Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср юни 05, 2024 5:23 amLazarGanev написа:
Обади се колцентъра на Бош да ти пратят сереизна фирма, какви са тези "майстори" , дето го гледат и се почесват. Проблемът е елементарен, ама козата си сака пръч. Ако е в региона на Варна - обади се, ще го оправим.
От Добрич съм , ако може дайте номер за връзка ! Благодаря
Привет Майстори!

Имам въпрос относно Котел Bosch Condens 2300 W. Живеем с г-жата в един китен нов апартамент с това котле и мисля, че имам проблем с отоплението на водата - просто я прави вряла. Ситуацията е следната - влизаш под душа, пускаш крана на топлата вода ( чакаш 20 секунди докато дойде) и дотук окей, започва леко топла, топла, вряла, лава, течна смърт. Добре - въртим смесителя да вкара малко студена вода, пак добре - връщаме се на леко топла, пак топла, вряла и тнт. Хайде още веднъж надясно към студеното ( горе/долу смесителя е почти по средата между топла и студена ) и тук става интересното - топлата тотално спира.
Въпросът ми е - аз ли съм кроманьонец и съм грешно настроил котела ? ( на 30 градуса изписва дисплея преди да натисна бутона за вода, иначе като го натисна - пише 35 ( не може по-ниско, отива на OFF)
Или има "чалъм" или проблема може да е друг? ( Инсталацията е котел един кръг без бойлер и втория кръг парно( но парното хем съм го затворил, хем на котела съм го изключил).
Вие докато ползвате топла вода, по същия начин ли сте или просто този котел има нужда от Бошовец да дойде на място?!
LazarGanev - "Велик майстор"
Казваш, че го настройваш ма 35*, а идва вряла? Като дойде вряла вода на душа, калво изписва на дисплея?
liusien - специалист
пет юни 07, 2024 4:49 pmDr.Alfa написа:
Привет Майстори!

.................. Добре - въртим смесителя да вкара малко студена вода, пак добре - връщаме се на леко топла, пак топла, вряла и тнт. Хайде още веднъж надясно към студеното ( горе/долу смесителя е почти по средата между топла и студена ) и тук става интересното - топлата тотално спира.
Въпросът ми е - аз ли съм кроманьонец и съм грешно настроил котела ? ( на 30 градуса изписва дисплея преди да натисна бутона за вода, иначе като го натисна - пише 35 ( не може по-ниско, отива на OFF) ......................
В момента аз ползвам същия котел, но ще го сменя защото за малката къща в която живея, той е много мощен! Да не разводнявам въпросът ти, но пиша заради "феномена", който съм подчертал във въпросът ти... Имаш проблем със смесителя на топла и студена вода! Махни обикновените глави на смесителя и сложи на тяхно място керамични! Имах същия проблем (без този със котела) при смесване на топла и студена вода и когато монтирах керамичните глави, всичко се оправи! Колкото до проблемът с газовия котел, тук има много знаещи хора, които ще ти дадат адекватен съвет! Дано съм полезен с мнението си! :?
PS - Сетих се да попитам още нещо... Пипал ли си нещо по настройките на котела? Ако ДА, но не си спомняш къде и какво, имаш опция ДА НУЛИРАШ НАСТРОЙКИТЕ НА КОТЕЛА ДО ФАБРИЧНИТЕ МУ ТАКИВА!!!!!!!!!!!!!!! Правиш следното:

Натискайте едновременно бутона радиатор и бутона чешмичка, докато не се
покаже L.1.
▶ Натискайте бутона стрелка нагоре, докато не се покаже L.4.
▶ За да потвърдите избора: Натиснете бутона ok.
▶ Продължаваш да натискаш бутона със стрелка нагоре докато не видиш следното показание на дисплея 4-F1 Това е опцията за връщане на газовия котел във фабрично състояние!!!
▶ Избераш и настройваш сервизната функция с натискане на бутон ОК

След като котела е върнат във фабрични настройки, ще трябва по познатия начин да се настроят температурите за парното, а също и за БГВ (битова гореща вода). Ако имаш книжка на този котел, упътването което цитирам, го има на страница 33 като 10.2.4 Меню 4. Ако няма някакъв проблем в котела, трябва всичко да е наред!!! Само това мога да подскажа... Изчакай малко да се произнесат и майсторите тук!!!!!!!!!! Аз съм само обикновен потребител като теб и споделям какво мисля, без да държа на компетентност!!! :)
Последна промяна от liusien на пет юни 07, 2024 7:23 pm, променено общо 1 път.
Същият проблем с два смесителя на двойна мивка в голяма кухня. Бойлерът е обикновен електрически.
Люси, проблемът е при ръкохватков смесител.
liusien - специалист
пет юни 07, 2024 6:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
Същият проблем с два смесителя на двойна мивка в голяма кухня. Бойлерът е обикновен електрически.
Люси, проблемът е при ръкохватков смесител.
Този, който е само с един керамичен смесител в средата му ли? :? Пак в него е проблема! Има гореща вода, леко се усилва студената и постепенно отново става гореща, нали така?! Значи, студената вода не се регулира правилно, щом изведнъж става студена водата! Не ги харесвам новите смесители с централно управление на топла и студена вода! Наскоро завърших ремонт на банята в къщи и сложих от старите смесители за къпане и на мивката! Не съм майстор, но със съветите на един приятел, лека полека се получи нещо прилично и ми харесва! :wink: Мога да кача снимка, но нека да не спамя сега... Сетих се да попитам Dr.Alfa дали е ръчкал по котела нещо за да му предложа това, което сам да си направи. Ще редактирам предният си пост.
пет юни 07, 2024 6:57 pmliusien написа:
...Ще редактирам предният си пост.
Не го редактирай! Така също е полезен.
liusien - специалист
пет юни 07, 2024 6:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет юни 07, 2024 6:57 pmliusien написа:
...Ще редактирам предният си пост.
Не го редактирай! Така също е полезен.
Допълних го... :-D
Привет Майстори!

Извенете за бавния отговор, но все пак няколко дена ( и няколко тона вода по-късно) бяха нужни да следя "адже-ба" какво се случва.
Започнах с предложението на колега - RESET!
До тук добре, 4-5 минути по-късно приключи процедурата и нагласих топлата вода на 35 градуса, а парното да бъде изключено ( и на самите радиатори винтилите докрай затворени).
Струва си да се отбележе, че всички тръби, които влизат в котела са напълно отворени.
Смесители - да майстори, всички смесители в апартамента са този модел ( честно да Ви кажа дали са керамични или месингови не знам, така ги заварих) Долу съм сложил илюстративна снимка, не е точно същия, но подобен.
Изображение

Опитвам се да кача снимки, но не ми се получават нещата, за това ще се опитам да обяснявам подробно. Така, след RESET-a , котела си заработи ( до тук добре), започна да показва на дисплея си ( след като се пусне смесителя на вряло положение) как се пуска пламъка и започва да качва градуси 40/50/60/70/80 и някъде над 85 се изключва и тепературата започва да пада. През цялото време смесителя е отворен и вода шурти. Някъде около 40/45 градуса се пуска отново и същия процес.
Започвам да се съмнявам, че пламъка е доста силен и това е причината да прави тези номера, но ще продължа да следя какво прави.
Лек чалъм - когато пусна смесителя на мивката в банята и съм под душа - рай! Нагласям си смесителя на душа на човешки градуси и всичко нормално. Опитам ли се обаче да се къпя без "чалъм" - проблем. Топло, вряло и тнт ...изключва се и почваме филма отначало.
Алтернативно проблема да идва от смесители и това да кара котела да вдига градуси - да сменям смесители?!
Също така страничен въпрос - за да "заработи" топлата трябва смесителя да е изцяло завъртят на топло и пуснат на макс? Поне при мен е така.
brum - майстор
Звучи като дебита да е много малък или котела да не модулира. Можеш ли да премериш какъв е дебита през слушалката за душ с една кофа и часовник? И на колко градуса ти е студената вода?

Тоя проблем има ли го ако пуснеш топла вода само от чешмата? Там също ли котела цикли в on/off режими или успява да модулира и да докара търсената температура?

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: