Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
tihomir123 написа:
Здравейте от 1 седмица съм с пелетен котел Грейко Експерт 20 и горелка Грейко РБ20.Може ли да ми дадете някакви настройки различни от автоматичният режим фабрично зададен с цел намаляване на разхода сега в това топло време ми гори 30-40 кг пелети на денонощие?
Затвори прозорците бре :lol: Шегичка. Направил съм едно файлче с което можеш да правиш експерименти с настройките. http://dox.bg/files/dw?a=7b3bfec8ce
Трябва да измериш колко ти пуска шнека за час (мериш за 6 мин. и умножаваш по 10) и да въведеш полученото. За по-топлото време може да си направиш мощностите 15/10/5 например. Две от величините на които изчисляваме са почти неизвестни :lol: калоричността на пелетите и КПД на системата- обикновенно данните са завишени от производителя, но табличката е улеснение за експериментите
Последна промяна от bai_bradyra на нед окт 08, 2017 10:39 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
bai_bradyra написа:
Направил съм едно файлче с което можеш да правиш експерименти с настройките. http://dox.bg/files/dw?a=7b3bfec8ce
Виртуално шише за файлчето работи коректно лесно и бързо. :partyman:
bai_bradyra - специалист
gnt69 написа:
bai_bradyra написа:
Направил съм едно файлче с което можеш да правиш експерименти с настройките. http://dox.bg/files/dw?a=7b3bfec8ce
Виртуално шише за файлчето работи коректно лесно и бързо. :partyman:
Що виртуално :axe: Шегичка. :partyman: :partyman: :partyman:
tihomir123 - специалист
gnt69 написа:
tihomir123 написа:
Здравейте от 1 седмица съм с пелетен котел Грейко Експерт 20 и горелка Грейко РБ20.Може ли да ми дадете някакви настройки различни от автоматичният режим фабрично зададен с цел намаляване на разхода сега в това топло време ми гори 30-40 кг пелети на денонощие?
Кажи още малко де какво топлиш, по колко часа, до каква температура с какви пелети. Иначе настройките са ясни. На първа степен 5кв. на втора 10 и на 3-та 15кв. това за топлото време.
Отоплителната ми площ е 105 кв.м. 10 см. външна топлоизолация, термоглави на всички радиатори мощноста на системата на по глидерите е 16,5 кв.Пелетите са букови отоплявам само вечер по 4 часа в това време иначе не се спира до края на отоплителният сезон подържам 25 градуса
gnt69 - майстор
Ненормален разход. Виж имаш ли изпадали неизгорели пелети в пепелника. Иначе по таблицата за настройките на колегата ги направи и пак сподели. По какво контролираш температурата и каква е температурата на водата.
kalin72 - майстор
Имам чувството, че тия 30-40 кг пелети на денонощие са написани колкото да има нещо написано...мисля си, няма шанс за 4 часа работа горелката да изгори 40 кг пелети.
Та, или 4те часа работа не са 4, или 30-40 кг пелети не са толкова :mrgreen:
Su-37 - специалист
Това са сметки за 6 дни х 4 часа работа = 24 часа (денонощие). Аз така го разбирам.
За подгряване на водата трябват едни 3 кг пелети. След това започва отоплението с тях. 6 пъти х 3 = 18 кг заминават за подгряване на чорбата.
Отделно производителят е заложил високи стойности за първоначалното зареждане и работните мощности като презастраховане. Намали първото зареждане от 90 на 65, свали секундите за зареждане на 2,2; 3,5 и 5 секунди и кажи как е.
По 4 часа горене не може да се определи коректно разхода. Той няма да е малък. Освен да стопли водата трябва стопли и стаите колкото и да не е студено все още. До поддържащ режим не може да се стигне, не и за дълго. Същото е като да караш кола градско и да сравняваш с някой със същата кола, която се кара извън града. На мен ми гори 15-18/100 в града и 7,5-8 извън. Пак гори много докато загрее и т.н.
Последна промяна от Su-37 на пон окт 09, 2017 10:17 am, променено общо 1 път.
За моженето- може да ги изгори и 20ката, ама колко е ефективно усвояването.....въпреки,че котела е с голяма топлообменна площ и сякаш може да вземе повече от 20 киловата.
РБ 20 съм я карал с ок 7 кг. на час, без да изпадат неизгорели, ама голяма вихрушка става и пушека доста горещ.
Освен това, човека се топли като с котел на дърва или кюмюр, с тия 4 часа горене. При следващия старт пак почва от 0, демек неефективно.
С малко оптимизация и Буфер за есен и пролет и нещата ще си дойдат на мястото.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 09, 2017 11:48 am, променено общо 1 път.
Sasho82 - помощник
Здравейте, искам да попитам някой имал ли е проблем с аларма за грешка,, Fan Error"?Имам стаен Термостат Salus и когато изключи от него нормално преминава в режим на потдържане на огъня който е настроен 50 мин. Вместо това работи в този режим около 5-10 минути и след това започва едно пиукане с мигане на грешка , гасене и отдолу на латиница Fan Error.Вентилатора минава от 15% както е настроен за потдържане на 58 и горелката започва да се гаси.Накрая изгасва и не може да тръгне на ново от темостата.Алармата си остава да мига...Горелката е нова Грейко РБ30 и това се случва на 1вия ден след пуска.Ще бъда Благодарен много, ако някой може да каже какво се случва. :?
phantom_ - специалист
При поддържането да не би оборотите на вентилатора да са малко и той да спира,и да дава грешка?И нормално ако я даде да не може да тръгне докато не се изчисти грешката.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: