Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reevil - специалист
Комина е от единички в стара къща, общо са 4 дупки по 12-13см диаметър.
Дали ще стане да сложа камина с водна риза 28+5 киловата(най-мощната камера на прити) на първия етаж като нагоре има още един етаж и от тавана до върха на комина има още 4метра. Общо височината от розетката ма камината до върха на комина ще стане 8 метра. Най-вероятно сечението през съществуващата розетка ще е малко, дали е възможно да се избие още една розетка в съседния комин(общо са 4) и да се закачат някак заедно :?
Според вас тези 28киловата на ризата ще успяват ли да стоплят 180-200кубика въздух ма втория етаж и би ли работила тази система читаво без помпа-само гравитично?
Благодаря
naskov - майстор
reevil написа:
Според вас тези 28киловата на ризата ще успяват ли да стоплят 180-200кубика въздух

Много мощна камина си избрал. Става за 2-3пъти повече.
sian - специалист
reevil написа:
Комина е от единички в стара къща, общо са 4 дупки по 12-13см диаметър.
Дали ще стане да сложа камина с водна риза 28+5 киловата(най-мощната камера на прити) на първия етаж като нагоре има още един етаж и от тавана до върха на комина има още 4метра. Общо височината от розетката ма камината до върха на комина ще стане 8 метра. Най-вероятно сечението през съществуващата розетка ще е малко, дали е възможно да се избие още една розетка в съседния комин(общо са 4) и да се закачат някак заедно :?
Според вас тези 28киловата на ризата ще успяват ли да стоплят 180-200кубика въздух ма втория етаж и би ли работила тази система читаво без помпа-само гравитично?
Благодаря
Това с двата съседни комина съм го правил и го ползвах около 5 години. Аз изкъртих розетката и около нея и сложих по-голяма на средата м/у двата комина. Според мен системата ще може да работи гравитачно.
Защо не сложиш котел?
Последна промяна от sian на чет мар 03, 2011 10:23 am, променено общо 1 път.
sian - специалист
naskov написа:
reevil написа:
Според вас тези 28киловата на ризата ще успяват ли да стоплят 180-200кубика въздух

Много мощна камина си избрал. Става за 2-3пъти повече.
Колега според теб дали реално може да развие тези 28кВ ? Дали нагревната площ на камината е 2.8m2
reevil - специалист
За котел нямам удобно място с комин. Не ми се зида тъпърва външен, както и да му убособявам помещение. Вярно че е с по-високо КПД, но ще има доста повече тръби и по-сложно изпълнение, на първия етаж(само 3 стаи са) няма да има височина да циркулира и ще трябва нон-стоп помпа.
С камерката мисля да топля хол и кухня общо 20-22квадрата с ниски тавани 225см(няма и 50 кубика), с колектора и преминаващите тръби да се отвръща и 3-тата стая долу(тя е доста топла принципно) А на втория етаж ще са 5 стаи и коридор - общо 200 кубика.

Тема "Mощна камина в стар комин от единички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: