Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср май 29, 2024 3:59 pmliusien написа:
...затова не се сещам каква е идеята ти...
Слънчев панел.
Едната причина да препоръчам сравнително голям и стоящ бойлер е тази.
liusien - специалист
съб май 25, 2024 4:28 pmLazarGanev написа:
Аз не мога да разбера човек....................
Здравей, Лазаре! Определено си прав да се чудиш на "човека" (моя милост), но за съжаление не е майтап! Ще опитам да обясня ситуацията при мен. Преди време, когато купих сега действащия котел, исках максимално бързо да подменя стария дефектирал котел "Де Дитрих" защото предстоеше зима (по спомени). Газовия котел който купих тогава, до днес работи перфектно, но е много мощен за дома ми! Като сложим в уравнението и честото пускане на топла вода, разходът му на газ се умножава многократно и ми омръзна да плащам големи сметки за нищо! Трябваше ми много време да осъзная принципа на работа на едноконтурния и двуконтурния котли... Затова сега съм решил ДА ПОДМЕНЯ НОРМАЛНО РАБОТЕЩ ДВУКОНТУРЕН КОТЕЛ С ЕДНОКОНТУРЕН + БОЙЛЕР!!! Питаш защо търся 200 литров бойлер... Ами, по съвет на Трифон. Малко по-назад в постовете ни от сега, той ми написа следното:
"...Едноконтурен, с минимална мощност. Не зная дали все още се предлага Бош 2500 14 киловата.
Бойлер 200л или леко нагоре..."
Имах идея да търся бойлер с вместимост 150 литра, но след горната препоръка, започнах да търся бойлер с малко по-голям обем. При търсенето в Гугъл, ми излезнаха различни видове бойлери, един от които беше японският. Всичките започваха с цена над 2400 лева, затова запаметих адреса на японския - като давам пари, поне да е нещо (уж) по-добро! Питаш, като нямам пари, защо се хвърлям на бойлер, който е по-скъп от газовия котел... Много просто - всички знаем приказката, че евтиното често става много по-скъпо!!! Аз и за сегашната покупка ги нямам готови парите, а ще потърся помощ от близки хора, но искам като купя нещо, да не мисля, че ще трябва да го сменявам отново след 3-4 години!!!....... Нямам представа за какво време се загрява водата от серпентината, затова мислех да търся по-голям бойлер. Затова питам и търся съвет тук - какво точно да търся?! Газов котел, бойлер - марка, модел, минимална/максимална мощност, вместимост, неръждавейка или обикновен бойлер......... Такива работи. По твой съвет, какво да търся и да купя???!!!
liusien - специалист
ср май 29, 2024 4:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср май 29, 2024 3:59 pmliusien написа:
...затова не се сещам каква е идеята ти...
Слънчев панел.
Едната причина да препоръчам сравнително голям и стоящ бойлер е тази.
Разбрах те! Това ще е хубаво, но за сега не мога да си позволя слънчеви панели! Не ми се обяснява....... С една никаква пенсия - за сега толкова. Ако правилно разбирам, ще е добре бойлера да бъде с две серпентини, нали?! Едната, която е за слънчев панел, няма да се използва докато не купя панел. Гледам около нас, хората слагат по два панела на покрива...
Конфигурацията ще си я прецениш. Важното е да си наясно с опциите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако ще слагаш солар, то 200л е добре, но ако ще е само газовия котел, то няма смисъл от такъв обем. Газовият котел 2-14 на Бош е много добър избор и като мощност, и като цена, и като качество. Аз ти писах, че скоро чистих за сефте 13 годишен бойлер Теси и вътре керамичното покритие не беше мръднало, ще изкара още толкова поне, със сменената ел.част. Бойлерите на Теси 100, 120 и 150л са подходящи за газовия котел и имат еднаква серпентина - 0,7м2, така че който и да избереш от тях е добре, а цените варират от 539 до 669лв - 5 пъти по-евтино от това, което си решил. Освен това тук ел. частта е само резерва не се износва, тъй като работи само серпентина, тя почти не отделя котлен камък. И ако този бойлер те изкара 15-20 години, то с оня за 2500лв след 80-100 години ще си на нула и тогава ще започне да се изплаща. Вярваш ли в това :cool: ? Ей ти линк:
https://tesy.bg/produkti/elektricheski- ... serpentina
liusien - специалист
ср май 29, 2024 6:39 pmLazarGanev написа:
Ако ще слагаш солар.................
Като малките деца съм - вярвам на всичко и го приемам за чиста монета! Не знам и не разбирам, затова се допитвам тук. Намерих газов котел BOSCH МОДЕЛ CONDENS 2500W WBC 14-1 DE 23 МОЩНОСТ 2-14KW, МОДУЛИРАЩА ПОМПА Предполагам, че става въпрос за тази модификация! Има го на този линк - https://www.romstal.bg/%D0%B5%D0%B4%D0% ... RXEALw_wcB Интересно ми е, че само тук пише, че в комплекта има и МОДУЛИРАЩА ПОМПА. Не знам тази помпа я има и в другите котли, или е някаква екстра?! Съгласен съм за бойлера, но не ми хареса, че има ЕНЕРГИЕН КЛАС " С " Това означава, че не може да задържа топлината по-дълго време, предполагам, а това ще кара котела по-често да дотопля водата в бойлера! Дали има по-добри бойлери като ЕНЕРГИЕН КЛАС? И още нещо - ще има ли проблем ако бойлера го монтирам в мазето? В момента то е празно и има достатъчно място за него. Лошото е, че ако е там, той ще е на разстояние около 4-5 метра от газовия котел!
idealist - специалист
ср май 29, 2024 9:55 pmliusien написа:
...... И още нещо - ще има ли проблем ако бойлера го монтирам в мазето? В момента то е празно и има достатъчно място за него. Лошото е, че ако е там, той ще е на разстояние около 4-5 метра от газовия котел!
По-лошото е, ако разстоянието от бойлера до топлия кран на смесителя в кухнята, банята, WC и други е голямо.
liusien - специалист
чет май 30, 2024 6:52 amidealist написа:
ср май 29, 2024 9:55 pmliusien написа:
...... И още нещо - ще има ли проблем ако бойлера го монтирам в мазето? В момента то е празно и има достатъчно място за него. Лошото е, че ако е там, той ще е на разстояние около 4-5 метра от газовия котел!
По-лошото е, ако разстоянието от бойлера до топлия кран на смесителя в кухнята, банята, WC и други е голямо.
Макар къщата да е малка, има две бани - една на етажа, и една в сутерена. Мястото на бойлера в мазето е горе-долу равно отдалечено от двете бани - по около 4 метра. Кухнята - също. Разликата е в разводките на тръбите...
liusien - специалист
Може би, намерих най-добрия бойлер за момента! НЕРЪЖДАЕМ, а и много по-евтин от тези, които намирах до сега!!! Има с лява и дясна серпентина! Цената му е 1 170 лева.

https://shishkov.bg/%D0%B2%D0%B5%D1%80% ... D0%B4.html

Колкото до газовия котел, намерих два модела БОШ 2/14 Кв... Единият е с цена 1 807 лева, а другия - 2 269 лева, но към него имало МОДУЛИРАЩА ПОМПА!!!!!!!!!!! Въпросът ми е, кой от двата да избера? Те са напълно еднакви, като разликата при по-скъпия е в "МОДУЛИРАЩАТА ПОМПА"!!! Каква работа върши тя и защо не е монтирана в по-евтиния вариант??? Ще ви дам линковете към двата варианта за да се ориентирате...

По-евтин газов котел - https://nicemag.bg/product/gazov-kotel- ... -a/2507/bg

По-скъп газов котел - https://www.romstal.bg/%D0%B5%D0%B4%D0% ... RXEALw_wcB
Като търсиш само цената ли гледаш?
Прочете ли написаното с червено?
Попита ли търсачката на форума?

Относно модулиращата помпа, термопомпата ми е с такава, а котела с обикновена- енергоспестяваща. Със сигурност предимството е на страната на модулиращата, но не мога да преценя заслужава ли си разликата в цената.
Има го и момента със "старият" модел. Нормално е да се пусне на промо цена.
Моят го плащах 2019г. над 2000лв.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: