Качествен пелет е този който има топлоотдаемост от или над 4.5 кВ мощност за килограм и оставя минимални количества пепел след своето изгаряне. Точната пропорция е когато са направени от иглолистна дървесина без листа и кори от дървета. Важна е и влажността на крайния продукт, която е според някакви си стандарти, въпроса е дали отговаря на тях. Истина е че има недоразумения на котли и камини приспособени да изгарят пелети. При всички случаи КПД трябва да надвишава 90%, помпата да се включва автоматизирано (над 50°) и котела да може да варира в няколко степени на работа (не само 2, или гасне пали)...
Има много скъпи котли (със сигурност доста качествени и икономични) и вече българско производство на котли и камини, които са изцяло със италианска автоматика.... Проблем за българския пазар си остава некачествения пелет и несигурността в пазарната му цена, както и неговите доставки. Недостатък е и складирането им, едва ли не трябва да си ги държиш у вас или в краен случай в гараж или спесиално сухо помещение, защото пият влага и се съсипват/разграждат...
Има много скъпи котли (със сигурност доста качествени и икономични) и вече българско производство на котли и камини, които са изцяло със италианска автоматика.... Проблем за българския пазар си остава некачествения пелет и несигурността в пазарната му цена, както и неговите доставки. Недостатък е и складирането им, едва ли не трябва да си ги държиш у вас или в краен случай в гараж или спесиално сухо помещение, защото пият влага и се съсипват/разграждат...