• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

случая е следният:
живея на последен етаж на жилищен блок в София кв. Надежда., с позволение на домсъвета (имам и протокол) съм отрязал тръбите на долния етаж още преди 6 години и дефакто през моя апартамент не минава парна инсталация.
Отопляваме се с камина на дърва и климатици, имам външна изолация , таванна изолация и сменена дограма.
Температурата не пада под 24-26 градуса заради децата през зимата.
Уведомил съм топлофикация още навремето за извършените промени че нямам преминаваща инсталация през апартамента, но те продължават да ми пращат сметки за сградна инсталация от порядъка на 35-60 лв месечно.
Разбира се не съм плащал, тъй като съм на мнение че не ползвам от от тяхната топлоенергия, а всъщност аз грея до някаква степен съседите.
Миналата година ми пратиха призовка от съдя изпълнител, че ако не платя в даден срок около 800-900лв щели да си ги вземат чрез него.
Разбира се обжалвахме.

Въпроса ми е има ли някакъв законен начин да се отърве човек завинаги от топлофикация, би трябвало да може да за прекъсне догова с тях, все пак не се ли нарушават човешките права когато те държат цял живот вързан към тях да им плащаш за нещо което не си ползвал. трябва да има начин.
С енергото е лесно- спират ти тока и се отърваваш от тях, намираш си алтернативен източник на ток например.
С ВИК същото, спират ти водата и копаеш кладенец например.

ако някой има опит в борбата с монополиста нека да го сподели

благодаря предварително
VLADO66 - майстор
Случaя e нeприятeн.Чeтох прeди врeмe подобeн кaзус кaто стaновищeто нa Топлофикaция e чe тe приeмaт сгрaдaтa кaто eдин обeм и в случaя твоя aпaртaмeнт можe дa отнeмa топлинaтa нa остaнaлитe.Отдeлно инстaлaциятa e общa чaст и въпрeки протоколa бeз одобрeно измeнeниe нa проeктa нe би трябвaло дa сe пипa.
svetliopi44 - Чирак...
А бе ,я да духат. Значе ще набия аз сума пари за 10см изолация, дограма с 3ка Ка стъкло ,ще вкарам термопомпа , и накрая да им плащам ли .... нема как да стане .... направя ли го(а аз ще го ) са отписани ,ако ще и по ТВто да ме дават.
Тая година смениха абонатната и Т не минаваше 14гр. ако не пусна уред ... на кой за какво да плащам. Ще изрежа всички тръби и ги пускам отвън ...еб.....ъм и мамата.
galin56 - специалист
Ма то това с парното е безумие направо. Вместо те да плащат че им преминават тръбите през частна собственост те се позовават на някакви наредби от преди 25г. Добре ама преди 25г. за тристаен апартамент + топла вода е било 15лв. трябва да си бил луд да не искаш. А сега същия "лукс" е 400лв. на месец - една заплата. А ми да си обират крушите и да освободят хората от натрапването си. Аз ако имах тръби в моя апартамент да съм ги изрязал отдавна ако тръгнат да ме съдят аз ще подам жалба в Страсбург.
8180 - майстор
Пичове,
Не сте много прави - не че ония не са за избиване.
Водим се собственици на апартаменти ПЛЮС в съсъбственост на идеални части от сградата и евентуално земята. Тръбите нагоре са си НАШИ и те не ги ползват - етажната собственост ги ползва. Топлофикация доставя до абонатната станция и си търси парите за "доставеното".
Инсталацията, тръби, разпределители, водомери са си наша грижа.
Ако решим, никой няма да ни спре да си преработим инсталацията с хоризонтални щрангове и индивидуални апартаментни топломери - тогава да претендираме за индивидуални сметки, но пак ще имаме загуби в сградата, които ще трябва да платим.
В сегашната ситуация, единственият вариант за отърване е общо цялата сграда.

Спасов, дето си е махнал тръбите, да опита Домсъветът да вземе решение да го изключат от общото разпределение, но се съмнявам. Ако стане, сигурно трябва да уведоми топл. счетоводител, а не Топлофикация - те си търсят парите за разпределеното от счетоводителя към него.
Сигурно малко хора го правят, но не е лошо да се интересуваме доколко е читаво меренето в абонатните. Твърди се, че мерят само на входа, което е крайно фалшиво - топлото може да мине през абонатната и да замине, без да влезе в сградата.
Не е тайна, че на много места се крадне от общото. Все неща, които са си наш неосъзнат докрай ангажимент.
Друго, за което ДКЕВР си затрайва угоднически, пък и други "експерти" не коментират, че при ТЕЦ (за разлика от ОЦ) топлото е "отпадък" (в голяма степен), който през лятото пуши бяло от ниските и дебели комини в ТЕЦ. Би трябвало, при читав пренос да е най-евтиното отопление (както се спомена при Бай Тошо). В София, например Люлин би трябвало да плащат по-скъпо (не знам как е).

Не че нещо ще оправим с писане по форуми, но стана дума. :wink:
VLADO66 - майстор
Имaм възможност дa прaвя контролно зaсичaнe пaрaлeлно с Топлофикaция нa цeнтрaлeн топломeр нa сгрaдa с ТИ -срeдно зa изминaлия сeзон смeткaтa e 1.8лв/м2 нa мeсeц бaрaбaр с топлaтa водa.Всeки можe дa си нaпрaви смeткa нaтaм коe сa крaжби,зaгуби,нeeфeктивност и коe e по-изгодно кaто вaриaнт зa отоплeниe.
roly - специалист
Тия са взели 100 пъти повече апартаменти от банките- това е мафиотски бизнес за милиони и не случайно пращат мутри да тропат на вратата.
Малкия - специалист
голяма част от хората живеят в заблудата че топлофикация е лошата и че тя ги краде, ами погледнети си инсталациите, вижте състоянието им , поканете странични специалисти, да ви оябснят кое как седи , хората са незаитересовани, иска да си се прибере на топло в къщи и ако може нищо да не знае и нищо да не плаща, няма как да стане
някой написа 400 лева , аз има колега, който плаща по 60-80 лева барабар с топлата вода, а вътре у тях не се диша
stivemaster - майстор
Тез филми за 60-80лв с топлата вода и "не може да се диша" ги забрави колега и не ги подхвърлям току-така , че няма кой да ти повярва тука.
А дали топлофикация за крадци може да се разбере веднага ,просто вземаш една фактура и гледаш колко енергия използват за затопляне на водата в цялата абонатна станция и разбираш че за загряване на водата използват повече гориво ,отколкото ако си я топлиш с електрически 80 л.бойлер - факт без коментар.
Spassow_lbg - специалист
колеги нещо се разводни темата с кражби и т.н.,
моля някой по същество да пише как може да се отървем топлофикация.
  • 1
  • 2

Тема "Мога ли да се отърва от Топлофиклация- 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: