Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

искам да попитам някой играл ли си е да промени голям котел на твърдо гориво в по-малък. Оказва се че имам вече котел който е предвиден да отоплява няколко етажа. Нямам идея колко кв е но е висок към метър и нещо. Вероятно и доста вода се събира в ризата. Мислех си дали няма да е достатъчно да вдигна огнището малко нагоре.

Иначе котела е добра изработка 4-5 мм е ламарината има оребрение откъм странта на изхода на дима и го завихря към няколко реда тръби.

Доста търсих и ако някой може ли да сподели техническа схема на котел ако е правил такъв ще съм много благодарен. Най вече ме интересува как се насочва въздуха в самия котел и коко реда тръби/на какво разтояние може да поеме без да се намали издърпването на въздуха през комиина. Как да направя решетката на огнището - на този който гледах е от чугунени пръчки. Как да направя регулацията на влизащия въздух. Иначе ризата от това което прочетох май е най-добре да е п образна около огнището и толкова тръби че да получа към 30 кв.
С радост бих си наравил но не искам да рискувам с нещо което няма да дърпа добре и няма да е ефективно.
sian - специалист
По какво разбра че котела ти е преоразмерен? Най-добре го продай и си вземи(направи) по-малък. Никъде не споменаваш какъв обем ще отопляваш...
По какво разбра че котела ти е преоразмерен? Най-добре го продай и си вземи(направи) по-малък. Никъде не споменаваш какъв обем ще отопляваш...

Не съм се изразиз правилно -> въпроса е има ли смисъл аз да го преоразмерявам и как да стане това така че да не объркам движението на въздух в котела. Струва ми се по сложно в равнение да се направи нов и човек сам да си сметне къде да бъдат шевовете и т.н.

Няма как да го продам, не може да излезе от мазето, баща ми на времето го спускал с кран. По груби изчисления ще трябват към 20-25 кв. 18-20 ако се ползва на пълна мощност. Лесно мога да сметна колко трябва да намаля огнището. Чудя се дали едно повдигане на огнището със метална скара няма да свърши работа - така ще се осигури горене в горната част на котела където са тръбите.
Huhavela - специалист
С преместване на огнището надали ще решиш нещо, тъй-като най-вероятно ще нарушиш движението на газовете. По-добре си направи нов. Един квадратен метър нагревна повърхност по груби изчисления отдава около 8КW мощност.
Чудесно остава някой да сподели схема ако е правил котел преди така че да КПД-то да е голямо.

Иначе принципите горе долу са ясни, горещият дим трябва да се насичи към тръбите и да има оребрения по стените така че да не излиза към комина директно а да се задържа максимално в котела и в същото време да има добра тяга. Кофти изисквания ако няма схема ще си е на проба и грешка....
naskov - майстор
Има един модел сръбски готварски печки с водна риза (АТ20), на които скарата може да се мести в две положения-горно и долно. При долното мощността е по-голяма, тъй-като огънят огрява по-голяма повърхност. Според мен няма да има проблем и с котела да се процедира така.
Draganov - специалист
Подробни чертежи за изработка на 2 размера котле има в книжката"Най-доброто от в-к"Направи сам",издание на "Техника" от 1984 г.Впрочем,ако има във форума някой,който сам си е правил котле,нека сподели,става ли от ламарина 6мм.(във фирмата в която работя има залежала такава и може би шефовете ще ми я продадат).
minca - специалист
Не ти трябва такава тежест/от 6мм/Аз съм с камина с водна риза, която ползвам от 10г.Не е мръднала а е от 3мм
maxuel82 - специалист
minca написа:
Не ти трябва такава тежест/от 6мм/Аз съм с камина с водна риза, която ползвам от 10г.Не е мръднала а е от 3мм
а каква ти е камината ако не е тайна! Че сега съм поръчал облицовката за моята и ме е страх че ако протече евентуално ВР трябва да чупя облицовката за да вадя камерата а облицовката струва "майка си и баща си" :? почти два пъти камерата :?
minca - специалист
Използвам я предимно за "скара-бира" ,но и отоплявам къща с нея

Прикачен файл

chertej.jpg
chertej.jpg (20.29 KиБ) Видяна 16208 пъти

Тема "схема на котле на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: