• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hoвoceлckи - майстор
А синьото? Затваряш ли изходния кран на Виадруса , когато работи Грейкото?
astroka - специалист
До сега тази система е работела безупречно , да не забравяме! За мен проблема е в настройка на горелката и трипътния или смесващ вентил. Така и не разбрах последно как да го наричам. Може да се окаже в играта да влези и помпата. Според спецификацията която колега беше споделил , тя сега работи на принципа PP2 за двутръба система. Макар да се замислям. От тавана тръгва тръба и захранва радиатор от втория етаж, същата слиза и захранва радиатор на първия етаж. Изходящата тръба на радиатора от втория слиза отделно на първия и се събира с изходящата от него и така в мазето идва като събираща. Ама как ги обяснявам само
astroka - специалист
Hoвoceлckи написа:
А синьото? Затваряш ли изходния кран на Виадруса , когато работи Грейкото?
Затворен си е, няма да го грея и него я. за синьоното, ми това е пак събираща от старата част на къщата. От нея Виадруса е захранен и на същата се захранва и Грейкото но с по малък цол.
Hoвoceлckи - майстор
Тази стара част отоплява ли се?
По червената (въпросителна) казваш е събрана от двата етажа "студената"?
astroka - специалист
Да, отоплява се на всякъде, има изолация на всякъде и дограма. И на червената е събираща от новата част. Всичко си работи така от 93год. без проблем. Сега единствената промяна е вързаното Грейко , както съм показал със снимки. Вързано да качва там където качва и Виадруса и взима вода от там където и стария. Единствено тръбите са по малки , което е видимо. След връщането на вентила , водата под котела изчезна, май наистина е била конденз. Но пък без него топлеше на всякъде, макар да не може да направи градуси повече от 54-55, това за 5-6 часа работа на котела.
Hoвoceлckи - майстор
Споменах, че не ми харесва "колектора" - тръбата, в която влизат разните "студени" от разни места. Опасявам се, че там се получава дърпане на вода основно от втория етаж (поради специфично по-малко съпротивление; точката от която се взима за помпата ... и действието на трипътния вентил). За стария котел е вече събрана ... Бих препоръчал да се вземе за помпата (новия котел) с тройник от мястото, където влиза непосредствено студената във Виадруса. Това "образно" - за да обясня съмнението ми в "студения колектор".
astroka - специалист
Hoвoceлckи написа:
Прикачен файл:
връщата.jpg
Тази (с червената въпросителна) ли идва от долния етаж? На мен не ми харесва "колектора" събиращ "връщащата се вода" и точката, от която се взима за към помпата.
Значи Тази от която взима студена да се измести с 50-60см към Виадруса, така вече наистина ще има всичката събрана вода както и стария. Ако съм те разбрал правилно. Защото в момента тази белязана в червено и тази която се вижда на 1/2" влизат след захващането на студената за Грейкото.
kuuuuuul - майстор
И аз имам подобен проблем, при мен с-мата е отворена с котел на твърдо гориво Демрад 24кв + ТП 18кв и добавено Грейкото 20кв.Подовите греят щото си имат отделни помпи,но радиаторите не.С-мата е с една помпа UPS 25/60 м/у смесителния и котела и загрява много бавно за мен един от проблемите е огромния воден обем на котела 85л за подгряването на който се хаби излишна енергия.При последната проба на Р2 - 8кв поддържаше 65-67гр и с часове не вдигна повече.Предполагам че смесителния (Херц на 55гр на 63 би трябвало да затвори)не затваря малкия кръг и се губи дебит.Ще опитам първо да вдигна тем. в котела,ако не стане ще добавям втора помпа.Със стария котел при тези тем. става баня на всякъде.Явно Грейкото като котел не е доизмислено :?
шоп - майстор
kuuuuuul написа:
Явно Грейкото като котел не е доизмислено :?
Убеден съм, че проблема не е в Грейко.

Куууул, 85 литра не са минус, а плюс. Хората дават пари за буфери. Ти тази енергия не я губиш, напротив: инертността помага за по-оптималното горене на всички твърдотопливни котли ( в това число и пелетни)

Подържам мнението на Новослески. За мен проблемите и на двама Ви са от неправилно или не балансирано свързване.

Руска рулетка е да включиш 2-3 източника на енергия или консуматора и всичко да тръгне на 100%

В такива случаи се използват хидравлични изравнители, разединители, балансьори или по руски гидро стрелка.

В съседна тема коментирахме. Филма е запознат. Дадох линк относно теорията и как да си направим сами такъв.

Моята хидро стрелка е неръждаем водосъдържател от 120 литров бойлер.
В нея отдават енергия:

-руски котел на твърдо гориво 45 киловата
-6 секционен Виадрус с горелка екоенергия 35 киловата
-самоделен зидан котел сигурно е 80-100 киловата. Гори цели метровици.
-термопомпа около 30 киловата.
-соларна система

Всичко може да работи в паралел, последователно или едно след друго.

Лазар преди време бе дал схема на топлинно колело. На руски топлинное колцо. За мен отлична система, която не е позната в Бг. Изпълнява същата роля като хидрострелката.

За съжаление и едното и другото са капитални промени и не се правят в началото на отоплителният сезон.
Hoвoceлckи - майстор
Е с това трябваше да започнеш :) Ама как да знаеш с какво да започнеш като трябва с ченгел да се вади информация за положението :-D Е, все пак се напредва ... с предположенията.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Обезвъздушаване на локално парно без кранове и обезвъздушители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: