• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Физика за 8-ми клас:
http://ucha.se/watch/2465/Skacheni-sadove
dradonov - напреднал
Ок де , но за да се случи това въздуха трябва да се премести от съда в колектора , единствения начин това да стане за който се сещам е едновременно с оттичането на течността въздуха да се движи на горе по същата тръба при което няма ли опасност от получаване на въздушни тапи в тръбите на колектора ?
Дали не е възможно при определено сечение на тръбите да се получи изсмукване на течността над РС нагоре през панела вместо надолу, подобно на точенето на бензин от резервоара? :wink: Мисля че никоя самоделка не е направена така, но пък оригиналните на Вайлант май са тъй, понеже изрично се изтъква каква тръба трябва да се ползва - 10х0.8,и ако се ползва друга производителят не носи гаранция за работата
dradonov - напреднал
Да ясно, че това е ефекта , който трябва да се получи , въпроса е дали аз мога да си направя моя вертикален плосък сънсистем да работи по този начин :).
Това което ме притеснява е , че самата система на тръбите в колектора не позволяват да се случи този ефект и ще се получават въздушни тапи в колектора. В смисъл, че не е една тръба навита в колектора а две главни отгоре и отдолу свързани с няколко по малки между тях.
И аз мисля, че панелите тип "лира" не са подходящи за тази схема. Преди години бях се запалил доста по тази система и мислех да се хващам да експериментирам, за да стигна до тайните, ама после се убедих че няма смисъл да гоня Михаля. Човек като усвои в достатъчна степен тайните на стандартната система под налягане разбира, че всъщност предимствата на Дрейн бек системата се изпаряват едно по едно :). Тоест - една добре направена система под налягане с нищо не отстъпва на добре направена Дрейн бек система, дори им някои предимства.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Тоест - една добре направена система под налягане с нищо не отстъпва на добре направена Дрейн бек система, дори им някои предимства.
За да работи добре, дрейнбек системата, въобще не е необходимо да е "добре" направена, т.е. дуракоустойчива до немай къде. Няма никакви изисквания за тръби, колектори и т.н. Единственото условие е, помпата да е под нивото на дрейнбек съда, и може да ги сложиш навсякъде по трасето, стига да е под нивото на колектора, за да има самоизточване. Когато съда е на горещата тръба, единствения недостатък е, че съда е с по-висока температура и следователно загубите по-големи. Вайлант могат да си имат изисквания за какво ли не, физиката е важна в случая, а физиката е важна в случая, само и единствено с условие да няма обратни наклони по трасето, които да възпрепятстват самоизточване до капка на системата.
dradonov написа:
Това което ме притеснява е , че самата система на тръбите в колектора не позволяват да се случи този ефект и ще се получават въздушни тапи в колектора. В смисъл, че не е една тръба навита в колектора а две главни отгоре и отдолу свързани с няколко по малки между тях.
Когато помпата пълни колектора, няма как да напълни едната тръба на лирата, а другите да останат празни, (пак скачени съдове). В противен случай, всеки един притежател на локално отопление, би трябвало да се притеснява, че водата ще върви през единия глидер на радиатора, а другите ще останат пълни с въздух.
Ето една по-опростена картинка, за да добиеш представа.

Прикачен файл

Drainback_small.jpg
Drainback_small.jpg (22.04 KиБ) Видяна 2747 пъти
dradonov - напреднал
За пълненето да , мен изпразването е това което ме притеснява.
Докато изтича течността мн лесно може да остане въздушен мехур в горната част на някоя от тръбичките на колектора , тъй като въздуха и течността реално трябва да си разменят местата през един и същи път . Поне така си го представям, може и да разсъждавам грешно.
Твоят колектор тип лира ли е ?
kalin72 - майстор
Моите колектори са тип лира, Ezinc алуминиеви, не виждам защо се притесняваш ако остане малко вода в колекторите? Спазвай наклона към дрейнбек съда, и това е. Останалата вода в колекторите се събира в серпентината на бойлера, и както Лазар спомена, физика за 8ми клас :)
А и ако искаш да си 100% защитен срещу замръзване, напълни системата с 30% пропилен гликол.
fbr - майстор
dradonov написа:
За пълненето да , мен изпразването е това което ме притеснява.
Докато изтича течността мн лесно може да остане въздушен мехур в горната част на някоя от тръбичките на колектора , тъй като въздуха и течността реално трябва да си разменят местата през един и същи път . Поне така си го представям, може и да разсъждавам грешно.
Твоят колектор тип лира ли е ?
Грешно разсъждаваш, когато помпата спре, водата се връща обратно през помпата в съда, а въздуха от съда се качва в колектора. В колектора не остава никаква вода. Опитай се да задържиш вода в обърната бутилка с дупка на дъното. Когато наклоните са спазени в системата не остава и капка вода. Моя е лира, и няма, а и не може да има грижите за които се кахъриш. Връщането на водата в съда става за под 2 минути. А като имаш предвид, че при спиране на помпата след работа, системата е с по-висока температура, т.е. въздуха в съда е с по-високо налягане, и тя много бързо изтласква водата от тръбите и колектора.
dradonov - напреднал
fbr написа:
Грешно разсъждаваш, когато помпата спре, водата се връща обратно през помпата в съда, а въздуха от съда се качва в колектора.
Ахаа , ето от къде идва заблудата ми , аз мислех че течността се източва от топлия край, като се получава ефекта на точенето на бензин с маркуч :) , но така през помпата всичко си идва на място. Благодаря за разяснението .
Всъщност Лазар още на първия път ми подсказа принципа , но аз така бях зациклил на това , че източването става през топлия край, че изобщо не виждах логичния отговор.
В такъв случай освен, че трябва да спазвам наклона, трябва ли тръбите да са точно определен размер за системата и верно ли, че след като направя системата обезвъздушителите и възвратния клапан ми стават излишни т.е. да ги махам ?
kalin72 написа:
А и ако искаш да си 100% защитен срещу замръзване, напълни системата с 30% пропилен гликол.
Правя го най вече срещу прегряване, системата ми е с антифриз така или иначе , така че замръзването не ме притеснява.
Последна промяна от dradonov на пон юли 28, 2014 4:33 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: