Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nandrolon - специалист
Привет, относно тази обява http://www.ebay.com/itm/Pellet-Boiler-K ... Swd0BVu3cJ

Котелът е 10 КВ, изчислил съм че ми трябват 14. Оправдано ли е да се вземе нещо по-хубаво, но на добра цена което ще се задъхва понякога ( пренебрежимо от гледна точка на комфорт) предвит че 20 КВ цената е с 50% отгоре.

Както и оправдано ли е да се избере 20КВ при положение че повечето време ще работи на половина и по-малко от мошноста си и от там разходът и кпд-то няма да се оптимални.
andy_forresite - майстор
Цената в България не беше ли 5800? Ще имаш гаранция и сервиз.
Относно въпроса ти. Аз предпочитам 10 кв. Големите студове са нощем, а там има нощна тарифа. Ще помагаш на ток. При тези цени на пелетите на нощна с ел печка даже е по-евтино.
шоп - майстор
andy_forresite написа:
. Ще помагаш на ток. При тези цени на пелетите на нощна с ел печка даже е по-евтино.
Ако беше така в Бг нямаше да има пазар на пелетни камини и котли:-)
andy_forresite - майстор
Цената на нощната тарифа ел. енергия е 8,5 стотинки.
Цената на топлинната енергия от 1 кг дървесни пелети е 8,57 стотинки,

която се получава от:

- 360 лв/тон с ДДС
- 5 kwh калоричност
- усвоени 4,2 kwh от отоплителното съоръжение

360 лева : 1000 килограма = 0,36 стотинки за 1 кг пелетки
36 стотинки : 4,2 kwh = 0,0857 лв за 1 киловат

Климатик или термопомпа на нощна тарифа все едно не съм споменавал.

Внимавайте какви пари отделяте за пелети и не учете производителите на високи цени. По какъв начин пелетирането на слънчогледови обелки приключва с крайна цена 150-180 лева, а на суровината от дървесина двойно повече. Разбирам че дървесината е много по-скъпа като суровина, но чак пък двойно ... Онези цени от 490-500 лева за тон швайнхофер хич не желая и да ги гледам.
turbocharged - специалист
https://www.energo-pro.bg/bg/Dejstvasht ... vi-klienti
1 kWh нощна ел енергия струва 0,121404 лв с ДДС
1 kWh дневна ел енергия струва 0,21948 лв с ДДС
Хайде смятай пак. В бъдеще цената ел енергията ще скочи многократно докато се изравни с тази на EU. Тези цени в момента са на издихания. Само нощем ли ще се отопляваш?
andy_forresite - майстор
Аз съм към ЧЕЗ, а там цената се оказа дори още нагоре. От 01.07.2016 г Държавната комисия за енергийно регулиране е определила нови цени. Погледнах набързо в един архив колко е нощната и видях 0,085 лв, ама то било старо това че и без ДДС.

По стойността на фактурата изчислих средна цена 18,07 стотинки с всичко (крайна цена) за потребен един киловатчас електроенергия среднодневно. Не мога да се ориентирам колко точно е дневната и колко нощната.

Ставаше въпрос дали да вземе 10 кв котел Кощражева при изчислени необходими 14 киловата, а не дали ще се топля на ток само през нощта. Аз през нощта не се отоплявам, с изключение когато навън стане под -10. Тогава включвах една печка 1 кв на ток за през нощта. Сега с пелетния котел ще си ползвам радиаторното отопление :) .
kuuuuuul - майстор
Преоразмеряването на системите за отопление е остатък от миналото когато основно се използваха дърва и въглища и бяха на ниски цени.Това време отмина и всичко поскъпна.Пелетите изобщо не са евтини и всяко преоразмеряване води до преразход в последствие.Ако котела е с по малка мощност от максимално изчислената може в евентуално няколко много студени дни (не повече от седмица) нормалната тем. в помещенията да падне с 2-3гр но до сега не съм чул някой да е умрял от студ при +18гр.Ако се наложи подпомагане на ток в този период това ще е несравнимо по евтино от разхода на преоразмерен котел през отоплителния сезон.
syncho - майстор
nandrolon написа:
Привет, относно тази обява http://www.ebay.com/itm/Pellet-Boiler-K ... Swd0BVu3cJ

Котелът е 10 КВ, изчислил съм че ми трябват 14. Оправдано ли е да се вземе нещо по-хубаво, но на добра цена което ще се задъхва понякога ( пренебрежимо от гледна точка на комфорт) предвит че 20 КВ цената е с 50% отгоре.

Както и оправдано ли е да се избере 20КВ при положение че повечето време ще работи на половина и по-малко от мошноста си и от там разходът и кпд-то няма да се оптимални.
Извинявай, че се съмнявам в способностите ти, но как си изчислил, че ти трябват 14кВ?
nandrolon - специалист
Благодаря за коментарите.Смятам кубатурата x 60.Без бойлер при това положение.
syncho - майстор
Вземи си 10кВ. При положение, че ще сменяш дограма като за начало, а после и изолация би трябвало да ти е достатъчно за сега. Стига котлето реално да дава 10кВ, а това да не му е брутната мощност.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: