III разликата стана около 8, но си върнах положението при което работеше през деня.
Изолация нямам, на двете най-големи стаи прозорците са от старите двойни дървени, с прецакани механизми за затваряне, подухващи. Нямах начин, около 7 хиляди похарчих за инсталацията и смяната им остана за по-нататък. Един джам смених де, с такъв с U=1.3. Жените казаха повече да не "разбивам" къщата и бях дотам. Слушам :) Равносметката е 17 кг гориво за 13 часа. През деня темп. навън достигна 14° и духаше вятър 60-80 км/ч, имаше и слънчице, после падна до 8°. Едни приятели от балкана казаха, че са били по къси гащи и са работили в двора, пък ние в полето бяхме с якетата .
gnt69 - майстор
Пак не разбрах за тая разлика. Нали имаш трипътен вентил който регулира с каква температура вода да влиза в котела. И аз имам 10 градуса. Имам трипътен на 60 гр. а съм настроил горелката да топли 70 гр. , и аз имам разлика от 10 градуса. И въобще защо те интересува тая разлика.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: