• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iceheart - специалист
Трябваше да сложиш и цени та да се стреснат хората. Нека аз да го направя :) . РВА 17 - 3-17кв. = 5190 лв. РВА 25 - 5-25 кв. = 6999 лв. :? Малко е множко......
LazarGanev - "Велик майстор"
Множко, множко, колко да е множко? В тази цена влиза и бойлер за 500лв,т.е. цената на котела пада на 4700. Вярно, че е повече от котлите, за които става дума в тази тема, ама пък няма база за сравнение. Конструкцията е копирана от италианските котли и камини - с подаващ шнек в горивната камера, който служи и за самопочистване - новите пелети избутват старите. Има отсекател, който предотвратява обратния огън. Контролера също е перфектен - има 3 датчика - на котела, на бойлера и на стайната температура и модулира по тези температури - това аз го срещам за първи път. Управлява и втори шнек, който да зарежда гориво от по-голям бункер. Има дори и дистанционно управление - е колко трябва да струва такъв котел? :)
ПП. Има добре организирана сервизна мрежа
ПП2 А, и да не забравяме и факта, че с ниската си минимална мощност се превръща в котел, който най-добре пасва на едно жилище.
iceheart - специалист
Не споря за предимствата и други такива, това което казвам е стойноста на отоплителната система започва от там нагоре. Колко хора познаваш които са готови да отделят 7000-10000 лв. за 80-130 м2 жилище. Криза е...... :)
fox_vt - майстор
Не подценявайте минималната мощност :!: Горелка която има диапазон 3-15 да речем е много по гъвкава от другите и както инверторния климатик е много по икономична.На максимална мощност ще работиш само при първо палене после икономията се усеща.Трите хода на всички са ясни,а ниската мощност на запалката и самопочистването са допълнителни + сове към КПД то.
tokbatak - специалист
LazarGanev написа:
Аха, явно си с Ватерланд :) . Всъщност аз не си спомням да съм се изказвал против тази горелка - просто се бях удивил на факта, че потребителите трябва да се допитват до интернет форуми за да получат някаква информация и да могат що-годе да си настроят горелките сами. Това за мене изобщо не е нормално, но щом ти си на мнение, че потребителят трябва да се човърка - нямам нищо против. Освен това съм изразявал учудване, как 40кВт горелка може да се монтира на 100м2 жилище и да се смята за нормално да работи на 10% от номинала. Всеки, който малко разбира от топлотехника знае, че под 30% КПД пада вече главоломно. Колкото до това дали съм монтирал - не, не съм и не смятам за нужно да я предлагам на клиента, дори материалната изгода да е по-голяма. Това не означава, че я плюя, не искам да бъда разбиран погрешно :)
100m2 жилище как ги сметна 4кВт. Според мен би трябвало да са около 15кВт.
Споделям мнението че масовия потребител не трябва да настройва горелки, но има и изключения-запознати с материята хора, любознателни личности и др. Не мисля обаче че десетина човека са критерии за това че притежателите на Ватерланд си настройват сами горелките. Нима в България има само 10 горелки Ватерланд. Това че настройките при тази горелка са отключени стои зад факта че има хора които пипат по настройките и задават въпроси тук. Ако имам ГП25 защо да питам тук като нищо не мога да променя по настройките. По добре да викна техник.
Имам познати които взеха Фероли. Фирмата я монтира - работеше идеално. Взеха да пипат и я докараха до 150 кг на ден от които един чувал в пепелника. Ако бяха питали тук за настройки и какно да правят, щяхте да си кажете че фирмата ги е оставила да си правят сами настройките, щото със сигурност нямаше да си признаят вината за проблема. Каква е гаранцията че хората с проблеми тук не са си ги докарали от главата - пипнали тук пипнали там и накрая те нищо не са правили - горелката е фалшива.

P.S. Според мен тук се развива една много грешна теория - 40кВт, 10%, под 30% КПД главоломно пада, минимална мощност, номинална мощност - това е една игра на думи която обърква хората. Една горелка на пелети безпроблемно си работи и на 4кВт и на 40кВт с КПД 95%. Когато се зарежда гориво за 4кВт си работи на 4кВт съответното и за 40кВт и при правилни настройки КПД-то си е почти еднакво. Пелетната горелка има долен праг не заради КПД-то, чисто физически е трудно да се поддържа стабилно горене с пелети под 4кВт, като тук отношение има и размера на чашката.
feikot - специалист
Приятели,спешно ме интересува мнението ви за котел и горелка Фероли,че ми излязоха с оферта.По-добри ли са от ватерланд като обслужване и качество и къде са в групата на ватерленд и ерато,моля ви,че до няколко часа трябва да съм взел решението.Благодаря
tokbatak - специалист
feikot написа:
Приятели,спешно ме интересува мнението ви за котел и горелка Фероли,че ми излязоха с оферта.По-добри ли са от ватерланд като обслужване и качество и къде са в групата на ватерленд и ерато,моля ви,че до няколко часа трябва да съм взел решението.Благодаря
При тях всичко е на късмет. Един колега има такава, след като му я настроиха няма проблем - вече зима и половина. Но познавам друг който след две години мъки я изхвърли и си взе друга марка.
То това за късмета е при всички де!
feikot - специалист
За това бързам и да попитам тук,но от мненията,които чета,май като дявол от тамян да бягам.Не ,че сигурно и ватерленда е толкова стока,ама поне по това,което пише и тук и като цена...

Аз на евтиното много вяра му нямам и като се стигне до там,да се купува евтино,гледам поне да не е най,LazarGanev,моля за мнение при сравнение на фероли и ватерланд,като експлоатация и амортизация,защото се бях закрепил на комплекта S40,но сега избухнаха с оферта тия от фероли,ама за пари не ми се иска да се подлъгвам.
tokbatak - специалист
И двете може да си ги бъзикаш ти. Установи се че ватерланда има проблем с по дребните пелети - прескача по някоя в пепелника - особено при първоначалната доза. Иначе като горене се справя добре. Лесно се настройва. За котлите дошли от Дакона пасва на оригиналната врата.
Феролито има подобен проблем с прескачащи пелети. не съм виждал колко са но казват че били малко. Ако прецакаш нещо може да върнеш заводски настройки. Този с проблемите смени 2 фотосензора, вентилатор и накрая малко след гаранцията му изби някаква платка и реши да я изхвърли. Колегата обаче почти 2 зими я ползва - нищо не се е счупило.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: