• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 101
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
masteradmin - майстор
Нека всеки напише с какво се отоплява, колко квадрата е помещението, колко лева плаща за ток или друго гориво и каква температура поддържа. Долен ли е и ако може + и - на неговото отопление. :idea:


Ние сме в офис 30 кв.м. отопляваме се с газова печка - отоплението излиза около 60 лв. месец. Температурата в помещението е около 18 градуса. Не съм много доволен но поне е евтино. Това са плюсовете. А минусите, са че мъкнеш бутилките като хамалин, до печката е горещо, а на 3 метра от нея студено и че много мирише на газ.
Стефан - майстор
Апартамента е тристаен, панелен, около 78 кв.м. Отопление - централно парно. Оставил съм в работа радиаторите в кухнята и хола, с възможност за ръчно регулиране на температурата. В двете спални са физически разкачени/ но са на мястото си/.
Температури: в кухнята се поддържа около 20-22* почти винаги
в хола - когато има някой в хола 20*, когато няма - около 16 градуса
в двете спални - около 16-17 градуса
в банята има лира - около 22-24*
За плащането не мога да кажа, защото се плаща накрая на отоплителния сезон. За миналата година за целия отоплителен сезон мисля, че беше около 300 лв/ не със съвсем сигурен, това е по спомени/
Апартамента не е саниран.
Предимства - равномерна температура по всяко време в зависимост от желанията, възможност за регулиране, винаги гореща вода за банята и мивката. Когато отивам на работа, се намаляма на минимума и температурата не пада под 14*
Недостатъци - човек загубва закаляването, изнежва се и става уязвим на болестите
deer - специалист
климатик инвентор 12
помещението , което отоплявам е 3,50 на 5 метра , като тавана от едната страна е 1 м , а от другата е 3.60 ( таванско помещение сме)
не е перфектно- в момента в който почне да размразява веднага се чувства по - студеното.
иначе е ок , даже може да се каже , че съм доволна, защото и прането ми съхне много бързо и може би затова няма изсушаване на въздуха , както се оплакват познати с климатици.
нагласене на 25 градуса
в големите студове температура не е падала под 17-18 градуса
при по топли дни вътре температурата е 22-23 градуса
сметката ми е 110 лева за януари , като бойлера ми е нон стоп включен , хладилник , пералня поне 3-4 пъти в седмицата през деня, и юнга на мивката в кухнята
мисля , че е доста добре
masteradmin - майстор
deer, че то само бойлера би трябвало да е около 100лв. на месец. Чул съм че инверторните климатици са икономични ама твоя направо чупи рекордите.
vlado0549 - специалист
Двустаен,южно изложение!
Два климатика OSAKA ъглови!
Работят непрекъснато на 22С
Вечер паля камината(може малко циганско да има в мен ама печката си е печка).
85лв за ток и 1м/3 дърва на месец
jordanvass - майстор
Добре де, Владо, само с климатиците не можеш ли да я поддържаш тая температура? Сега, вярно, че при камината си има романтичен елемент, ама при положение, че имаш вече двата климатика - как ти се мъкнат дърва бе човек? Въпроса ми е има ли нужда или си го правиш за кефа само?
vlado0549 - специалист
Носенето на дърва не го считам за хамалогия а за фитнес :wink:
А удоволствието да си протегна и стопля краката пред камината(ходя бос и по къс ръкав)не мога да го заменя с нищо.Друга е топлината!Може да е на психическа основа но така го възприемам.Дори мисля че ни е заложено генетично.Все пак прадедите ни са се навъртали около огъня,а не край климатика или радиатора.
Прав е владо.
Топлината от печката/камината е някак по мека и създава уют :)
Определено не мож да се сравнява със радиатор или климатик
jordanvass - майстор
Че е такова усещането за топлината от камината - така е. Щото нали тя освен чрез конвекция затопля и чрез инфрачервено излъчване и топлото го усещаш с тялото си още преди да се е затоплил въздухът в стаята. Но в интерес на истината освен уют внася и пушек в стаята, нали? Аз лично и с пистолет, опрян на главата ми, не бих минал на вариант да мъкна дърва, да внасям с тях боклуци в къщи, да паля огън и да ставам от време на време да го стъквам... Вижда ми се абсолютна отживелица. Виж ако е на вилата и там романтиката е с приоритет - друга работа. Ама това си е мое мнение. Не го налагам на никого.
Според мене ако имаш възможност да си на централно парно - най-добре. В наше село обаче това е немислим лукс и затова съм на другия според мене най-добър вариант - инверторни климатици. Ето - и в най-големите студове тия дни не ми е паднала температурата под 21-22 градуса вътре и не е имало никакви проблеми.
masteradmin - майстор
Ако трябва да обобщим истината е в инверторните климатици.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 101

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: