• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Sybev - напреднал
чет яну 08, 2026 6:43 pmRakeem написа:
И аз ги гледах китайците, но машините на Елтерм ми вдъхват повече доверие и са на сходни цени, пък и ако нещо се счупи реагират в рамките на ден-два с части.
Точно Елтерм работят с една от добрите китайски марки. Случайно си писах с китайски техен представител и ме свързаха след това с Елтерм. Наистина хубавото е, че имат много резервни компоненти и веднага реагирват ако нещо се случи иначе трябва да чакаш китайците да ти пратят резервни части след месец/два. Най-вероятно предлагат и други модели, но не съм запознат с асортимента им на машини, така че, мнението ми да се счита като допълнителна информация.
В крайна сметка избрах не марката, която Елтерм предоставят, а друга, но да кажем, че тяхната ми беше втория избор.

Поздрави
Rakeem - напреднал
Интересно, доколкото знам Елтерм сами си сглобавят машините.
Иначе за китайците е важно кой е дистрибутора, респективно монтажника и съпорта тук.
Лазер беше казвал, че Никотерм са сериозни в това отношение, така че ако си ги взел от правилното място, надали ще имаш големи грижи.
Впрочем, ти сам ли ще си проектираш инсталацията, този, който ти продава ТП не държи ли да се изпълни по техен проект?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък апелирам да не слагате китайските термопомпи под общ знаменател, защото е много подвеждащо и непрофесионално. Има китайски термопомпи от различни ценови категории и различни технически и технологични нива. Има такива, които имат много сериозно представителство у нас, има и такива, които си ги купуваш заради цената и се молиш да не се повредят. Midea и Gree също са китайски, но са далеч, далеч напред с материала. Освен последните две супер марки, аз имам опит с две нискобюджетни марки. От едната съм монтирал 6 бр. за няколко месеца, от които 5 се оказаха с проблеми, като едната се наложи да я сменя малко след като и приключи гаранцията. Другата бюджетна марка се държи много по-добре засега. Монтираните през последната година машини ги държим на постоянен мониторинг през Wi-Fi, коригираме ако забележим неправилна експлоатация, така че и ние, и клиентите са доволни. Е, скъпите марки нямат нужда от такъв мониторинг, но всяко нещо си има цена. На Sybev термопомпата тук е към 5600лв, добре, той я поръчал от Китай малко по-евтина термопомпа, която ше дойде след 3 месеца, ако и се случи авария, дори и китаеца да уважи гаранцията - още 3 месеца за доставка, а през това време ко прайми, кат махнем и пелетарника. От сърце желая да не се случва такъв вариант, но риска си го има, че не и малък
Rakeem - напреднал
Под китайски ТП на бг пазара визирам единствено Pellasx, не ги знам как са, но доста ги хвалят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, ето още едно потвърждение, че отдавна вече не е правилно да се ползва понятието "китайска термопомпа", тъй като всеки влага в това понятие различен смисъл и си говорим, без да се разбираме. Под това понятие някои разбират "евтина", други разбират "no name", нови, неизвестни и т.н. Преди под "китайска" се имаше предвид Midea и Gree, после излязоха на мода Crystal - хем евтини, хем добри, после и те поскъпнаха, излязоха други, "още по-китайски като Foshan, Guang Teng, после SPrSun, Niko Therm и т. н (със сигурност има много, които пропускам или не съм чувал). все по-нови и малко известни. Pellasx колко да са синоним на "китайска"? Те са полски бранд, които си поръчват продукцията а китайски прозводител, но пък цените са все едно са правени в Европа. Нещо като нашите Crystal, които са също вече с европейски цени :cool:
Sybev - напреднал
Аз съм потребител и като такъв съм на подобно ниво. Не си позволявам да коментирам и споменавам марки. Дори последното ми мнение го написах с притеснение как би се разбрало, защото това е част от бизнеса/работата на добри хора и се страхувах да не подведа някого. В интерес на истината от всичко изчетено, само хубави неща знам за фирмата и предлаганите марки от тях. В кайна сметка всеки си прави сам рисърча и си взима решенията. Така и аз, четох претеглях нещата и реших. За споменатата сума от 5600 лв за 16 кВ сплит система не намерих в България, може би ако бях, щях да си остана местен купувач. Разбира се, взех машината под тази цена, но щях да пренебрегна разликата, осигурявайки си бърза доставка и евентуална призната гаранция, защото да си призная не съм се интересувал, дали някой би ми признал гаранция ако не направи монтажа собственоръчно. В случая имам 5 годишна гаранция при дефектиране на машината и заменянето на проблемния елемент с нов, като всичко включително и транспорта се поема от продавача. Обявеното време на доставка е от 1 до 2 месеца. Условието е, да не е в следствие на човешка грешка. Надявам се никога да не стигам до тук, защото всичко може да се изкриви и да се тълкува в интереса на продавача.
И на въпроса на колегата Rakeem, продавача каза, че инсталацията трябва да бъде по схемите, написани в ръководството, една от които е и споменатата преди няколко страници с буфер разделящ системата на два кръга. Та мисля сам следвайки схемата и четейки тук форума да подкарам машината.
Rakeem - напреднал
Няма как да не се споменават марки, след като те са базовото нещо в системата, от чието качество зависи дали ще стоим на студено.
Така че е хубаво да се споменат кои са качествените 'китайци', SPRSUN ги бях забравил, но също ми бяха в списък, в ребрандиран вариант.

Тъй като и аз сам ще си изграждам системата, не защото съм голям майстор(само две инсталации имам зад гърба си и две ВИК), а защото опитът ми с майстори, пряк или косвен(отзиви от близки и познати) е по-скоро негативен(куцо, кьораво, сакато стана майстор) и не знаеш на какъв ще попаднеш, а кадърните са кът с график напред.
Споделям моята схема, която съм начертал и по която ще градя своята отоплителна инсталация, отворена за критики и съвети.
Прикачен файл:
thumbnail.jpg
thumbnail.jpg (44.03 KиБ) Видяна 104 пъти

Откъм страната на ТП съм сложил магнитен филтър, има и ЦП, която може да е вградена и ще отпадне(тръби на ф40 ППР Стаби).
Сложил съм ВК(мисля за SWING за най-малко съпротивление) на топлата от ТП, да не връща през нея към ТО, нямам другаде, тъй като не мисля, че е нужно.
На буфера отгоре ще сложа манометъра, предпазния клапан и обезвъздушител(обезвъзд. ще има и на колекторите), на топлата при ВК не знам дали има смисъл, тъй като там не виждам къде може да направи джоб.
От страната буфер-радиатори, ще имам два термометъра на вход-изход да следя делта т.
Подаващата към ОТ ще е ф40 до тетката и от там две разклонения по ф32, на които ще закача двете ЦП, по една за всеки кръг(не намерих подходящ буфер с по два входа-изхода на едно ниво и за това съм приниден да го правя така, кръговете са сравнително балансирани, ЦП ще са идентични, така че не мисля, че ще е проблем, а и ф32 към ф40 смятам е ок).
Връщата ще е аналогична, след разклонението ще разширителния съд(10% от общия обем, далеч от ЦП), пълначка и у-филтър.
".....кандисах, мама, сандисах".

Започвам да се съгласявам, но не е зле да погледнеш.
viewtopic.php?f=10&t=70881&p=1210666&hi ... i#p1210666
Би могло да се окаже още по-просто и удачно.
Sybev - напреднал
пет яну 09, 2026 10:37 amRakeem написа:
Помисли за още 3 ВК:

1. На връщащата вода към външното тяло - ако ТП е спряла, понеже ти е зареден буфера и консумираш от него, може да има паразитен поток през буфера към ТП на връщащата линия създаден от двете помпи на вторичния кръг.
2 и 3 - След двете циркулационни помпи на вторичния кръг - ако и двете помпи са спрели понеже всичко по отоплителната инсталация е затворено, а ЦП на ТП работи и зарежда буфера, тогава може да върти през радиатори/конвектори, особено пък ако прави дефрост помпата и имаш някой радиатор без терморегулиращ вентил и може да го охлажда, а така с ВК гаранция ще смуче само от буфера.

Защо си сложил 2 циркулационни помпи след буфера, а не една преди колетора - два етажа или....?
Rakeem - напреднал
пет яну 09, 2026 11:26 amSybev написа:
пет яну 09, 2026 10:37 amRakeem написа:
Помисли за още 3 ВК:

1. На връщащата вода към външното тяло - ако ТП е спряла, понеже ти е зареден буфера и консумираш от него, може да има паразитен поток през буфера към ТП на връщащата линия създаден от двете помпи на вторичния кръг.
2 и 3 - След двете циркулационни помпи на вторичния кръг - ако и двете помпи са спрели понеже всичко по отоплителната инсталация е затворено, а ЦП на ТП работи и зарежда буфера, тогава може да върти през радиатори/конвектори, особено пък ако прави дефрост помпата и имаш някой радиатор без терморегулиращ вентил и може да го охлажда, а така с ВК гаранция ще смуче само от буфера.

Защо си сложил 2 циркулационни помпи след буфера, а не една преди колетора - два етажа или....?
Имаш право за ВК на входящата към ТП, макар и хидравлично разделени може да се случи нежелан поток при спряла помпа на ТО, който да ми изстудява водата от буфера и евентуално да обърка ТП, ще сложа и там.(Макар че като се замисля, май ЦП на ТП не спира работа при работеща система).
За ВК на отоплителния кръг мислих да сложа, но реално там не ме притеснява, че хипотетично би имало циркулация при неработещи ЦП, тъй като реално те няма да работят, единствено при първоначалния пуск на системата, докато ТП загрее буфера, после ще работят постоянно, а ако усетя нежелана циркулация ще врътна крановете на топлата преди помпите.
Да точно така, имам два отоплителни кръга, всеки с отделни колектори, единият на 1ви етаж(в сервизното), а другият колектор на 2рия, като към него има 1 радиатор на 3ти етаж.
Ако сложа една по-мощна помпа, ще трябва задължително да сложа и по един баланс ветнил на всеки колектор, а цената на качествен такъв доближава цената на ЦП, така че по-добре с две помпи и да си балансирам с тях(пък и ако някоя се счупи, поне единия кръг ще работи).
пет яну 09, 2026 11:05 amТрифон П.Трифонов написа:
".....кандисах, мама, сандисах".

Започвам да се съгласявам, но не е зле да погледнеш.
viewtopic.php?f=10&t=70881&p=1210666&hi ... i#p1210666
Би могло да се окаже още по-просто и удачно.
Благодаря, ще я погледна темата.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: