Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, Гугъл ме доведе. Не съм имал досег с газ до момента, а новото ми жилище няма Топлофикация. Има изградена газова система и изводи за радиатори. Въпреки това сложих климатици пригодни за отопление, с идеята да имам и двете, и да се топля на което ми е по-добре. Не бих искал да имам вече бойлер за това съм се насочил към двуконтурно котле.

Става въпрос за 100кв тристаен, по един радиатор в 2х14кв стаи и два по-големи радиатора в хол от 38кв. Котлето е през една стена от единствената баня и на противоположната страна на жилището е кухнята, ако има значение.

След всичко прочетено се бях спрял на Viessmann Vitodens 100-W 25kW, но казват, че частите се чакат от Германия, а понякога и специалистите при проблеми. Един от активните хора във форума беше споменал и за платките нещо в друга тема :) Докато Бош от където и да го вземеш, поддръжката от тях я получаваш и има части. Въпреки че гледам работят с оторизирани фирми, и не ми изглежда точно така. Аналогичната цена на Вайсман-а е Bosch Condens 7000i W.

Много бих бил благодарен ако някой препоръча подходящо котле и от къде да го взема с оглед на монтажа, понеже и това се оказа проблем. Навсякъде е пълно с лоши ревюта. Бладогаря ви предварително!
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юни 23, 2024 11:48 pmJuly666 написа:
Аналогичната цена на Вайсман-а е Bosch Condens 7000i W.
Чудя се къде да си запиша тази умна мисъл! Ти по цена ли ги сравняваш котлите :cool: ? А на Vitodens 200 кой е аналога тогава? :-D
пон юни 24, 2024 10:38 amLazarGanev написа:
нед юни 23, 2024 11:48 pmJuly666 написа:
Аналогичната цена на Вайсман-а е Bosch Condens 7000i W.
Чудя се къде да си запиша тази умна мисъл! Ти по цена ли ги сравняваш котлите :cool: ? А на Vitodens 200 кой е аналога тогава? :-D
Както се разбра, нищо не разбирам :) С четене и питане стигнах до Вайсмана, след препоръките да сменя марката това е по което ми стигна акъла да го сравня. Та за това съм тук, ако може някой да хвърли малко повече светлина по случая и препоръча котел и търговец.
vesel - специалист
От кой град си, за да може някой да ти препоръча фирма?
пон юни 24, 2024 4:36 pmvesel написа:
От кой град си, за да може някой да ти препоръча фирма?
Да, извинявам се. От София.
liusien - специалист
Здравейте, майстори! Не съм писал известно време, затова ще опитам да обясня какво се случи при мен. Изпадна ми бойлер неръждавейка 150 литра с две серпентини на ф-ма Елдом на приемлива цена и го купих. Единствено не ми харесва, че е за стенен монтаж, а не стоящ, но...... Дано съм се справил със окачването му и да нямам проблеми! Много се ровихме със жена ми в Интернет да намерим отзиви на хората за бойлерите "Теси" които ми препоръча Лазар. И двамата останахме много изненадани, защото близо 90-95% от мненията на всички писали по форумите, бяха негативни! Накратко, били най-големия боклук, който се продава у нас! Затова решихме да купя този, който вече съм монтирал в къщи! И така... Направих връзките му с тока и входящата студена и изходящата подгрята вече вода. До тук - добре! Обаче, имам проблем с връзването му към газовия котел! Отстрани на бойлера има ШЕСТ отвора... На кои да свържа водата идваща от газовия котел, не знам. Термо датчика, който командва газовия котел, също не знам къде да го монтирам. Гледах клипчета в Ю Туб в които руснаци обясняват връзките, които са направили, но те се отнасят до двуконтурни котли! Гледам, че монтират буфелен съд, клапани, две помпи Грундфос.......... Обясняват, че се ползва горещата вода за радиаторите, но при мен е безсмислено, защото стайния термостат пуска котела да работи за 10-15 минути и го спира! Има ли вариант при който да не се хвърлям в излишни разходи за буфер, клапани и каквото още се монтира покрай тях? Обяснявам си работата така - котела работи докато се достигне зададената температура в бойлера и след това да спре. Когато температурата в бойлера спадне (някой се къпе или в кухнята продължително време се черпи топла вода), термодатчика монтиран на бойлера дава сигнал на котела да достопли водата и пак да спре! Възможен ли е такъв вариант? Ще кача две снимки да се видят страничните отвори на бойлера...

ivanovbg - майстор
Изтегли си от сайта на елдом документацията и връзвай. Имаш две серпентини о два отвора за гилзи за термодатчици. Общо 6 отвора. Ако надуеш лесно ще разбереш.
Не е проблем и връзванетто към газовия. При сина направихме връзването на бойлера последователно на буфера щот сме с подово. Някъде бях пуснал схема тук. Командва се от бойлера или буфера. Бойлера ако падне под 55⁰ пали камината и на 60⁰ я гаси, а ако буфера падне под 35⁰ пак я пали и я гаси на 45⁰. Камината е настроена на 65⁰ градуса на водата. Лятото в на слънчево на другата серпентина.
liusien - специалист
пет юли 12, 2024 4:45 pmivanovbg написа:
Изтегли си от сайта ................
Това, което са дали на сайта, го имам и в документацията на бойлера. Лошото е, че няма схема на връзване. Няма никакво обяснение какви материали са необходими и защо трябва те да са привързани едно с друго. Трябвало да се монтира помпа... Нищо не разбирам! Спомням си, че преди време, когато купувах двуконтурния котел, с който до момента се отопляваме и ползваме топла вода, някой ми беше написал, че монтирането му е по-лесно от едноконтурния котел с бойлер! Всеки случай, не очаквах, че ще гледам бойлера като голям камък и със дни нищо да не мога да направя по него!!! :?
Ако потърся инсталаторска фирма, може ли да ме ориентирате за какви пари могат да ми помогнат хората - някаква приблизителна цена?...
Люси, ужасен си!
Нямаш ли приятели, с различна техническа грамотност?

Щом с дни не си успял, по добре потърси някой, който ще го направи с лекота.

Онзи бил песен за свързване, но плащането не било съвсем музикално! А този?!
Очаква се да е обратно, но се съмнявам, че ще бъде кумулиран негатив.
Не поради възможностите, а поради лош синхрон.

https://www.google.com/search?q=%D1%81% ... e&ie=UTF-8

Има резултати и от "нашата" библиотека.
Ако си мислиш, че като го правиш сам ще идеш само веднъж до магазина за части и после няма да ти останат излишни............не го мисли!
Имам останали фитинги и тръби да сглобя малка инсталацийка.
liusien - специалист
пет юли 12, 2024 8:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Люси, ужасен си!
Нямаш ли приятели, с различна техническа грамотност?.....................
Трифоне, приемам забележката ти! Ужасен съм, защото не знам и искам да се науча! Лошото е, че и вие сте "ужасни", защото не отговаряте на въпросите ми, а само ми се карате! Не съм казал, че издребнявам до някой лев за излишни фитинги и каквото е необходимо още! Просто, не знам какво да купувам, защото нямам отговор на въпроса - може ли да свържа директно бойлера към газовия котел?!... Трябва ли буфер, трябва ли помпа.......... Нямам схема на връзване, а най-лошото е, че не съм купил все още газовия котел!!! Когато го монтирам на мястото на сегашния, вече визуално ще се ориентирам има ли отделни тръби за серпентината на бойлера!... Не разбрах въпросът ти за приятели с "различна техническа грамотност"....... Мисля, че ръцете ми не са там, където не огрява слънцето! Май избързах с писането днес... Трябваше да съм купил котела, да съм го монтирал и чак тогава да пиша. Така и ще направя! Сега спирам да пиша, а когато съм готов с новия котел, ще пиша отново!... Моля да ме извините, че в момента ви губя времето! Приятни почивни дни от мен!!! :)

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: