• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yordanpopov - напреднал
Това моят "Франкенщайн" комин.
Изображение[/img]
Изпълнението е следното, а Вие ще ме кажете дали логиката ми е вярна.
Ламарината отгоре е сложена поради това, че от четенето от форума ми се наби в главата, че топлия комин е хубав комин. Затапих го с ламарината,като пробих десетина дупки за да има все пак някакво движение на въздуха. Самия димоотвод съм го хванал през комина на две места със скоби за улуци. За да съм абсолютно сигурен и да си вържа гащите още един път, че няма да се приплъзне надолу димоотвода, реших да прекрам през него една шпилка Ф12 (такава имах 50 см) я прекарах през димоотвода за подпре ако случайно тръгне. За да не се клатушка напред назад го вързах с метални опашки и няма мърдане.
Два пъти пробвах котела, единият път в горещ слънчев ден. Другата проба беше неволна. През деня го разглобявах да го чистя обстойно и след чистенето съм забравил да му изключа захранването. Помни си седмичните настройки и се беше включил през нощта около 00:00 часа. Около 3:30 всички бяхме будни и потни. Водата в радиаторите на 60 градуса, а климатика сложен на 18 градуса . Та, дърпа си Ф80-то и засега грешка няма. При двете проби котела работеше малко над 3 часа. Спя спокойно. :-D[/b][/b]
naster - майстор
А защо не с твърд иноксов комин и перлит?
ves-ko - специалист
Сложи на цялото това някакво покривче, за да не се пълни изолацията с вода при валеж. Мократа изолация (вата) е НЕизолация :-)
yordanpopov - напреднал
пет авг 28, 2020 10:35 amnaster написа:
А защо не с твърд иноксов комин и перлит?
На първо място това, че ми потреперват краката от високото и ми се струваше непосилно да взема 15 парчета по 1 метър и отгоре на покрива да ги снаждам,облепям с алуминиево тиксо на всяка връзка. Другото ми притеснение беше, ако бях избрал варианта с метровките, като стигна на 7-8 метър и някъде се отдели някоя връзка и падне надолу в комина. Мислех да ги пристягам на всяка връзка допълнително със скоби. Накрая като ударих чертата имам да правя по 3-4 операции на всяка връзка горе на покрива. Твърдо не е за мен. Относно перлита твърдо не желая да слагам, тъй като се надявам до 2-3 години да дойде газ до вкъщи. След 5-10-20 години някой ще реши да ползва комина и ще ахне като си отвори розетката. Не желая да създавам излишно напрежение с комшиите още повече, че сега нямам никакви проблеми с тях с запушването на описаният комин.
naster - майстор
Сглобяването става едно по едно, като се спускат постепенно, а снаждането става със скоба със шплент - здрава и сигурна връзка. Играх го същия филм, но с ф160 - скобите са супер надеждни, а сглобяването в/у двускатен покрив ставаше за секунди - няма тиксо, няма дивотии. За перлита разбирам, просто е евтин и лесен начин за изолиране.

Прикачен файл

komina.JPG
komina.JPG (57.27 KиБ) Видяна 1358 пъти
чет авг 27, 2020 5:19 pmyordanpopov написа:
. :-D
Юхууу, супер!
Щом сега тегли, през зимата анкерирай масата и другите мебели! Само за прелита и конденза нещо ме съмнява, но дано ламарини те помогнат!
Горе би могъл да завршиш комина по солидно.
шоп - майстор
пет авг 28, 2020 11:04 amyordanpopov написа:

След 5-10-20 години някой ще реши да ползва комина и ще ахне като си отвори розетката. Не желая да създавам излишно напрежение с комшиите още повече, че сега нямам никакви проблеми с тях с запушването на описаният комин.
Ами Вие вече сте създали напрежение и проблеми на съседите!
Дано не съм лош пророк...но...
ф80 сега тегли,защото е чисто нов. След 2-3 месеца сажди мизерия и конденз ще почнат проблемите. Гюле не може да се пусне! Дано не трябва да вадите гофрето при -20 и сняг на покрива. Искрено пожелавам да няма проблеми, но лошото на отоплитепните системи е, че дефектират зимата:-))) В най-големият студ...по празници...
yordanpopov - напреднал
пет авг 28, 2020 4:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет авг 27, 2020 5:19 pmyordanpopov написа:
. :-D
Юхууу, супер!
Щом сега тегли, през зимата анкерирай масата и другите мебели! Само за прелита и конденза нещо ме съмнява, но дано ламарини те помогнат!
Горе би могъл да завршиш комина по солидно.
"Ма мое ли такова нещо ? " Трифонов вече може да не се съмняваш, а направо да бъдеш сигурен за конденза.
Изображение
Връзката между гофрето,което стига до покрива и тръбата в жилището явно не съм я направил както трябва. Трябва да избера някакъв преходник или негорящ силикон или нещо друго, с което да я направя качествено. Вчера запалих за първи път след пробите от преди месец(драми нямаше тогава) и сега като текна през връзката. Уж съм го увил добре с качествено алуминиево тиксо ама явно аз съм се издънил. Тъй като, гофрето е 80мм и тръбата е 80мм ми беше малко трудно да ги надяна както трябва, но уж стана.Скоба сложих и тиксо, ама нейсе. Сега ще търся накякъв подходящ преходник, ще увия здраво и така. Драмата с много конденз обаче си остава. За два часа май се насъбра 200 мл.
Изображение
Svetoslavoff1 - майстор
Не знам защо, но аз не виждам снимките, както и да е . Та ако снадките са по пътя на конденза, а не по пътя на дима и ако има хоризонт у-ци, са с наклон, силикони,ленти, бандажи биха били (почти) излишни.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Отопление на жилище" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: