• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
А бе тока не евтин при нас ,ами е скъп при тях. Специално Германия въобще не са критерий - те си надуха цените заради соларите и освен това си имат топла връзка за газ с Русия. Нашите тук се мъчат да ги имитират ,само дето им нямаме нито парите, нито акъла, нито връзките с руснаците. Защо не имитират Франция за тока? България е производител и износител на електричество ,а нашите политици всячески се мъчат да лансират други (вносни) горива и после се чудят къде да пласирват нашия ток. Пълна тъпотия.
torbalan - Дървен философ
Zoro5 написа:
...а нашите политици всячески се мъчат да лансират други (вносни) горива и после се чудят къде да пласирват нашия ток. Пълна тъпотия.
Я кажи какви други горива освен "вносни" имаме в България? :)

Сега погледнах - и във франция е почти два пъти по-скъп тока от тук...
Zoro5 - специалист
torbalan написа:
КПД на ТЕЦ на въглища в най-добрия случай е 35 - 40% (нашите са били стари, още когато са ги строили, лошо са поддържани и т.н., все фактори които свалят КПД)..
Термопомпите променят коренно сметките. ТЕЦ-овете могат да правят и когенерация. Да не говорим за емисиите и замърсяването от централна спрямо домашните системи. С това твърдо гориво ще се издушим в градовете.
България е най-големия производител на мед в Европа , правили сме двигатели , компресори , правим ел.апаратура - все неща поддържащи електричеството - защо ни е нещо друго? Руснаците си имат газ ,американците нефт, германците въглища... да ама ние си имаме електричество - защо се водим по чужд акъл?

За горивата - имаме уран (но не щем да го ползваме). Имаме въглища, които стават само ток. Имаме вода . Имаме растения (дърва и отпадъци) ,но те трябва да се ползват само като вторичен отпадък ,а не да се горят директно. Всичко това става за ток. Ако наблегнем на електротранспорта ще спестим и много петрол. Варианти много ,но няма кой да ги мисли, защото трябва бачкане, а не далавера с комисионни.
Сега какво правим - бухаме руски газ и петрол и плащаме милиарди. Добре, ще сменим руснаците с американци и азербайджанци и какво - милиардите пак ще си изтичат от нас ,само че в друга посока?
torbalan написа:
Сега погледнах - и във франция е почти два пъти по-скъп тока от тук...
Това къде го гледаш? Имаше един сайт на Евростат с цени ,но не се сещам как беше..?
Последна промяна от Zoro5 на пет май 20, 2016 6:44 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Горите, които унищожаваме докато се греем с тях, разни отпадни пластмасови продукти (шишета, туби, кофички от кисело мляко), старите кухненски шкафове, бюфети, гардероби, изгнили пейки, зайчарници, някой счупен от бури клон, части от стари покриви - изгнили ламперии, летви, дъски, греди, храсти и дървета саморасляци, отпадъци от дървообработващи цехове, дървесни стърготини (след рязане на дърва за огрев), стари гуми, оборски тор смесен със слама като едни големи добре изсъхнали кюфтета ...
BobyD - напреднал
andy_forresite написа:
Затова или ще се преборя за котел, или си оставам на печката с водна риза и ще си ма`ам от големети пелети по 15 санта диаметъра и 30 см дълги с ръчно подаване :-D
Ама не може така бе ... баси... кви сте такива вие през 2 мин ме застрелвате с нещо...
какви са па тия 15х30 пелети за ръчно подаване дето ги измисли и каква е файдата от тях?

ел котлето го изоставих тотално като идея - на сърце мие но явно не и на джоба
км 4500-5000 за качествена пелетна не мога да отделя, та дилемата ми е да си взема за 500 лв една камина на прити или да брулна 3500 за пелетна, която ще ми спети само част от хамалуването, но ероятно ще ми трови нервите по други параграфи... а опита ми показва, че колкото пъти съм взел нещо по-евтино винаги съм сгрешил и затова клоня към хамалогията на твърдото гориво

хубавото е, че от цялото това четене последните дни разбрах че сам съм се набутвал с горенето на въглища не само не съм пестял, а напротив излизало ми е по-скъпо и много по-мръсно от дървата, 10 кубика дърва по 2000 kW са 20 000 колкото ми е потреблението и струват 500 лв, а аз давам толкова и горница според годината само за въглиша... така че ако остана на камина с твърдо гориво пенсионирам въглищата и си спестявам още 300-400 лв.

но тия големи пелети ми привлякоха вниманието за вечерно време - дървата държат по 2 часа, айде 3 според зависи, но това ако гори по-продължително е идеално да набъкам пецата и да си легна без да го мисля. :partyman:
kalin72 - майстор
какви са па тия 15х30 пелети за ръчно подаване дето ги измисли и каква е файдата от тях?
Мисли метафорично :) Чисти и прости цепеници :mrgreen:
andy_forresite - майстор
:) Да не се пошегува човек. Всъщност имах предвид горивото, което си горил и ти до този момент - дървата :-D Не си ли слагал пънчета 15 см дебелина на 30 см дължина ахахах.
Аз също съм обмислял по-голяма камина, с голяма врата, която да поема от "големите пелети" :wink: . Проблемът ми е в комина. Много е нисък и е тесен, има много креозот и в най-големия студ навън сме с дебелите пуловери, а някои и с якетата. Една година се запали и щях да запаля и къщата. Тръбата най-отгоре е метална. Беше станала цялата толкова червена, че чак можеше да се вижда през нея. Печката е малко киловати и с този комин крета, обаче като монтирам някоя 5+15 и не само ще се осмърдя на пушек, ами отиде белия таван и ще е студено вътре. Котел на твърдо гориво ми е неудобен. Ще падне голямо пренасяне и слугуване и като тегля чертата няма да има смисъл от цялото тичане. До склада са ми 25-30 метра в едната посока.

Като знам колко трудно те разубедиха от електрическия котел, просто не знам защо се дърпаш от пелетна камина. Хайде на бас че ще ти хареса, ще си много доволен и ще се чудиш защо не си преминал на това отопление досега след като си имал възможностите. Разходите ще са наполовина на ток и ще е по-топло. Камината, знаеш, създава уют. Ако 3000 са ти много, голдън файър е 1850. Само че получаваш толкова, за колкото си платил, да знаеш. Като си препатил с евтини покупки, па вземи я от сайта за 3150. По-скъпо не знам къде я има, но ако високата цена те успокоява, да взема да потърся другаде. При късмет ще я намерим за 4 бона :)
Christo - майстор
Не цитирам много точно, но смисълът беше този: "Разочарованието от ниското качество остава дълго след като радостта от ниската цена е забравена". Не бива да се лъжем(и да лъжем автора на темата): Ако си купим Голф за 500 лева, ще се возим на него, няма да е Мерцедес. Камина за 1000+ лева не е камина ами допълнителен проблем. Нали ще я купуваме да се топлим с нея, не да се правим на монтьори и заварчици в студа.
BobyD - напреднал
помислих че говориш за тия екобрикети ли ги водеха какво беше и се зачудих що не съм се сещал за тях

не знам що съм леко предумеден към пелетите, може би щото има доста теми от рода на тва не гори, онова пуши, другото нагаря, третото е некачествено, а и все пак системата е сложна с доста компоненти и иска поддръжа - да си ставам близък с още един майстор... стига вече в телефона имама повече майстори отколкото приятели- като цяло чета и ми се създава впечатление за не много читава работа ще разпитам тия дни ще трябва да ида и до някой магазин да погледна що за чудо е това

Ето и докато пишех и Christo го е казал много точно...

и дебело искам да подчертая, че аз още съм фен на ел. котлето - това е моето отопление, па вие си обяснявайте колко било неефективно и нямало файда - само трябва да измисля как да си вдигна дохода, за да си го позволя :lol: :supz:
Zoro5 - специалист
Ел.котлето не е неефективно , ами просто не е "гъвкаво" като уред , при условие, че имаш много други ел.варианти. Първо ,че е единичен голям товар (не знам колко и как се регулира). Второ ,че трябва да се вгражда в инсталация (другите ел.уреди не трябва). Трето ,че вземеш ли го си става вечно твое, дори и да решиш да се откажеш от това отопление - много е специфично. И накрая сигурно ще струва повече от другите ел.уреди с аналогична мощност. Вече има доста модерни ел.отоплители с индикации, дистанционно, таймери и т.н. Стига да си съгласен на сметката за ток.
За акумулиращия ефект който търсиш ( например при маслените радиатори) всъщност този ефект е минимален и изначално идеята на тези уреди не е да акумулират ,ами да намалят температурата на повърхността (да не пари). Например маслото в радиаторите е за да разнесе топлината от реотаните към голямата външна повърхност , подобно на водата в парното. Акумулиращия ефект само измества нещата във времето - по-бавно изстива ,но и по-бавно се затопля.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: