• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Нека всеки напише с какво се отоплява, колко квадрата е помещението, колко лева плаща за ток или друго гориво и каква температура поддържа. Долен ли е и ако може + и - на неговото отопление. :idea:


Ние сме в офис 30 кв.м. отопляваме се с газова печка - отоплението излиза около 60 лв. месец. Температурата в помещението е около 18 градуса. Не съм много доволен но поне е евтино. Това са плюсовете. А минусите, са че мъкнеш бутилките като хамалин, до печката е горещо, а на 3 метра от нея студено и че много мирише на газ.
от Стефан » нед фев 05, 2006 12:12 pm
Апартамента е тристаен, панелен, около 78 кв.м. Отопление - централно парно. Оставил съм в работа радиаторите в кухнята и хола, с възможност за ръчно регулиране на температурата. В двете спални са физически разкачени/ но са на мястото си/.
Температури: в кухнята се поддържа около 20-22* почти винаги
в хола - когато има някой в хола 20*, когато няма - около 16 градуса
в двете спални - около 16-17 градуса
в банята има лира - около 22-24*
За плащането не мога да кажа, защото се плаща накрая на отоплителния сезон. За миналата година за целия отоплителен сезон мисля, че беше около 300 лв/ не със съвсем сигурен, това е по спомени/
Апартамента не е саниран.
Предимства - равномерна температура по всяко време в зависимост от желанията, възможност за регулиране, винаги гореща вода за банята и мивката. Когато отивам на работа, се намаляма на минимума и температурата не пада под 14*
Недостатъци - човек загубва закаляването, изнежва се и става уязвим на болестите
климатик инвентор 12
помещението , което отоплявам е 3,50 на 5 метра , като тавана от едната страна е 1 м , а от другата е 3.60 ( таванско помещение сме)
не е перфектно- в момента в който почне да размразява веднага се чувства по - студеното.
иначе е ок , даже може да се каже , че съм доволна, защото и прането ми съхне много бързо и може би затова няма изсушаване на въздуха , както се оплакват познати с климатици.
нагласене на 25 градуса
в големите студове температура не е падала под 17-18 градуса
при по топли дни вътре температурата е 22-23 градуса
сметката ми е 110 лева за януари , като бойлера ми е нон стоп включен , хладилник , пералня поне 3-4 пъти в седмицата през деня, и юнга на мивката в кухнята
мисля , че е доста добре
deer, че то само бойлера би трябвало да е около 100лв. на месец. Чул съм че инверторните климатици са икономични ама твоя направо чупи рекордите.
Двустаен,южно изложение!
Два климатика OSAKA ъглови!
Работят непрекъснато на 22С
Вечер паля камината(може малко циганско да има в мен ама печката си е печка).
85лв за ток и 1м/3 дърва на месец
Добре де, Владо, само с климатиците не можеш ли да я поддържаш тая температура? Сега, вярно, че при камината си има романтичен елемент, ама при положение, че имаш вече двата климатика - как ти се мъкнат дърва бе човек? Въпроса ми е има ли нужда или си го правиш за кефа само?
Носенето на дърва не го считам за хамалогия а за фитнес :wink:
А удоволствието да си протегна и стопля краката пред камината(ходя бос и по къс ръкав)не мога да го заменя с нищо.Друга е топлината!Може да е на психическа основа но така го възприемам.Дори мисля че ни е заложено генетично.Все пак прадедите ни са се навъртали около огъня,а не край климатика или радиатора.
Прав е владо.
Топлината от печката/камината е някак по мека и създава уют :)
Определено не мож да се сравнява със радиатор или климатик
от jordanvass » вт фев 07, 2006 12:06 pm
Че е такова усещането за топлината от камината - така е. Щото нали тя освен чрез конвекция затопля и чрез инфрачервено излъчване и топлото го усещаш с тялото си още преди да се е затоплил въздухът в стаята. Но в интерес на истината освен уют внася и пушек в стаята, нали? Аз лично и с пистолет, опрян на главата ми, не бих минал на вариант да мъкна дърва, да внасям с тях боклуци в къщи, да паля огън и да ставам от време на време да го стъквам... Вижда ми се абсолютна отживелица. Виж ако е на вилата и там романтиката е с приоритет - друга работа. Ама това си е мое мнение. Не го налагам на никого.
Според мене ако имаш възможност да си на централно парно - най-добре. В наше село обаче това е немислим лукс и затова съм на другия според мене най-добър вариант - инверторни климатици. Ето - и в най-големите студове тия дни не ми е паднала температурата под 21-22 градуса вътре и не е имало никакви проблеми.
Ако трябва да обобщим истината е в инверторните климатици.
masteradmin написа:deer, че то само бойлера би трябвало да е около 100лв. на месец. Чул съм че инверторните климатици са икономични ама твоя направо чупи рекордите.

ми не знам колко трябва да е , но от 3 месеца бойлера не е спиран
за ноември и декември тока ми е 150 лева като климатика не е работил ноември
декември е 110
и на мен ми се вижда малко , но е факт
освен ако някой в кооперацията не пипа някъде.........
но пък майка ми се отопляват с една акумулираща печка ( и не може да се каже , че е топло), бойлера също не се спира и за януари имат 140 лева така , че ми се вижда реално
от Йордан » вт фев 07, 2006 8:35 pm
Живея в жилище 120кв. м. с тухлена зидария 50см с въздушен джоб в средата плюс имам 10см външна изолация.Пода ми е 5см. дюшеме плюс 1 см ламиниран паркет.Под дюшемето имам 10 см. сгурия и въздух.Прозорците ми са не големи като размер, от ПВЦ са със стъклопакети с така наречените "К" стъкла.Отоплявам се с камина с водна риза.Имам 60 ребра алуминиеви с по 280 милиитра вода в ребро.Цялата ми система без водата във водната риза е 20 литра.Камината ми е "Екватор"14+3 на фирма "Сико", която като изпълнение е добре направена.За да подържам в жилището ми температура от 22 градуса, температурата на водата в инсталацията е около 40-45 градуса( при тази температура дори не ползвам бойлера си към парното, тъй като водата не може да ми го загрее, а го включвам на ток).Това изисква общо взето камината ми да гори слабо(т.е. колкото да подържам огъня) без да и давам форсаж.При така изброените показатели за зимен сезон от 15 октомври до 15 април при 16 часа(всики ден) горене хабя по 20 кубични метра дърва.Ако дървата са влажни разхода скача над 20 кубика. В зависимост от цената на която купувам дървата за сезон сметката ми е 800-1000лв.
Камина с водна риза с екобрикетите е и по чисто а и са калорични
бойлера ми е вързан за камината и на ток рядко го включвам
общо взето съм доволен топрината наистина е друга и не само там където е огъня пък и не изсушава въздуха както климатика :roll: :wink:
от Йордан » вт фев 07, 2006 8:50 pm
Екобрикетите са хубаво нещо.Опаковани в удобни разфасовки,високо калорични, влажност под 7%,продават се на килограм(т.е.купуваме реално количество), почти не отделят пепел,не замърсяват помещението.Лошото е че цената им е от 250 до 300лв. за тон.,един брикет с тегло 2,5 килограма гори за около 50минути,разхода за денонощие е около 30-40килограма.Месечната сметка за отопление с тях е около 250-350лв. която се доближава до цената на отопление с ел. енергия.
Добре де, Osiris, защо смяташ, че климатикът изсушава повече въздуха от радиатора на камината ти? И в двата случая отоплителното тяло е алуминиев радиатор, загрят до 45-50 градуса. Това дали вътре тече вода или циркулира някакъв фреон няма никакво значение. Би ли обяснил по-подробно защо климатикът за разлика от алуминиевия ти радиатор изсушава въздуха и къде успява да скрие кондензиралата вода. Защото аз не съм видял от моя климатик да излиза навън от стаята нито капчица. Трябва да е все някъде тая вода скрита, щом вече не е във въздуха. И как топлината ти е друга дори и в помещенията, в които не е камината? Нещо не ми е ясно. Би ли обяснил?
Отоплявам 110 кв.м панелен апартамент който е на калкан.Живея в него от 1985 г..Температурата в двете външни спални през зимата при работещо парно стигаше най-много до 16 градуса.От стените лъхаше студ който се усещаше дори като заспим.Случи се така че изхвърлих стар хладилник "Мраз" и видях че изолацията му е от стиропор.По това време никой не говореше за саниране и тем подобни работи.Хладилника ми даде идеята,и с хиляди трудности се сдобих със стиропор родно производство от Самоков.В суров вид дебелината на блоковете беше 4 см.С реотан го направих на листове от по 2 см,и облепих панелите отвътре,като го залепих с С-200. Преди това заковах хоризонтални летви през 1м. Покрих със сачак 2см.Ефекта от тази ми изпълнена идея бяха +4 градуса.Сега когато вече започна санирането от алпинисти,отвън положих 6 см стиропор.Вече с 8 см е супер.Сега за отоплението.От тази зима сме с камина с въздушно обтичане,и се видяхме в отопление.Използваме екобрикети на "КАДИ",камината я палим само вечер като се приберем от работа.Гори до към 23:00,слагаме един брикет и лягаме.Температурат в хола и трапезарията се вдига до 27 градуса.При отворена врата към спалните стига до 21-22 градуса.И така до другата вечер.Разходът е 12-13 кг екобрикети на 24 часа.Забравих да пиша че и дограмата е сменена с пластмасова.Какво ще кажете добре ли е?
Супер е, но за съжаление при тези цени на стиропора не мога да си позволя изолация от 6 см при положение, че имам площ "за обличане" на цялата къща около 150 кв. м. Само при 4 см долу горе ми излизат сметките и пак не е евтино. Друго си е едно апартаментче с 1-2 външни стени. Дано и 4-те сантиметра да имат ефект.
от Гост » съб фев 11, 2006 12:11 am
velsi,не ми беше лесно и на мен-75 кв.м,но със заем,горе долу се справих :lol:
Да не е лошо и аз навремето съм цепил стиропор със струна от китара закачена на 2 винта и свързана с траф. Само че аз за подовото. Сега се чудя само как да сложа камина.
от Йордан » съб фев 11, 2006 11:16 am
Когато се прави изолация с по дебел материал ефекта е далеч по-добър, а оскъпяването не е чак толкова голямо.Лепилото за залепване е същото количество, армиращата мрежа също,лепилото за щпакловка също,дюбелите по дълги, единственото оскъпяване е от по голямата дебелина на изолацията.ЕPS с обемно тегло 15-18 е с цена около 80лв. за кубик.За 150 квадрата трябват с дебелина 10см. 15 кубика или това са 1200лв.Ако се ползва 4 см трябват 6кубика или 480лв. Икономисваш 700лв. но губиш много в изолацията.Тези 700лв се изплащат за 2 зими, а ти правиш изолация поне за 20 години.
Аз както съм написал по нагоре съм с 10 см. и да ти кажа че ако имаше дълги дюбели щях да сложа 15см. Ефекта е страхотен, при температура вън -15 -20 аз във вкъщи имам естествена температура без отопление 12 градуса като имаш предвид че съм изцяло външен апартамент и първи етаж.При отопление с парно(локално) ползвам вода с температура 40-45 градуса и това е достатъчно.Ще ти дам още един пример при загрята стая след като спра парното и включа вентилаторна печка с мощност 400 вата ми е достатъчна да ми подържа температура от 22 градуса без проблем(даже и често качва на горе от тази)катто си работи с дни при сегашните температури на вън.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 39

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”