Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanis7373 - специалист
Монтирахме една слъчева система с тръбен вакуумен колектор 120л. с помпена група Grundfos и бойлер на Матев с една серпентина, но за мое учудване неможе да се обезвъздуши, постоянно шуми помпата и дебитомера играе т.е има въздух, а на колектора сложихме авт. обезвъздушител. Денивилацията от колектора до помпената група е около 2м. , а налягането на системата е 1.7атм. , на РС е 1,5 атм., тръбите са гъвкави хром-никел 16мм. Ще Кача малко и снимки довечера.Работи вече една седмица и още има въздух ,което ми се струва ненормално, защото придругите системи системата се объзвъздушавала най-много до следващия ден. И още един въпрос към хората с повече стаж : преди авт.обезвъздушител съм сложил кранче , да го затворя ли след като се обезвъздуши системата ,ако въобще се обезвъздуши или да стои отворено, то нали по принцеп се слага за да пази обезвъздушителя?
filmatoplo - майстор
Бойлера ти е 120 литра така ли, колко е работната площ на вакумния панел , на входа на серпентината на бойлера също трябва да има обезвъздушител ,откъде наливаш течност , как я наливаш -с ръчна или ел помпа . :? Ако налягането в системата ти е 1,7 бара - то предварителното налягане в съда е 0,8 бара -проверява се при празна инсталация.Кранчето горе преди обезвъздушителя се затваря след обезвъздушаване .Дебита ти трябва да е 40 литра на квадрат площ панел на час , за да получиш дебита литри в минута го раздели после на 60 .Дебита нагласи със скоростите на помпата - ако на 1 скорост имаш висок дебит притвори малко сфвричния кран на помпената група. :wink: чакам снимки да помогна повече.
yanis7373 - специалист
Колектора е Heat Pipe 15бр. 58мм.х1800 мм. с абсорбираща площ 1,57кв.м. Долу на бойлара не съм сложил обезвъздушител, а на самата помпена станция има кранчета за пълнене и източване на системата, а сме я пълнили с ел.помпа до 1.2 атм. с чист гликол и после допълнихма за да вдигнем налягането до 1.7 атм. , а в разширителя при празна система го оставихме на 1.5 атм. , така четох някъде , че налягането в съда на въздуха трябва да е 1.1 пъти по-малко от работното в системата, т.е. 1,5Атм.в съда х 1,1= 1,65Атм в системата. Така сме го правили до сига и е нямало проблем, съмнява ме че серпентината е слабичка ,защото изхода и е на 1/2".След малко ще кача снимките.

Прикачен файл

PICT1479.JPG
PICT1479.JPG (94.16 KиБ) Видяна 10634 пъти

Прикачен файл

PICT1486.JPG
PICT1486.JPG (153.06 KиБ) Видяна 10634 пъти

Прикачен файл

PICT1480.JPG
PICT1480.JPG (122.44 KиБ) Видяна 10635 пъти
filmatoplo - майстор
Преди серпентината на горната тръба ти се е получила гърбица която не е добре .Ако ще слагаш обезвъздушител на серпентината което е желателно , сложи вертикално тетка -нагоре да е обезвъздушитела а надолу крана и захранването .За наляганията аз ти казах как е првилно -ти си в грешка.А пълненето не съм сигурен дали е направено правилно -обясни по добре процеса.
yanis7373 - специалист
За пълнене на системата отстрани на дебитомера отдясно има два изхода с кранове и щуцери ,като горния го водят за пълнене, а долния за източване на системата. Та самото пълнене е по следния начин: в една кофа сложихме гликола и с помпа ,която е свързана с маркуч към горния щуцер на помпената станцияизпомпихме гликола като налягането стигна до 1,2Атм. , след което същия маркуч го свързахме към водопровода и допълнихме с малко вода и вдигнахме налягането на 1,7 Атм. и това е. Системата работи ,но помпата върти постоянно и дебита е много променлив ,вижда се как през него минава въздух и помпата шуми. Докато при другите системи ,които сме монтирали досега , помпата се включва и работи към 15-20 сек. докъто падне температурата и изключи , а тука имам чувството че циркулацията на гликола не е на 100% и неможе да отдаде изцяло температурата.
naskov - майстор
Въздух в серпентината или в точката, където тръбата ти е закрепена за тавана. S-образите трябва да се избягват. На горния извод на серпентината задължително се слага обезвъздушител. Пробвай като включиш помпата на максимална мощност.
yanis7373 - специалист
Въздуха е чува в помпата, шуми постоянно и дебитомера постоянно играе, има циркулация но не е постоянна. Досега съм монтирал няколко системи без обезвъздушетел на серпентината и работят добре. Ще премахна S-са да видя да не е от него и ще пусна помпата на 3-та степен , мисля че е от него. Там сигурно се задържа въздуха. Благодаря Ви за съдействието !!!!!!!
filmatoplo - майстор
Системите се зареждат по следния начин -затваряш сферичното кранче на помпената група,на горното кранче свързваш помпата която да смуче от туба с течност , на долното кранче свързваш шлаух който също отвежда вув тубата .Двете кранчета са отворени -пускаш помпата да нагнетява и чакаш течност да текне от шлауха .Като текне - чакаш така 2-5 минути докато балончетата въздух изчезнат и текне само чиста течност .После бавно затваряш кранчето долното със шлауха .През това време налягането на системата ще се покачва следи го , и като достигне до нужното спри помпата и затвори горното кранче . Отвори централното сферично кранче на помпената група - пусни циркулационната помпа и регулирай дебита.:wink: .Това ако го знаех преди 15 години е хе еее :-D
yanis7373 - специалист
S-ката е премахнахме като си дадохме лек наклон към серпентината и си излезе доста въздух, но се сетихме че като махнахме стария бойлер и закачихме новия имаше лек наклона на бойлера и така го оставихме ,а като помислихме този наклон може би се изравнява с наклона на серпентината и оттам тя много трудно се обезвъздушава защото пак се чува въздух да минава през нея, но не ми се занимава сега да сваляме целия бойлер и да правим ново захващане. Постоях при него известно време и шума намаля , мисля че с времето ще изчезне. Но това ще ни е добър урок , че задължително наклоните ,дори и системата да е циркулационна е добре да се спазват.
И още един въпрос към по-опитните монтажници: Има ли проблем при тези системи с вакуумните колектори ,когато няма консумация на вода няколко дни, или казано хората ако отидат за 10 дни на море или балкан и ако да , какво е най-добре да се направи?

Прикачен файл

pict1479_276-1.JPG
pict1479_276-1.JPG (47.02 KиБ) Видяна 10526 пъти
yanis7373 - специалист
И още някой ако може да ми каже , на кои бойлери с две серпентини и двете серпентини са отдолу на бойлера , а не да са една над друга ?

Тема "Въздух в слънчева система!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: