• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Хитро и евтино :lol: айде реализирай го.Визирам че не е евтино , иска -топлообменник , няколко помпи ,електроника :wink: .Това с топлообменника го забрави , освен директния буфер който е най разпространен и най елементарен и сигурен , може да ползваш и пвц буфер който ще индиректен по налягане -или в него ще навъртиш серпентина от мед или неръждаемо гофре.
kalin72 - майстор
Защо да забравя топлообменника? Той не работи ли двупосочно, когато се наложи? Защо да има нужда от помпи, за да преодолеят съпротивлението на топлообменника ли?
filmatoplo - майстор
:) Драсни схемата да видим -колко е възможно. :wink:
kalin72 - майстор
Кво да й драскам на схемата, там, където трябва да е буфера, е топлообменника, в пластмасовия съд. Все едно топлообменника е серпентина. И толкова. Защо няма да работи това? Ако трябва, и помпа ще се сложи, и пак ще е по-евтино от буфера...но пък дали има КПД-то му...
Но в случая с топлообменник се усложнява системата, а пък разликата в парите едва ли е огромна, за да не се сложи буфер :)
VLADO66 - майстор
Разсъждавам на глас(поправете ме):От топлообменника чрез помпа(отделен кръг без напор) се подава в пл.съд отдолу.Като падне t в с-мата,със същата помпа се подава вода чрез тръба отгоре на съда(циркулация)към топлообменника.
filmatoplo - майстор
По вашите начини е невъзможно , по време на работа на инсталацията през 2 минути потоците през топлообменника ще се сменят , особено ако има трипътен смесителен вентил преди радиаторната помпа и не само.Аз знам как да го направя но не си заслужава сложнотията :wink: за една камина .Най добре директен буфер.
jorkataG - специалист
Да не искате да кажете че и пластмасов буфер става?
Какъв е тоя пластмасов буфер бидон ли е кво е?
Ако е така Да си зема един бидон 120 л обличам го с топлоизолация и ето ти буфер.
filmatoplo - майстор
Нали пиша че не си заслужава .
kalin72 - майстор
Филма, какво стана в 1000 литровия буфер? Цена, състояние? Че ще се наложи да купувам скоро, не може да треперим при всяко качване на водата в бойлера на 90 градуса....
kalin72 - майстор
Какво мислите за следното:

Sizing these at 40-60 times the boiler’s output in litres, e.g. to calculate the accumulator size for a 25kW boiler multiply 25(kW) x 40 = 1000 litre tank, or 25kW x 60 = 1500 litre tank). The larger the tank the more heat it is able to store. 59 kW/hrs of usable heat are available with every 1000 litres, therefore a 2000 litre tank would be able to store 118kW/hrs.

Накратко, буфер с обем 1000 литра е ОК за котел около 25 квт, и ще отдаде 59 квт на час, но питането ми е за колко време ще са достатъчни тези 59 квт на час, и как да изчисля къщата ми от каква нужда има?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Възможен ли е този вариант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: