Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Ще правя отворена помпена истстема с камина с ВР и черни тръби.

Прочетах доста по темата какво става когато помпата спре и UPS-ът откаже.

Единственото спасение е заврялата вода да започне да се изпарява през РС отнемайки топлина. През това време огъня трябва да се загаси, за да не се изпари всичката вода.

Тук идва въпросът не е ли по добре да се свърже РС с две директни тръби на входа и изходана камината, вървящи само нагоре? Врящата вода ще може гравитачно да се охлажда и изпарява през РС.

Ако тръбата е само една не може да се получи засилена конвекция и камината ще започне да прегрява.
naskov - майстор
:arrow:
Последна промяна от naskov(стар) на нед фев 14, 2010 2:15 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
PCL82 написа:
.

Тук идва въпросът не е ли по добре да се свърже РС с две директни тръби на входа и изходана камината, вървящи само нагоре? Врящата вода ще може гравитачно да се охлажда и изпарява през РС.

.
Tова решава проблема само временно, докато не заври и тази вода, освен ако не е в огромно количество. Освен това при работен режим водата започва да се движи през РС като през радиатор. Има клапани по температура за обезопасяване на системи от прегряване
PCL82 - майстор
Идеята ми е, че врящата вода е с температура 100 градуса. Това което е над 100 градуса е вече пара.

От топлината за изпарение r=2257000 J/kg пресметнах, че за да прахосам 15KW, колкото е мощостта на ВР за един час са ми нужни 24 литра вода. (15000*3600/2257000=24кг.)

За един час мога спокойно без стрес да овладея положението.

За циркулацията през РС, ако той е в банята мога да му ползвам топлината.
filmatoplo - майстор
При нормална работа системата ти гравитачна ли ще е или с помпа .
LazarGanev - "Велик майстор"
PCL82 написа:
Ще правя отворена помпена истстема с камина с ВР и черни тръби.

Прочетах доста по темата какво става когато помпата спре и UPS-ът откаже.

Единственото спасение е заврялата вода да започне да се изпарява през РС отнемайки топлина. През това време огъня трябва да се загаси, за да не се изпари всичката вода.
Защо смяташ, че това е единственото решение? Знаеш ли какви са шумовете от вряща вода в камината, която се изхвърля в РС. Жена и деца трудно ще запазят самообладание. По-добре един предпасзен клапан по температура, който при 95° започва да вкарва студена вода в системата, а на РС един хубав преливник :wink:
PCL82 - майстор
Все още нямам много личен опит от такива системи, освен от една, на която бях огняр два дни.

Според мен с една тръба звущите ще са страшни, но с две вече си представям просто една вряща тенджера вярно пак ще колкочи ама по-малко.

За температурен клапан не мога да имам вяра, че в този момент щом е спрял тока, няма да е спряла и водата.Инсталацията ще е пълна с пропиленгликол.

Най добре би било помпата ако черпеше енергия от топлината на камината.
naskov - майстор
PCL82 написа:
Идеята ми е, че врящата вода е с температура 100 градуса. Това което е над 100 градуса е вече пара.

От топлината за изпарение r=2257000 J/kg пресметнах, че за да прахосам 15KW, колкото е мощостта на ВР за един час са ми нужни 24 литра вода. (15000*3600/2257000=24кг.)

За един час мога спокойно без стрес да овладея положението.

За циркулацията през РС, ако той е в банята мога да му ползвам топлината.
Ако режима на работа е 90/70, то за да се загреят тези литри до 100*С са необходими не 1 час, а 5мин. Спасние има ако Р.С. е оребрен като радиатор и отдава поне 5кВт топлина . Иначе става като земетресение, а не като вряща тенджера
filmatoplo - майстор
Двамата колеги са прави за шума и неприятните моменти , споменавал съм примери за рев на жената и писък на децата :-D на децата се лее куршум а жената ти отказва бая време . :wink: Става ама при други условия и сечение на тръби -2 и над цола .По принцип навремето при такива системи не оставаше котелното без денонощно дежурство и при необходимост се взимат мерки ,пускат се води ,въртят се кранове , звъни се на 160 .Но наистина отворения вариант е по безопасен при спиране на тока и помпата . Ако системата е направена изцяло гравитачно , то тогава няма проблеми -ти не каза помпена ли ще тие инсталацията . :?
PCL82 - майстор
При всички сучаи тръбата (тръбите) до РС ще имат 1" .

До naskov

За затопляне на водата от t1 do t2 Q=c.m.(t2-t1), c=4190 J/kg.K

това е топлината която водата поема докакато е в течно състояние. Няма промяна в агрегатното състояние.

Когато водата достигне 100 градуса започва да се отделя пара от целия й обем.

За да премине всичката вода в пара е нужно да поеме още количество топлина Q=r.m , r=2257000 J/kg Както се вижда от коефициента тази топлина е доста по-голяма от тази за загряване от една температура до друга.

Докато тя не поеме тази топлина имаме все още течно агрегатно състояние + пара. Чак след това парата може да достигне по високи от 100° температури.

Затова парата трябва да се евакуира от системата.

Тема "Отворен РС и обезопасяване на системата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: