• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milenskior - специалист
Добре де колеги, аз съм малко лаик по темата за отопление, но бихте ли ми обяснили какво ще му се подобри в системата на дърва и въглища като монтира буфера?
Предполагам че ще му падне разхода, защото котела ще работи на оптимален режим, но как буфера ще го спаси от това да не бъде огняр и от хамалогията по прибирането на въглищата и ежедневното чистене и палене на котела?
kalin72 - майстор
Че аз и сега без буфер не съм огняр, обяснил съм какво и кога правя. Като се сложи голям буфер първо, няма да имаш шанс да прегрееш котела, ако връзването е с Ладомат, и второ, правиш икономия на гориво, защото ще зареждаш по-малко пъти.
milenskior - специалист
Абе и аз не съм бил огняр, но баща ми си беше.
Парно имаме от 80-те години и през годините сменихме няколко котела, като последно сме с Виадрус 29 KW.
Разхода ни с него за отоплителния сезон е около 4-5 тона въглища.
Та въпросните въглища първо трябва да се приберат от пътя (обикновено някой циганин за 20 лв) след това същите въглища трябва да се изнесат във вид на сгур до контейнера. Разбира се количеството е много по-малко но в сравнение с пелетите си е доста.
Та нашия котел не може да гори без прекъсване или поне ние не успяхме да го направим. В един момент се задръства скарата от сгур и трябва да я изринеш обаче ако не искаш да изхвърляш и въглени трябва да оставиш да изгори хубаво.Това значи слагаш въглища вечерта и сутринта вече изгорели чистиш и зареждаш отново.
Е те тая операция аз няма как да я правя или по-скоро не искам, защото съм на работа и трябва да стана поне с час по-рано за да запаля парното. Ами след това през деня като ме няма трябва пак някой да наглежда и да дослагва. Вярно бащата е пенсионер, но пък няма да е жив още 100 години.
В момента с пелетите минавам сутрин покрай котела за 2 минути да прибутам пепелта напред и заминавам. След работа пак минавам през котелното за същата работа и евентуално да сложа пелети.
В събота или неделя чистя котела. За една седмица изхвърлям половин кофа пепел, която е изключително лека.
За догодина съм намислил едно преустройство на котела, което ще ми позволи да не го поглеждам по няколко дни само да дослагвам пелети.
За разход като пари нищо не мога да кажа но очакванията са ми около 5 до 5,5 тона пелети.
geniya - специалист
+1 за milenskior, и моята система е точно така само дето по принцип горях около 2,5тона ДОНБАС, в момента съм заредил 3тона пелети, ако ми стигнат добре ако не ще купя още 1/2тон.Никога повече няма да се върна на въглища, според мен разликата в цената е около 20-25%, само че без да броим хамалогията.
kalin72 - майстор
Значи всичко опира до първоначално изградената система :)
bigdragon - майстор
Финансовият въпрос в дългосрочен план:
Прикачен файл:
Presentation2.jpg
Presentation2.jpg (45.72 KиБ) Видяна 2190 пъти
Първоначална инвестиция:
Буфер 1000литра- заедно с трипътния вентил, ПИД регулатора и монтажа - 2000лева;
Пелетна горелка- GP 32 II ген. 5-32kW (без бункер, монтаж и настройки). 1800лв.

Място за монтаж на бункера или буфера приемаме за еднакво.

Остава въпроса с хамалогията:
Ако до сега сте били на отопление на твърдо гориво и сте зареждали котела на 2 часа по 4 килограма (дърва или въглища) 12 пъти в денонощието:
- С буфер ще зареждате 3 пъти в денонощието по 16 килограма;
- На пелети, в зависимост от бункера, ще зареждате на 2...5 дни веднъж.
Но да знаете, че като отворите да изсипете чувалчето с пелети в бункера, също се вдига прах.
Остава за вас да решите, струва ли си да плащате двойно, вместо сутрин обед и вечер да наглеждате отоплителната си система и да хвърляте дърва (забележете дърва) в печката.
digitalpr - специалист
Прахта, която се вдига от изсипването на чувалите с пелети е пренебрежимо малка и избощо няма смисъл да се взима под внимание, имайки предвид кочината която се получава с въглищата. А хамалогията се намалява значително, ако човек си направи голям бункер. Аз зареждаме пелети веднъж на 10 дни. За двойното плащане, без коментар...
geniya - специалист
bigdragon написа:
Финансовият въпрос в дългосрочен план:
Прикачен файл:
Presentation2.jpg
Първоначална инвестиция:
Буфер 1000литра- заедно с трипътния вентил, ПИД регулатора и монтажа - 2000лева;
Пелетна горелка- GP 32 II ген. 5-32kW (без бункер, монтаж и настройки). 1800лв.

Място за монтаж на бункера или буфера приемаме за еднакво.

Остава въпроса с хамалогията:
Ако до сега сте били на отопление на твърдо гориво и сте зареждали котела на 2 часа по 4 килограма (дърва или въглища) 12 пъти в денонощието:
- С буфер ще зареждате 3 пъти в денонощието по 16 килограма;
- На пелети, в зависимост от бункера, ще зареждате на 2...5 дни веднъж.
Но да знаете, че като отворите да изсипете чувалчето с пелети в бункера, също се вдига прах.
Остава за вас да решите, струва ли си да плащате двойно, вместо сутрин обед и вечер да наглеждате отоплителната си система и да хвърляте дърва (забележете дърва) в печката.
Моите уважения bigdragon, но не мога да разбера защо слагаш хамалогията като малък ангажимент?При положение, че трябва да се прибереш от работа, да смениш дрехите и да слезеш в котелното, да накладеш огъня и т.н., ако трябва да го правиш и сутрин изобщо не е за коментиране. Беше ми омръзнало това да го правя всеки ден, а съм бил така само една зима.Какво да кажат другите дето са били кюмюрджии по 10години и повече. Ако ще да имам 10м3 бункер все ми е тая, до дърва и кюмюр не се доближавам стига да съм жив и здрав да мога да си позволя пелетите ежегодно.
kalin72 - майстор
Аз не разбирам защо не се разбере, че една система на дърва може да работи много чисто, икономично, и с минимален надзор, с гориво 30 до 50 % по-евтино от пелетите- и понеже купувам метровки, а не нацепени, мога да съм почти 100% сигурен в кубатурата, защото я и меря после, и тогава плащам....който не вярва, нека заповяда у нас, да му демонстрирам моята система, изградена с помощта на съветите на Филма, Лазар, Насков и други членове на форума...На ден й отделям по 10 минути, и дори не се преобличам, когато отивам в котелното, щото просто няма мизерия. Разбира се, когато чистя котела веднъж на две седмици си слагам работните дрехи, но не е голям проблем това.
digitalpr - специалист
Защото метровките трябва да се нарежат, трябва да се нацепят - това отнема време.
Поддържането на горивния процес 24/7 е невъзможен, при положение че при 8 часов работен ден минимум 10 часа те няма вкъщи. Ако закъснееш ще палиш наново - това пак отнема време. Ако работиш на 12 часови смени, няма смисъл от коментар.
Самия ангажимент, че оня котел те чака вкъщи да го палиш е много, много досаден.
Чистенето на котела не може да стане просто с една прахосмукачка, както при пелетите а си иска ръчкане - пак време.
Тоест цялата работа е във времето. Зависи колко ти е ценно то и колко продуктивен можеш да бъдеш в това време, ако то не отива в чистене, палене и зареждане на котел. Ако всеки ден след работа се чудех какво да правя вкъщи, или ако работя вкъщи и съм по цял ден при котела, сигурно още щях да съм на дърва.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "По голям буфер или пелетна горелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: