• 1
 • 72
 • 73
 • 74
 • 75
 • 76
 • 80
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Плана е следващите една две години да отоплява един етаж който е около 120м2, с тенденция след това да закача още два етажа същата квадратура и една допълнителна пристройка от около 70-80м2.
На първо време сондирам така да се каже за "славата" на различните фирми и производители.
Doks написа:На първо време сондирам така да се каже за "славата" на различните фирми и производители.


Ако сондирате само мнения, ето и моето: няма нито един продукт което да ме е удоволетворил. Оценка 2-

Смятам, че работят с посредствени и нискобюджетни производители и продукти от Китай и Турция и лепят само логото си. Виждал съм долнопробни китайски климатици с лепнато лого.

Горното е лично мнение базирано на опит, знания и не е препоръка:-)
Турски е. Из нета е доста срещан, ама като Roda. Но най-важното, с каква едрина на горивото работи, не пише. Ей тук един съфорумец се бори с такъв.
Отоплявам се с френска горивна камера за вграждане. Първи отоплителен сезон ми е. Къща на два етажа, засега отоплявам само първия етаж, но съм пуснал въздуховоди за втория. Горя само дърва. Така като гледам между 15-20 куб. ще хвръкнат за тази зима която е доста мразовита.Камината не се гаси никога. Температурата която се подържа 22-24 градуса ( жената ходи по гащи. Така освен всичко има и еротика.)
Недостатъците прах , дим ( не много но все пак има)
Предимства: Комфорт уют .
Всъщност камерата е с много голями размери и това е голямо предимство, защото метровиците ги режа на две и ги хвърлям така без да ги цепя, което пък позволява да я зареждаш веднъж на 4-5 часа. (Слагам две метровици и лягаме сутринта още има жар).
Преди да избера отоплителна система, доста прегледах прочетох. Стигнах до извода , че за моето разположение на стаите това е най изгодно. Първия етаж е едно помещение на горния са три спални.
Няма универсална формула за отопление. Но всеки може да избере най-удобната и най-практичната за него и неговото жилище.
Каква е разликата между сух калиброван чипс и пелети?
Гледам цената на чипса е наполовина на пелетите. http://stobis.bg/?page_id=34#
Разликата е, че не всички горелки горят чипс. Съответно чипса по-малко се търси и цената е логична. Същевременно пелетите са енергоемко производство и енергията се калкулира в цената.
А някой да знае къде се продава битов кокс за отопление и на каква цена? Понеже се оказа, че въглищата ми тази година са под всякаква критика а котела ми го дават да гори и битов кокс, но досега не съм пробвал това гориво.
шоп написа:Разликата е, че не всички горелки горят чипс. Съответно чипса по-малко се търси и цената е логична. Същевременно пелетите са енергоемко производство и енергията се калкулира в цената.

Котлетата които горят чипс като гледам са около 1000-2000лв по скъпи
http://eurotherm.org/%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8/pelletherm-v-2-bio-detail.html


Възможността да се използват и пелети и чипс + по ниската цена на вторите според мен си заслужава разликата в дългосрочен план.
Опасявам се само да няма някаква уловка. Имат ли някакви минуси който (съвсем нормално :o ) не се споменават от търговците?
минус е обема. трябва повече място за съхранение.
olelemaiko написа:минус е обема. трябва повече място за съхранение.

Мерси. Ако е само това ще го преглътна. Мястото не е проблем.
 • 1
 • 72
 • 73
 • 74
 • 75
 • 76
 • 80

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”