Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
dradonov
- напреднал
Ок де , но за да се случи това въздуха трябва да се премести от съда в колектора , единствения начин това да стане за който се сещам е едновременно с оттичането на течността въздуха да се движи на горе по същата тръба при което няма ли опасност от получаване на въздушни тапи в тръбите на колектора ?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Дали не е възможно при определено сечение на тръбите да се получи изсмукване на течността над РС нагоре през панела вместо надолу, подобно на точенето на бензин от резервоара?
Мисля че никоя самоделка не е направена така, но пък оригиналните на Вайлант май са тъй, понеже изрично се изтъква каква тръба трябва да се ползва - 10х0.8,и ако се ползва друга производителят не носи гаранция за работата

dradonov
- напреднал
Да ясно, че това е ефекта , който трябва да се получи , въпроса е дали аз мога да си направя моя вертикален плосък сънсистем да работи по този начин
.
Това което ме притеснява е , че самата система на тръбите в колектора не позволяват да се случи този ефект и ще се получават въздушни тапи в колектора. В смисъл, че не е една тръба навита в колектора а две главни отгоре и отдолу свързани с няколко по малки между тях.

Това което ме притеснява е , че самата система на тръбите в колектора не позволяват да се случи този ефект и ще се получават въздушни тапи в колектора. В смисъл, че не е една тръба навита в колектора а две главни отгоре и отдолу свързани с няколко по малки между тях.
LazarGanev
- "Велик майстор"
И аз мисля, че панелите тип "лира" не са подходящи за тази схема. Преди години бях се запалил доста по тази система и мислех да се хващам да експериментирам, за да стигна до тайните, ама после се убедих че няма смисъл да гоня Михаля. Човек като усвои в достатъчна степен тайните на стандартната система под налягане разбира, че всъщност предимствата на Дрейн бек системата се изпаряват едно по едно
. Тоест - една добре направена система под налягане с нищо не отстъпва на добре направена Дрейн бек система, дори им някои предимства.

fbr
- майстор
LazarGanev написа: Тоест - една добре направена система под налягане с нищо не отстъпва на добре направена Дрейн бек система, дори им някои предимства.За да работи добре, дрейнбек системата, въобще не е необходимо да е "добре" направена, т.е. дуракоустойчива до немай къде. Няма никакви изисквания за тръби, колектори и т.н. Единственото условие е, помпата да е под нивото на дрейнбек съда, и може да ги сложиш навсякъде по трасето, стига да е под нивото на колектора, за да има самоизточване. Когато съда е на горещата тръба, единствения недостатък е, че съда е с по-висока температура и следователно загубите по-големи. Вайлант могат да си имат изисквания за какво ли не, физиката е важна в случая, а физиката е важна в случая, само и единствено с условие да няма обратни наклони по трасето, които да възпрепятстват самоизточване до капка на системата.
dradonov написа: Това което ме притеснява е , че самата система на тръбите в колектора не позволяват да се случи този ефект и ще се получават въздушни тапи в колектора. В смисъл, че не е една тръба навита в колектора а две главни отгоре и отдолу свързани с няколко по малки между тях.Когато помпата пълни колектора, няма как да напълни едната тръба на лирата, а другите да останат празни, (пак скачени съдове). В противен случай, всеки един притежател на локално отопление, би трябвало да се притеснява, че водата ще върви през единия глидер на радиатора, а другите ще останат пълни с въздух.
Ето една по-опростена картинка, за да добиеш представа.
Прикачен файл
Drainback_small.jpg (22.04 KиБ) Видяна 2747 пъти
dradonov
- напреднал
За пълненето да , мен изпразването е това което ме притеснява.
Докато изтича течността мн лесно може да остане въздушен мехур в горната част на някоя от тръбичките на колектора , тъй като въздуха и течността реално трябва да си разменят местата през един и същи път . Поне така си го представям, може и да разсъждавам грешно.
Твоят колектор тип лира ли е ?
Докато изтича течността мн лесно може да остане въздушен мехур в горната част на някоя от тръбичките на колектора , тъй като въздуха и течността реално трябва да си разменят местата през един и същи път . Поне така си го представям, може и да разсъждавам грешно.
kalin72
- майстор
Моите колектори са тип лира, Ezinc алуминиеви, не виждам защо се притесняваш ако остане малко вода в колекторите? Спазвай наклона към дрейнбек съда, и това е. Останалата вода в колекторите се събира в серпентината на бойлера, и както Лазар спомена, физика за 8ми клас 
А и ако искаш да си 100% защитен срещу замръзване, напълни системата с 30% пропилен гликол.

А и ако искаш да си 100% защитен срещу замръзване, напълни системата с 30% пропилен гликол.
fbr
- майстор
dradonov написа:За пълненето да , мен изпразването е това което ме притеснява.Грешно разсъждаваш, когато помпата спре, водата се връща обратно през помпата в съда, а въздуха от съда се качва в колектора. В колектора не остава никаква вода. Опитай се да задържиш вода в обърната бутилка с дупка на дъното. Когато наклоните са спазени в системата не остава и капка вода. Моя е лира, и няма, а и не може да има грижите за които се кахъриш. Връщането на водата в съда става за под 2 минути. А като имаш предвид, че при спиране на помпата след работа, системата е с по-висока температура, т.е. въздуха в съда е с по-високо налягане, и тя много бързо изтласква водата от тръбите и колектора.
dradonov
- напреднал
fbr написа: Грешно разсъждаваш, когато помпата спре, водата се връща обратно през помпата в съда, а въздуха от съда се качва в колектора.Ахаа , ето от къде идва заблудата ми , аз мислех че течността се източва от топлия край, като се получава ефекта на точенето на бензин с маркуч

Всъщност Лазар още на първия път ми подсказа принципа , но аз така бях зациклил на това , че източването става през топлия край, че изобщо не виждах логичния отговор.
В такъв случай освен, че трябва да спазвам наклона, трябва ли тръбите да са точно определен размер за системата и верно ли, че след като направя системата обезвъздушителите и възвратния клапан ми стават излишни т.е. да ги махам ?
kalin72 написа: А и ако искаш да си 100% защитен срещу замръзване, напълни системата с 30% пропилен гликол.Правя го най вече срещу прегряване, системата ми е с антифриз така или иначе , така че замръзването не ме притеснява.
Последна промяна от dradonov на пон юли 28, 2014 4:33 pm, променено общо 1 път.
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература