• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 162
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joropet - напреднал
Привет, вчера установих за мой ужас, че за 15 дни съм изразходил около 415 м3 газ :x . Това остойностено е около 450 лв по нови цени. Температурата която се достига максимално в помещенията е 20 градуса, при зададена темепература на котела в граници от 65 до 70 гр. Както може да предположите това си е даже некомфотно. Живея в София, в тристаен апартамент , ново строителство 2007 година, с изложение юг-запад. Имам поставена ПВЦ дограма, както и външни ПВЦ щори. Ползвам 24 kw газов котел HERMANN Eura Top за БГВ http://www.alpis-bg.com/index.php?optio ... &Itemid=17 и отопление, към който са свързани четири радитора, два по 14 глидера(височина 50 см) за помещение от 40м2, един 10 глидера - помещение 17м2, още един 10 глидера - помещение 15 м2 и лира с мощност 500W. Как да постъпя за да оптимизирам температурата, а и сметките? Вчера идва човек да гледа и ми каза че ще е добре да увелича глидерите, но това от своя страна дали ще намали консумацията на газ, при положение, че се увеличава количството вода в системата. Просто незнам...Явно, нещо не е изчислено както трябва. Котела поддържа зададената темепратура, радиаторите не се пипат, а в стаите е студено. Опитах да увелича темепературата до максимума за котела, но ефекта бе неначителен - повишение с половин градус. Моля за вашите съвети, защото не се търпи.
Прилагам план на жилището
http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be ... 35/planjpg.

Предварително благодаря за помощта.
Последна промяна от joropet на пон яну 19, 2009 7:11 pm, променено общо 2 пъти.
Takezo Sensey - модератор
Предполагам е нормално ...
Не че предполагам а е нормално.

За помещението от 40 квадрата ти е необходима топлинна мощност от 6700 - 7000 вата.

Тези 7000 вата двата радиатора по 10 глидера на Н500 , НЕ могат да ти дадът по никакъв начин .

Едни от най добрите радиатори (глидери) са HELIOS при Н500 събират 580 грама вода.И дават 165 вата и температура на водата над 60 градуса. При това за температура в помещението около 20 градуса - което си е меко казано студ.

За голямото помещение от 40 квадрата при стандартна височина 2.50-2.60 имаш 104 кубика по 65 вата = 6760 вата делено на 165 , за да получиш броя на глидерите = 40.96 глидера :idea: - ПОНЕ ....


За малкото помещение , 17 квадрата по 2.60 = 44 кубика по 65 вата = 2860 делено на 165 = 17.33 глидера :idea:

И последно аз за 14 квадрата ползвам 15 глидета на Н500 при идеална изолация. :!:


Дано да си ме разбрал правилно :)


Единственното нещо което те спасява е ДОБАВЯНЕ на глидери .Колкото повече толкова пониска може да бъде тем. на вх. вода оттам и по малко газ :idea:
joropet - напреднал
takezo написа:
Единственното нещо което те спасява е ДОБАВЯНЕ на глидери .Колкото повече толкова пониска може да бъде тем. на вх. вода оттам и по малко газ :idea:
Благодаря, свързах се вече с майстора за нови глидери, дано да има нужния ефект.

Това изчисление 60 вата/кубик, не е ли с презастраховане. Все пак това не е панелно жилище :o , ужким има изолации, дограми и там подобни..
Takezo Sensey - модератор
Жоре виж сега : 65 вата на кубик дори и да е презастраховане нека да го имаш ....тъй казват Руснаците при "средна" изолазия 65 вата на кубик - Те знаят най добре как да се стоплят . :)

Нека малко да имаш запас , та като стане навън минус 12.7 както тази сутрин да има кое и как да компенсира .

Вече споменах , че аз ползвам 15 глидера на Н500 за 16 квадрата - при "добра" изолация ....Ти предцени твоята по добра ли е , а именно :
Къщата ми е близнак което автомачитно означава че 2 от стените са му вътрешни :idea:
- 2 те външни стени са ми дебели само 55 сантимера , ( 2 реда единична тухла) :wink: + 3 или 4 см . външна изолация (не помня вече колко е) :) ....ПВЦ с Ка стъкла , вътрешни роло щори .

Отоплявам с камина , и нали се сещаш че тя по някое време изгасва ....сутринта в стаята ми е не по малко от 18-20 градуса - нямам почти никакви загуби :!:

Ти си в ново строителсто ОК , 5-те см. което си е класика за външна изолация не е кои знае какво - имайки впредвид че миминума е 8 см :wink: .

При повече на борй глидери ще може да ползваш така нареченото нискотемературно отопление което ще рече темп. на изходящата вода 40-45 градуса - последвано от по малък разход на гориво :idea:
Та тъй :wink:
joropet - напреднал
Разбрах. :-D

Все пак изразих мнение на лаик.

Поздрави!
Master_Kenobi - V.I.P.
joropet написа:
Това изчисление 60 вата/кубик, не е ли с презастраховане.
За бързо "любителско" изчисляване се приема мин. 50 вата/кубик. при много добра изолация. Така че 20-тина процента презастраховка не са излишни. Щом си от 2007 год. жилището не е ли още в гаранция? Мисля, че инвеститора трябва да добави глидерите. Всъщност, ако ти го е продавал с тях, де. Не знам.

Лазареее, къде си! Дали пък проблемът не е в това. :?
joropet - напреднал
За съжаление, радиаторите ги купувах сам, имам предвид бяха извън цената и то по мое желание, защото бяха заложили панелни. Фирмата която инсталира котела изчисли нужните мощности и съответно монтира това което имам сега.

Между другото, като се зачетох в препратката от по-горе забелязах, че измервателните устройства в блоковете би трябвало да се поставят по етажите, а в моя случай са на една тераса към стълбището, която реално си е на открито. Излиза, че ако газта променя състоянието си при температури под +7 гр, то следва да се взима предвид времето навън и да се правят корекции. При студено време в каква посока ще са те- Намаление или увеличение?
Takezo Sensey - модератор
Ал. радиатор има висок КПД , демек мн. бързо ти охлажда водата . Аз повече харесвам панелните , ама т'ва друга тема . :wink:
joropet - напреднал
Да ти кажа честно, доста се чудих между панелен и алуминиев, но вече е късно. :?
Takezo Sensey - модератор
Аз "хранех" две панелни чудовища с приосъединителни размери на Н 600 , единия трипанелен на 1800 мм. Другия двупанелен на 2000 мм. едно слабо , слабо ДИПЛОМАТ-че с мощност 9 квт. водната риза+ 5 от топлоотдаване.

Т'ва си е направо геройство , имайки впредвид е тези Квт. си ги пишет е така колкото да има нещо .

Та тогава системата ми беше около 60 литра и много бавно изтиване , когато камината загасне през ноща . :idea:
Изходящата вода не беше толкова студена , както е сега при ал. глидери.

Обаче чух и Аз за ал. радиатори но бяха много пари ( не че сега са по малко) .....и не можех да си позволя да ги имам.:cry:

Но нещеш ли случайно чета обява :

"ПРОДАВАМ 16 глидера на H500 по .....8 лв :shock: , и 18 глидера на Н300 по 6 лв."
......малей викам си еееее тези са "моите" и сега съм модерен ....
Пък пича 'арабия , подари ми и 4 автом. обезвъздушители и 2 термовентила .

Обаче , намалих водата с доста а май не трябваше .И сега не е много добре , по бързичко ми охлажда - но ще го преживея . :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 162

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: